Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο, και καθοριστικό κύμα δημοσκοπήσεων που αναμένεται από σήμερα, πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα ετοιμάζονται για τον τελικό γύρο της προεκλογικής μάχης – έναν γύρο καταδικασμένο εκ προοιμίου να περάσει μέσα από σκληρή πόλωση.

Ads

Οι τελευταίες πληροφορίες από το δημοσκοπικό μέτωπο εξακολουθούν να δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη, οι διαφορές παραμένουν μικρές και η αδιευκρίνιστη ψήφος υψηλή για το συγκεκριμένο χρονικό σημείο, με δεδομένο το γεγονός ότι, πλέον, μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου.

Από την ανάλυση δε, των ποιοτικών στοιχείων των μετρήσεων, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έχουν μπροστά τους δύο καθαρά μέτωπα, στα οποία θα κληθούν να δώσουν την μάχη των επόμενων, κρίσιμων 24ώρων: Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα το μεγάλο και δύσκολο «στοίχημα» παραμένει η επανασυσπείρωση και επαναπροσέγγιση των απογοητευμένων ψηφοφόρων του Γενάρη, ενώ για τη Νέα Δημοκρατία και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη η μάχη εστιάζεται πλέον στην υπέρβαση των στενών παραταξιακών τειχών και την προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων του κέντρου.

Οι πληροφορίες από τις κυλιόμενες μετρήσεις που υπήρχαν έως χθες το βράδυ, δείχνουν ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει βελτιωθεί μεν, αλλά εξακολουθεί να κινείται σαφώς κάτω από το 60% –  περί το 57% με 58%, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό ακόμη. Παρά την εικόνα αυτή, ωστόσο, στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να αισιοδοξούν ότι η εκλογική βάση του κόμματος θα συστρατευθεί την κρίσιμη ώρα, το δίλημμα «νέο» ή ««παλιό» θα λειτουργήσει και, όπως εκτιμούσαν χθες κομματικές πηγές, η κάλπη της επόμενης Κυριακής θα κλείσει με «καθαρή εντολή στον Αλέξη Τσίπρα» και «καθαρή διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» – μια διαφορά, που μάλιστα ο Αλέκος Φλαμπουράρης προσδιόρισε «πάνω από τις 4 μονάδες».

Ads

Στη ΝΔ, η συσπείρωση αγγίζει ήδη το 80% και, εκ των πραγμάτων η – δύσκολη – μάχη που θα κληθεί να δώσει τις επόμενες ημέρες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι εκείνη της στροφής στους ψηφοφόρους κεντρώου και μετριοπαθούς προφίλ. Είναι οι ψηφοφόροι που έχει απόλυτη ανάγκη η ΝΔ προκειμένου να μετατρέψει την δυναμική ανόδου του τελευταίου διαστήματος σε ουσιαστική δυναμική πρώτου κόμματος – ο στόχος, όμως, γίνεται πιο σύνθετος καθώς στην ίδια δεξαμενή κινούνται το ΠΑΣΟΚ (που πανηγυρίζει ήδη τη μικρή δημοσκοπική ανάνηψη) και το Ποτάμι (που έχει επίμονες διαρροές τόσο προς τη ΝΔ, όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ).

Προς χάριν αυτού του «μεσαίου» χώρου και ανοίγματος πάντως, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιχειρεί να φορέσει, εμφανώς, τις τελευταίες μέρες πιο ελαφρύ… πολιτικό κοστούμι, περιορίζοντας κατά τι τους προκλητικά υψηλούς «λαϊκούς» τόνους.