Ο τρόπος που το κόμμα θα διαχειριστεί τη συμφωνία εφόσον κερδίσει τις εκλογές, η εσωκομματική λειτουργία και φυσικά το ζήτημα της διάσπασης και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν τα θέματα που απασχόλησαν σήμερα στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς από αύριο στο επίκεντρο θα βρεθεί το νέο πρόγραμμα του κόμματος. Τα περισσότερα στελέχη έδωσαν σύνθημα συνέχειας του αγώνα που θα βασιστεί στο «ηθικό πλεονέκτημα» του κόμματος με αρκετούς να τονίζουν ως ιδιαίτερης σημασίας το ζήτημα της αυτοδυναμίας στις εκλογές. 

Ads

Αναφορικά με τα ζητήματα που προβληματίζουν, πολλοί από τους ομιλητές της σύσκεψης έθεσαν το ζήτημα της διαχείρισης της συμφωνίας με τους δανειστές με τρόπο τέτοιο που να μειώνονται οι επιπτώσεις για τους πολίτες. Το αίτημα του σταδιακού απεγκλωβισμού από το μνημόνιο μέσω της υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων τέθηκε επίσης μετ’ επιτάσεως. Πρόκειται για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» στο οποίο ήδη έχουν αναφερθεί κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Διαβάστε:

Πρόγραμμα απεγκλωβισμού από το μνημόνιο 

Χαρακτηριστικά η βουλευτής Κορινθίας Μαρία Θελερίτη έκανε λόγο για ένα «πρόγραμμα απεγκλωβισμού» που να απαντά στις νέες συνθήκες και ανάγκες, που θα «απαντά στην οδυνηρή λιτότητα και τις επιπτώσεις του μνημονίου». «Δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές και να λέμε ότι θα ολοκληρώσουμε τη συμφωνία» τόνισε από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Τάσια Χριστοδουλόπουλου, που αναφέρθηκε σε «κοινωνικά ισοδύναμα, τομές και μεταρρυθμίσεις αν δεν θέλουμε να είμαστε αριστερή παρένθεση».

«Το Μνημόνιο δεν είναι δυνατόν να ενσωματωθεί. Απαραίτητο το άμεσο σχέδιο απεμπλοκής» σημείωσε το μέλος της ΚΕ, Ειρήνη Κατσινοπούλου. «Δεν θα το οικειοποιηθούμε το μνημόνιο και θα βρούμε τρόπους να το ξεπεράσουμε» τόνισε ο Μάκης Μπαλαούρας. 

Ο δε πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε: «μπορούμε να απομονώσουμε ένα κομμάτι του μνημονίου». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό «δεν μπορούμε να το αφήσουμε σε κάθε έναν υπουργό. Συλλογικά να δώσουμε τις μάχες». 

Γκρίνια για το Συνέδριο 

Αρκετά ήταν τα στελέχη του κόμματος που έθεσαν το ζήτημα της εσωκομματικής λειτουργίας κυρίως αναφορικά με τη μη διεξαγωγή Συνεδρίου του κόμματος. 

«Μεγάλο και ανοιχτό θέμα ότι δεν κάνουμε συνέδριο» ήταν η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα που ζήτησε μάλιστα να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η πανελλαδική σύσκεψη να συγκροτηθεί σε κόμμα ώστε να μπορούν να κατατεθούν και να ψηφιστούν προτάσεις. «Τραγικό λάθος» χαρακτήρισε τη μη διεξαγωγή συνεδρίου, ο Π. Λάμπρου, μέλος της κίνησης των 53 τονίζοντας πως είναι πλέον αναγκαίο. Εξάλλου το στέλεχος παρουσίασε και τις κόκκινες γραμμές της κίνησης. 

Δριμεία κριτική για τη μη διεξαγωγή συνεδρίου άσκησε στην ηγεσία του κόμματος και η Βασιλική Κατριβάνου που πρόσθεσε ότι «αριστερή κυβέρνηση χρειάζεται λίστες με αριστερούς ανθρώπους και σχέδιο απεμπλοκής από το Μνημόνιο». «Αυτό που έγινε με το Συνέδριο ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Η ΛΑΕ και το θέμα των τάσεων

Δεν θα μπορούσε να μη συζητηθεί το θέμα της αποχώρησης του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των στελεχών που τον ακολούθησαν. Παρ’ ότι η θέση του Αλέξη Τσίπρα που έχει διατυπωθεί δις είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανοίξει εμφύλιο εντός αριστεράς, τα στελέχη του κόμματος φαίνονται διχασμένα πάνω στο θέμα, με δεδομένη φυσικά την συναισθηματική φόρτιση. 

«Ας μην κάνουμε ότι δεν μας έχει συμβεί τίποτα τρομερό» είπε το μέλος της ΚΕ, Ειρήνη Κατσινοπούλου, τονίζοντας πως η απουσία συντρόφων είναι εμφανής. «Για τους συντρόφους που αποχώρησαν» και – όπως τόνισε – «επιμένουν στο κινηματικό σκέλος, όπως ο Ανδρέας Καρίτζης, εγώ λέω ένα πράγμα, ότι παραμένουν σύντροφοί μας» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Λέμε ότι είναι σύντροφοί μας και αυτοί που ποτέ δεν ήταν στο κόμμα αλλά έχουν δώσει όλη τους τη ζωή για την Αριστερά που για την ίδια παλεύουμε» πρόσθεσε. 

«Η ΛΑΕ είναι διαφορετικό κόμμα, αλλά δεν είναι αντίπαλο, αντίπαλοί μας είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται το Ποτάμι» τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενη στους «πολλούς και πολλές» που αποχώρησαν και πήγαν στη ΛΑΕ και στις αποχωρήσεις νέων η Βασιλική Κατριβάνου σημείωσε: «όλο αυτό το κομμάτι μας λείπει» και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει χωρίς καμία διαδικασία, ούτε στο κόμμα ψηφίζουμε, ούτε στις οργανώσεις».

Στον αντίποδα κάποια στελέχη ήταν σκληρά με τους αποχωρήσαντες ενώ δεν έλειψαν και αυτά που έθεσαν θέμα τάσεων. 

«Είναι άλλο κόμμα, είμαστε σε αντιπαράθεση, αποφάσισαν να ρίξουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση» δήλωσε για τη ΛΑΕ η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου. «Λιποτάκτησαν απέναντι στην ευθύνη για τα 10 εκ. συμπολιτών μας» είπε η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μπ. Σκούφα.

Στις «εμμονές της Αριστεράς να υπάρχουν τάσεις μέσα στο κόμμα» αναφέρθηκε ο βουλευτής Πάνος Σκουρολιάκος τονίζοντας ότι «δεν τελειώσαμε με τις παθογένειες αυτές» και «θα πρέπει να προσέξουμε να μην δημιουργήσουμε νέες Λαϊκές Ενότητες». «Από εδώ και πέρα ή στηρίζεις ή δεν στηρίζεις την κυβέρνηση της αριστεράς» σημείωσε.

«Έχω την αίσθηση ότι η σημερινή πανελλαδική συνδιάσκεψη σηματοδοτεί τη συγκρότηση της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς» τόνισε ο βουλευτής Γιάννης Καραγιάννης, καταγγέλλοντας τη στάση των «ιδεοληπτών της δραχμής», που επιχείρησαν να ρίξουν την κυβέρνηση. «Λειτούργησαν ως κομματική νομενκλατούρα με διχαστικές πρακτικές», τόνισε, χαρακτηρίζοντας ιστορική την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Να φτιάξουμε κόμμα κι όχι χώρο αθροίσματος λόμπι και συγκρουόμενων φραξιών κάτι που προκαλούσε επί χρόνια μια σισύφεια πορεία» σημείωσε ο Γ. Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Θέμα για όσους ψήφισαν παρών

Θέμα για όσους ψήφισαν παρών στις ψηφοφορίες και συμμετέχουν στο κόμμα έβαλε ο Χρ. Καραμάνος, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι σύντροφοι που ψήφισαν παρών να διευκολύνουν, δεν μπορούν να μετέχουν στις εκλογές από εκλόγιμες θέσεις» σημείωσε ενώ υποστήριξε ότι σε διαφορετική περίπτωση «θίγεται η αξιοπιστία μας απέναντι στον κόσμο».