Συγχαρητήρια επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία τον προσκαλεί και επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Ads

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρεται στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία ευελπιστεί πως θα παρέχει στη χώρα την «πολιτική σταθερότητα» που χρειάζεται, ενώ τονίζει και την ανάγκη να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Πολλές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της είναι οι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα, όπως η κρίση των προσφύγων και η δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης» σημειώνει o Τουσκ στην επιστολή του και καταλήγει: «Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα, με τη νέα κυβέρνησή σας θα συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση λύσεων σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Η προσήλωση και ηγεσία σας στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να κάνει τη διαφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Υπενθύμιση από Κομισιόν

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εντολή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές τον Ιούλιο», σχολίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ads

«Ήταν υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα που η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, μεταδίδει το Reuters. «Η νέα κυβέρνηση θα έχει τώρα την εντολή να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.