Μετά την εκλογική ήττα με τη μείωση των ποσοστών του το Ποτάμι συγκαλεί τα όργανά του την Τετάρτη και προκηρύσσει συνέδριο στις 4,5 και 6 Δεκεμβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος με αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη. Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε το συνέδριο θα έχει ανοιχτή ατζέντα και σε αυτό «θα τεθούν όλα τα θέματα». Σημειώνεται πως το Ποτάμι είχε ως στόχο το 10% και συγκέντρωσε μόλις 4%.

Ads

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανέλαβε την ευθύνη του για το «δυσάρεστο και αρνητικό» όπως το χαρακτήρισε αποτέλεσμα. «Αναλαμβάνω την ευθύνη των λαθών», είπε ωστόσο σημείωσε πως «δεν θεωρούμε πως κάναμε κάποιο μεγάλο λάθος». «Προφανώς έγιναν πολλά και μικρά λάθη. Ίσως η κοινωνία σε περίοδο κρίσης να μην είχε την δυνατότητα να εκτιμήσει με ψυχραιμία τα πράγματα και να δώσει μεγαλύτερο προβάδισμα στο κόμμα της λογικής και της προόδου», σημείωσε.

«Είμαστε πολύ μακριά από τους στόχους που είχαμε, και δημιουργεί τους αναγκαίους προβληματισμούς για τα λάθη, και κυρίως για αυτόν που ευθύνεται και είναι ο επικεφαλής του Ποταμιού. Το τι θα αποφασίσουμε θα κριθεί τις επόμενες μέρες», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στο Ποτάμι, εκτός αν το θέσει ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, είπε στο Πρώτο πρόγραμμα η βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας στους Μαρία Γεωργίου και Γιώργο Πίκουλα. Ερωτηθείσα για τις αιτίες πτώσης των ποσοστών του Ποταμιού, σημείωσε την έλλειψη οργάνωσης στη βάση του κόμματος και την εσφαλμένη υπερεκτίμηση του ρόλου των εθελοντών.

Ads

Κριτική στη στρατηγική εξαπέλυσε και ο υποψήφιος του Ποταμιού Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος δεν εξελέγη στη νέα Βουλή. Μέσω Facebook ο Πέτρος Τατσόπουλος σημείωσε πως το Ποτάμι θα πρέπει «να εγκαταλείψει τη διαδρομή του Μοναχικού Αδέκαστου» και έκανε λόγο για μια μεγάλη εκλογική ήττα.

Το κείμενο του Πέτρου Τατσόπουλου στο Facebook:

«Ας πούμε τα πράγματα απερίφραστα. Χτες το Ποτάμι γνώρισε μια μεγάλη εκλογική ήττα. Έχασε το ένα τρίτο του εκλογικού του ποσοστού και της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Πλήρωσε κυρίως τη ψυχολογία του ψηφοφόρου μπροστά σε ένα φημολογούμενο ντέρμπι -που κάθε άλλο παρά ντέρμπι ήταν στην πραγματικότητα. Όταν σε πείθουν ότι το ντέρμπι θα κριθεί ακόμη και με τη διαφορά ΜΙΑΣ ψήφου -μάντεψε, της ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ ψήφου-, τότε δεν πας στην κάλπη να ψηφίσεις για ΤΡΙΤΟ κόμμα αλλά για ΠΡΩΤΟ.

Το Ποτάμι αιμορράγησε και προς τη ΝΔ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βαθιά αντι-ιδεοληπτικό του σύνθημα “Μπορώ να συνεργαστώ και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να σωθεί η χώρα από την ακυβερνησία” μεταμορφώθηκε σε εκλογικό μπούμερανγκ. “Εν τοιαύτη περιπτώσει”, σκέφτηκε ο ψηφοφόρος, “γιατί να μην ψηφίσω τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ απευθείας;”. Αυτό και έπραξε.

Με την εκλογική ήττα του Ποταμιού, κατά την ταπεινή μου γνώμη, κλείνει ένας κύκλος. Ο κύκλος της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές. Το Ποτάμι καλείται να πράξει αυτό που δεν έπραξε μέχρι σήμερα. Να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθαρόαιμου Ευρωπαϊκού Μετώπου. Να δεχτεί την ανοιχτή πρόσκληση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όσο δεν το κάνει -όσο καθυστερεί να το κάνει- δεν ρισκάρει μονάχα τη δική του επιβίωση στο μέλλον (αυτό είναι το λιγότερο), αλλά επιτρέπει και στους λαϊκιστές, τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, να παίζουν μονότερμα. Ναι, τώρα, “Πρώτη Φορά στα Σοβαρά”, το Ποτάμι πρέπει να εγκαταλείψει τη διαδρομή του Μοναχικού Αδέκαστου και να συνενώσει τις δυνάμεις του με τις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Εάν θέλουμε κάποτε, στο ορατό μέλλον, να απαλλαγούμε από τον συρφετό των λαϊκιστών καιροσκόπων που μας έχει κατσικωθεί στο σβέρκο».