Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα απαιτήσει τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών κομμάτων, ειδάλλως η μόνη λύση θα είναι οι νέες εκλογές. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, αναλύοντας τα δημοσκοπικά δεδομένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα το ρόλο που παίζουν τα πρόσωπα στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων.

Ads

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Παναγόπουλος επισημαίνει ότι νέα κυβέρνηση μπορεί να προκύψει με συνεργασία των δύο πρώτων σε δύναμη κομμάτων και αν αυτό έχει αποκλειστεί για πολιτικούς λόγους, τότε φαίνεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να προκύψει είτε με συνεργασία των δύο πρώτων σε δύναμη κομμάτων και αν αυτό έχει αποκλειστεί για πολιτικούς λόγους, τότε φαίνεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα. Δεν θα αρκούν δύο από τα άλλα για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή, συνεπώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστούν τρία τουλάχιστον κόμματα για να συγκεντρωθεί ένας αριθμός βουλευτών που θα μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα μιας κυβέρνησης», λέει ο Κώστας Παναγόπουλος.

Σημειώνει επίσης, ότι τα πρόσωπα στην Ελλάδα πάντα έπαιζαν ρόλο και θα συνεχίζουν να παίζουν ρόλο: «Είναι η δομή της κοινωνίας μας τέτοια, που τους επιτρέπει αυξημένη, αν θέλετε, παρέμβαση στα πράγματα», αναφέρει προσθέτοντας: «Δεν είναι όμως μόνο τα πρόσωπα. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε και τις μεγάλες αλλαγές τις πολιτικές των κομμάτων που έχουν δημιουργήσει αυτό το κλίμα διαφορετικότητας, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε χαμηλές συσπειρώσεις για τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν με δεδομένη όχι μόνο την αλλαγή τοποθέτησης, αλλά και με δεδομένη, αν θέλετε και την αρνητική κρίση της κοινωνίας για τα κυβερνητικά πεπραγμένα στο επτάμηνο που μας πέρασε, οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα αντισυστημικής ψήφου, η οποία μπορεί να εκφραστεί είτε με την αποχή, είτε με επιλογές σε κόμματα που η κοινωνία εκτιμά ως αντισυστημικά, όπως για παράδειγμα η Ένωση Κεντρώων, ενώ μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό και με πόσο συνεκτικό τρόπο θα εκφραστεί και η τάση εκείνη μέρους της κοινωνίας που έχει άλλη άποψη για τη σχέση της χώρας με την Ευρώπη, με την ευρωζώνη ή με το νόμισμα».

Ads

Σε ερώτηση για το κυρίαρχο στοιχείο των επικείμενων εκλογών, ο Κώστας Παναγόπουλος απάντησε: «Νομίζω, ότι το κυρίαρχο στοιχείο των εκλογών, όπως αποτυπώνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις, είναι η προσπάθεια της κοινωνίας να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την πολιτική και τα κόμματα σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του Ιανουαρίου, τόσο σε επίπεδο συναισθημάτων, σε επίπεδο καθημερινότητας, αλλά θα σας έλεγα και σε επίπεδο των ίδιων των πολιτικών κομμάτων από τα οποία τα περισσότερα είναι διαφορετικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, είναι διαφορετικά κόμματα. Είτε για λόγους που έχουν σχέση με πολιτικές, είτε για λόγους που έχουν σχέση με πρόσωπα σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ και η Λαϊκή Ενότητα είναι ένα καινούργιο κόμμα». 

Όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, εκτιμά ότι θα είναι πολύ μικρή. «Η αίσθηση που έχω, είναι ότι κατ΄ αρχήν το ποσοστό του πρώτου κόμματος θα κινηθεί πέριξ του 30% και όχι παραπάνω και οι διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα, με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα, δεν δείχνει να είναι μεγάλες. Αν μπορώ τώρα να κάνω μια εκτίμηση, είναι ότι σε επίπεδο ύψους ποσοστών θα είμαστε μάλλον κοντά στα επίπεδα του Ιουνίου του 2012. Όταν ήταν γύρω στο 29,5% – 26%». 

Ο Κώστας Παναγόπουλος εκτίμησε τέλος ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν σχηματιστεί θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα και ως πρώτο μέλημα να προσπαθήσει λίγο να αποσυμπιέσει μια κατάσταση που για πολλά χρόνια τώρα είναι τόσο αρνητική.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Παναγόπουλου στο ΑΠΕ και στη Λίλα Χοτζόγλου:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά με το ποιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτών των εκλογών και πως βλέπετε να διαμορφώνεται το αποτέλεσμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι το κυρίαρχο στοιχείο των εκλογών, όπως αποτυπώνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις, είναι η προσπάθεια της κοινωνίας να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την πολιτική και τα κόμματα σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του Ιανουαρίου, τόσο σε επίπεδο συναισθημάτων, σε επίπεδο καθημερινότητας, αλλά θα σας έλεγα και σε επίπεδο των ίδιων των πολιτικών κομμάτων από τα οποία τα περισσότερα είναι διαφορετικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες , η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, είναι διαφορετικά κόμματα. Είτε για λόγους που έχουν σχέση με πολιτικές, είτε για λόγους που έχουν σχέση με πρόσωπα σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ και η Λαϊκή Ενότητα είναι ένα καινούργιο κόμμα. Σε αυτό λοιπόν το πολύ διαφορετικό περιβάλλον είναι φυσικό μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος να μην έχει καταλήξει ακόμη στις επιλογές του και θα σας έλεγα ότι για ένα μέρος του εκλογικού σώματος μπορεί να μην είναι και ξεκάθαρο ποια θα είναι τα κυρίαρχα ή μάλλον ποιο θα είναι το κυρίαρχο κριτήριο που θα ορίσει τις εκλογές αυτές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι τα πρόσωπα παίζουν κάποιο ρόλο σε όλο αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα πρόσωπα στην Ελλάδα πάντα έπαιζαν και πάντα θα παίζουν ρόλο. Είναι η δομή της κοινωνίας μας τέτοια, που τους επιτρέπει αυξημένη, αν θέλετε, παρέμβαση στα πράγματα. Δεν είναι όμως μόνο τα πρόσωπα. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε και τις μεγάλες αλλαγές τις πολιτικές των κομμάτων που έχουν δημιουργήσει αυτό το κλίμα διαφορετικότητας, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε χαμηλές συσπειρώσεις για τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν, με δεδομένη όχι μόνο την αλλαγή τοποθέτησης, αλλά και με δεδομένη αν θέλετε και την αρνητική κρίση της κοινωνίας για τα κυβερνητικά πεπραγμένα στο επτάμηνο που μας πέρασε, οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα αντισυστημικής ψήφου που μπορεί να εκφραστεί είτε με την αποχή, αυξημένη εννοώ αποχή σε σχέση με ότι είχαμε τον Ιανουάριο, είτε με επιλογές σε κόμματα που η κοινωνία εκτιμά ως αντισυστημικά, όπως για παράδειγμα η Ένωση Κεντρώων. Ενώ μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό και με πόσο συνεκτικό τρόπο θα εκφραστεί και η τάση εκείνη μέρους της κοινωνίας που έχει άλλη άποψη για την σχέση της χώρας με την Ευρώπη, με την ευρωζώνη ή με το νόμισμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτιμάτε ότι τα αποτελέσματα των δυο μεγαλύτερων κομμάτων θα είναι κοντά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Παρότι είναι νωρίς ακόμη, διότι η εμπειρία των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων έδειξε ότι οι τάσεις ξεκαθαρίζουν, στον βαθμό που ξεκαθαρίζουν, την τελευταία εβδομάδα, η αίσθηση που έχω, είναι ότι κατ΄αρχήν το ποσοστό του πρώτου κόμματος θα κινηθεί πέριξ του 30 και όχι παραπάνω από εκεί και οι διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα μεταξύ πρώτου και δευτέρου κόμματος, δεν δείχνει να είναι μεγάλες. Αλλά κρατώ την επιφύλαξη του ότι ας πούμε στις εκλογές τις αμέσως προηγούμενες του Ιανουαρίου, το εύρος της διαφοράς καταγράφηκε μόνο την τελευταία εβδομάδα, στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας πριν τις εκλογές, άρα επειδή το σώμα των αναποφάσιστων είναι ευρύ, νομίζω πρέπει να περιμένουμε για να μιλήσουμε γι αυτό. Πάντως, αν μπορώ τώρα να κάνω μια εκτίμηση, είναι ότι σε επίπεδο ύψους ποσοστών θα είμαστε μάλλον κοντά στα επίπεδα του Ιουνίου του 2012. Όταν ήταν γύρω στο 29,5 – 26 κάπου εκεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά μετεκλογικές συνεργασίες ποιες είναι οι προβλέψεις σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι άσοφο να κάνει κανείς προβλέψεις. Εκτιμήσεις μπορεί να κάνει μόνο με βάση τα δεδομένα. Τα δεδομένα δείχνουν λοιπόν ότι σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να προκύψει είτε με συνεργασία των δυο πρώτων σε δύναμη κομμάτων και αν αυτό έχει αποκλειστεί για πολιτικούς λόγους, τότε φαίνεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα. Δεν θα αρκούν δύο από τα άλλα για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή, συνεπώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστούν τρία τουλάχιστον κόμματα για να συγκεντρωθεί ένας αριθμός βουλευτών που θα μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα μιας κυβέρνησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει ωστόσο την εφαρμογή του προγράμματος της χώρας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση που θα προκύψει ασφαλώς θα έχει τη δυνατότητα ή ελπίζω ότι θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει με τρόπο, ώστε κάποια από τα σημεία του προγράμματος που είναι στη διακριτική της ευχέρεια, να μεταβληθούν μέσω ισοδυνάμων να μεταβληθούν σε όφελος όλων μας. Τώρα το ποια θα είναι αυτή η κυβέρνηση, προφανώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτής της μεταβολής και στο περιεχόμενό της. Αλλά ότι η κοινωνία είναι τόσο κουρασμένη, τόσο πιεσμένη, τόσο απογοητευμένη από τη συνεχή μείωση των δεικτών ποιότητος της ζωής που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι σαφές και θεωρώ ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν σχηματιστεί θα το έχει ως πρώτη προτεραιότητα και ως πρώτο μέλημα να προσπαθήσει λίγο να αποσυμπιέσει μια κατάσταση που για πολλά χρόνια τώρα είναι τόσο πολύ αρνητική.