Εκτιμώντας πως το Grexit αποτελεί μια «φρικτή επιλογή» και ότι το «Μνημόνιο 3 δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει» στην Ελλάδα, ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει μελλοντικά η αυστηρή λιτότητα για τη χώρα μας.

Ads

«Το  τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση είναι στην ίδια λογική με τα προηγούμενα: στύβεις την πέτρα ακόμα πιο δυνατά με την ελπίδα ότι θα βγει νερό. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αυστηρή λιτότητα αλλά ότι γίνεται όλο και πιο έντονη. Ακόμα και σε χώρες που έχει γίνει μια πρόοδος, όπως η Ισπανία, αυτή ήρθε όταν σταμάτησαν να παίρνουν τόσο σκληρά μέτρα και αυτό δεν το βλέπω να γίνεται στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον», υπογραμμίζει ο Κρούγκμαν σε συνέντευξή προς την εφημερίδα «Καθημερινή».

Ταυτόχρονα, δεν κρύβει την ανησυχία του για τα σενάρια περί Grexit και επισημαίνει: «Το Grexit είναι μια φρικτή επιλογή, τρομακτική και θα έφερνε τεράστιες επώδυνες αλλαγές. Ενσωματώνει κινδύνους με απρόβλεπτες συνέπειες αλλά και την πιθανότητα της πραγματικής ανάκαμψης έναντι της σκληρής λιτότητας ενός προγράμματος που δεν πρόκειται να πετύχει».

Κληθείς, εξάλλου να σχολιάσει την προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα, ο ίδιος δηλώνει ότι «αυτές οι εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες δεν φαίνεται να τακτοποιούν τα πράγματα ούτε να προσφέρουν καλές επιλογές».

Ads

Παράλληλα, ερωτηθείς για το πώς αξιολογεί τη διαπραγμάτευση που άσκησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο διακεκριμένος οικονομολόγος αφήνει σαφείς αιχμές, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε διαπραγματευτική δεινότητα».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Μπορεί να έπρεπε οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης να επικαλεσθούν το ηθικό πλεονέκτημα αλλά δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους. Σοκαρίστηκα επίσης με τη στάση των θεσμών και ιδιαιτέρως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία ερχόταν σε αντίθεση με τη δική τους αντίληψη για την οικονομία, όπως εγώ την κατανοούσα. Αυτό ήταν όντως μια δυσάρεστη έκπληξη. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιόριζε τη στήριξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το ερώτημα ήταν αν κάποιος ήταν διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη να εφαρμόσει το Plan B, όχι απαραίτητα με άμεση έξοδο από την Ευρωζώνη αλλά με την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος για να μη σταματήσει να κινείται η αγορά. Από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση να μη γίνει αυτό, τότε δεν έμεινε τίποτα. Συνεπώς πιστεύω ότι ήταν ρεαλιστική η πεποίθηση τον Ιανουάριο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία».

«Το θέμα όμως είναι τι θα ήταν διατεθειμένος να κάνει κάποιος αν προσέκρουε σε αυτήν την αντιμετώπιση από την τρόικα. Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του Τσίπρα, τον καταλαβαίνω αλλά νομίζω ότι δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση», υπογραμμίζει ο Πολ Κρούγκμαν.