Πολύ αρνητικά αξιολογούνται από τους πολίτες οι Αλέξης Τσίπας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός που εκπροσωπεί το νέο στην πολιτική ζωή και τον λαό και όχι ειδικά συμφέροντα. Αντίθετα, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναγνωρίζεται ως ο εκπρόσωπος του παλιού στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και ως πολιτικός χωρίς όραμα για το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς καθαρό σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων, που δεν νοιάζεται για τις ανάγκες των ανθρώπων.

Ads

Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της πανελλαδικής έρευνας της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, που διενεργήθηκε το διάστημα 2-3 Σεπτεμβρίου, οι δυο πολιτικοί αξιολογούνται πολύ αρνητικά από τους πολίτες, όσον αφορά την διαχείριση των οικονομικών της χώρας. Το ιδιότυπο ντιμπέιτ που προκύπτει από τις απαντήσεις των πολιτών, αναδεικνύει τα θετικά και αρνητικά των κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη, ενώ παράλληλα καταγράφεται και σε ποιους τομείς της διακυβέρνησης υπερέχει ο ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. κοινωνικές ανισότητες και εργασιακές σχέσεις) και η ΝΔ (αντιμετώπιση μεταναστευτικού και εθνικά θέματα).

Με βάση την έρευνα, όπως γράφει το Βήμα, περισσότερο στον κ. Τσίπρα ταιριάζουν τα εξής χαρακτηριστικά: έχει εμπειρία εξωτερικής πολιτικής (0,2%), είναι καλός στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (1,1%), είναι καλός στην διαχείριση των οικονομικών της χώρας (1,1%), έχει καθαρό σχέδιο στην επίλυση των προβλημάτων (1,4%), μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση (6,8%), μπορεί να κάνει πράξη όσα λέει (7,9%) και συμμερίζεται τις αξίες των ερωτώμενων (8,8%).

Αντίθετα, στον κ. Μεϊμαράκη ταιριάζουν περισσότερο τα εξής χαρακτηριστικά: εκπροσωπεί το νέο στην πολιτική ζωή της χώρας (1,1%), νοιάζεται για τις ανάγκες ανθρώπων σαν κι εσάς (3,1%), έχει όραμα για το μέλλον αυτής της χώρας (3,3%), έχει καθαρό σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων (4,2%) και είναι καλός στην διαχείριση των οικονομικών της χώρας (7,4%).

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί στην προθυμία του να πάρει δύσκολες αποφάσεις (40,5%), στην κατανόηση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών (36%), ενώ οι πολίτες θεωρούν σε ψηλό ποσοστό ότι εκπροσωπεί το νέο στην πολιτική ζωή της χώρας (32,7%).

Επίσης, τα άλλα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στον κ. Τσίπρα κατά τους πολίτες είναι τα εξής: έχει ως κύριο μέλημά του το καλό της πατρίδας (27,8%), εκπροσωπεί τον λαό και όχι ειδικά συμφέροντα (25,6%), ένα άλλο σημείο που υπερτερεί του κ. Μεϊμαράκη, για τον οποίο το 10,5% των πολιτών θεωρεί ότι εκπροσωπεί τον λαό και όχι ειδικά συμφέροντα.

Ακόμη, βάσει της έρευνας θεωρείται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας ισχυρός και αποφασιστικός ηγέτης (19,7%), είναι ικανός να κυβερνήσει αποτελεσματικά (18,8%), έχει όραμα για το μέλλον της Ελλάδας (17,2%), νοιάζεται για τις ανάγκες ανθρώπων σαν τους ερωτώμενους (14,6%) και μπορεί να πετύχει διεθνείς συμμαχίες για τη χώρα (10,9%).

Ολόκληρη η έρευνα

 

Από την άλλη πλευρά, τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν περισσότερο στον κ. Μεϊμαράκη, είναι ότι έχει ως κύριο μέλημά του το καλό της πατρίδας (37,4%), είναι πρόθυμος να πάρει δύσκολες αποφάσεις (37%), είναι ικανός να κυβερνήσει αποτελεσματικά (29%), μπορεί να πετύχει διεθνείς συμμαχίες για τη χώρα (26,4%), κατανοεί τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών (23,7%), μπορεί να κάνει πράξη όσα λέει (21,8%), είναι ένας ισχυρός και αποφασιστικός ηγέτης (21,2%), μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση (20,7%), είναι καλός στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (20,2%), έχει εμπειρία εξωτερικής πολιτικής (14,5%) και συμμερίζεται τις αξίες των ερωτώμενων (14,5%).

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες για την καταλληλότερη κυβέρνηση ανά τομέα. Συγκεκριμένα, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να διαχειρισθεί καλύτερα, τις κοινωνικές ανισότητες (56,6%), τις εργασιακές σχέσεις (53,1%), την αντιμετώπιση της διαφθοράς (49,4%), την διευθέτηση του χρέους (45,3%), τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος (44,3%), τη βελτίωση του συστήματος υγείας (43,9%), την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης (35,2%) και τη μείωση της ανεργίας (34,9%).

Από την άλλη, μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ έχει τις τρεις καλύτερες επιδόσεις στα προαναφερθέντα πεδία, στη βελτίωση του συστήματος υγείας (41%), τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος (38,2%) και την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης (33,7%). Επίσης, μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (56,4%), τα εθνικά θέματα (53,4%), την ασφάλεια των πολιτών-εγκληματικότητα (49,3%), την πραγματική οικονομία-αγορά (49%), τα δημόσια οικονομικά (43,9%), την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (37,6%), τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος (34,2%) και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος (30%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα πεδία που απάντησαν οι πολίτες ότι η ΝΔ μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα, οι τρεις καλύτερες επιδόσεις του είναι για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (36,2%), την ασφάλεια των πολιτών-εγκληματικότητα (34,2%) και τα δημόσια οικονομικά (32,9%).