Πρώτο και κρίσιμο, τεστ για την αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βράδυ της Κυριακής κιόλας, γίνονται τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο – ένα υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε και να ορκιστεί, πιθανότατα, αύριο το πρωί.

Ads

Οι πληροφορίες που υπήρχαν έως αργά χθες το βράδυ έφεραν τον πρωθυπουργό να κινείται σε γραμμή ισορροπιών ασφαλείας, προκρίνοντας για τη νέα κυβέρνηση τους υπουργούς που έδειξαν, αν μη τι άλλο,  δημιουργική διάθεση στο κυβερνητικό σχήμα του πρώτου οκταμήνου και δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση  σε πρόσωπα που προέρχονται και κινούνται πέραν του στενού κομματικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, κι εάν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή η «μεγάλη έκπληξη Τσίπρα», δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στα βασικά υπουργεία, με εξαίρεση μια δομικής φύσης αναδιάταξη
στο κομβικό χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών. Εκεί, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει πριν από τις εκλογές, φέρεται να παραμένει τελικά ο – και επικεφαλής της Ομάδας των 53 – Ευκλείδης
Τσακαλώτος, χωρίς όμως το βάρος της ευθύνης για την εκτέλεση του Μνημονίου, τις αξιολογήσεις και τις επαφές με την τρόικα.

Τον συγκεκριμένο, φορτισμένο τομέα θα αναλάβει, όπως όλα δείχνουν, ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, μέσα από μια νέα θέση που θα συσταθεί, πιθανότατα παρά τω πρωθυπουργώ, αυτή του υπουργού άσκησης της Δημοσιονομικής Πολιτικής (ένα είδος «υπουργείου Μνημονίου.). Η σύσταση της συγκεκριμένης θέσης δρομολογείται με βάση το μοντέλο που είχε ακολουθηθεί στην Πορτογαλία, ενώ τις αρμοδιότητές τους ως αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών θα διατηρήσουν ο Δημήτρης Μάρδας και ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ads

Τρεις υποψήφιοι για της Προεδρία της Βουλής

Στο έτερο φορτισμένο μέτωπο μετά την επτάμηνη θητεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, εκείνο του προέδρου της Βουλής, επικρατέστερος υποψήφιος παραμένει ο Νίκος Βούτσης. Το σενάριο
Δραγασάκη είναι μάλλον αδύναμο καθώς στο Μαξίμου προκρίνεται η παραμονή του στην αντιπροεδρία και τον συντονισμό του οικονομικού τομέα, ενώ στην περίπτωση που ο Νίκος Βούτσης
παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών «παίζει» και το όνομα του Θοδωρή Δρίτσα.

Η παραμονή του Θοδωρή Δρίτσα στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας εμπεριέχει προβλήματα με δεδομένη την δημόσια και κάθετη αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Αμετάβλητη παραμένει η επιτελική ομάδα του Μαξίμου, με τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, ενώ στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου θα βρίσκεται και πάλι η Ολγα Γεροβασίλη.

Στο υπουργείο Οικονομίας θα παραμείνει ο Γιώργο Σταθάκης, όπως και ο αναπληρωτής Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ενώ στο Εργασίας θα οδεύσει ξανά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αλλαγές στο Εσωτερικών, με ανοιχτό το θέμα Μουζάλα

Ευρύτερες αλλαγές θα υπάρξουν στο υπουργείο Εσωτερικών, εάν τελικά πάει στη Βουλή ο Νίκος Βούτσης. Σ’ αυτή την περίπτωση, υπουργός θα είναι πιθανότατα ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα είναι να διατηρήσει τη θέση του αναπληρωτή, αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο  οποίος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σ’ αυτήν τη σύντομη θητεία του. Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστο εάν θα θελήσει ο ίδιος να παραμείνει, λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Ο Γιάννης Μουζάλας είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος με έντονη δραστηριότητα και ήταν ο πρώτος γιατρός που είχε εφαρμόσει στην Ελλάδα τη μέθοδο του φυσικού τοκετού στο νερό. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος των Γιατρών του Κόσμου και έχει μετάσχει σε πολλές αποστολές τους στο εξωτερικό, εξ ου και η εμπειρία του σε θέματα προσφύγων και μετανάστευσης.

Στο υπουργείο Εσωτερικών πάντοτε, το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προορίζεται για τον Χρήστο Ζώη και δεν προβλέπεται επιστροφή Πανούση.

Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης θα παραμείνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, παρ’ ότι δεν εξελέγη βουλευτής.

Προς αλλαγές και στο Παιδείας

Αλλαγή φρουράς δείχνουν οι τελευταίες πληροφορίες και στο υπουργείο Παιδείας, στο οποίο μάλλον δεν θα επιστρέψει ο Αριστείδης Μπαλτάς. Το όνομα που συζητείται περισσότερο, είναι εκείνο του καθηγητή και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου, με αναπληρωτή για τον Πολιτισμό τον Νίκο Ξυδάκη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών θα παραμείνει επίσης ο Νίκος Κοτζιάς, το χαρτοφυλάκιο αντιμετώπισης της Διαφθοράς θα έχει και πάλι ο Παναγιώτης Νικολούδης, ενώ στο Υγείας φαίνεται πως παραμένει επίσης ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Οι υπουργοί των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Ο Πάνος Καμμένος θα είναι και πάλι υπουργός Αμυνας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις που θα έχουν συνολικά στη νέα κυβέρνηση οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα είναι τουλάχιστον έξι.

Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή της Ελενας Κουντουρά, του Τέρενς Κουίκ και της Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά.

Ενδιαφέρον εδώ έχει, όμως και η υπόθεση Ξουλίδου, για την οποία ο Πάνος Καμμένος είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Η Σταυρούλα Ξουλίδου δεν ήταν υποψήφια βουλευτής, γιατί είχε χάσει τις προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών. Τότε ο αρχηγός των ΑΝ. ΕΛ. είχε σπεύσει να υποσχεθεί ότι η κυρία Ξουλίδου θα είναι η υπουργός και η ίδια υπενθύμισε χθες το βράδυ, μέσω του ΣΚΑΪ, την υπόσχεση αυτή. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αναμένει «τι θα πει και ο πρωθυπουργός»…