«Από την κυβέρνηση Τσίπρα είδα προσπάθεια να αποκαλύψει την αλήθεια» για τη λίστα Λαγκάρντ, δήλωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη λίστα της τράπεζας  HSBC, σημειώνοντας πως αν και η επόμενη κυβέρνηση αφήσει [τους εισαγγελείς] να εργαστούν, «θα τα καταφέρουμε».

Ads

Επί πολλές ώρες και υπό άκρα μυστικότητα ο Ερβέ Φαλτσιανί κατέθεσε την Παρασκευή, σε τέσσερις εισαγγελείς στο Παρίσι. Παρόντες στην εξέτασή του ήταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλίας Ζαγοραίος και οι τρεις εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Παπασταύρου – Μεταξά, κυρία Ελένη Τουλουπάκη και κύριοι Χρήστος Τζούρας και Γιώργος Καλούδης. «Έδωσα όλα τα στοιχεία, νομίζω ότι βοήθησα πολύ την ελληνική δικαιοσύνη. Η λίστα που έφτασε στη χώρα σας είχε ελάχιστα στοιχεία σε σχέση με αυτά που πραγματικά υπάρχουν», σημείωσε, μιλώντας στο Βήμα. «Πρέπει να βοηθήσουμε να αποκαλυφθούν όλα» είπε. 

Σε αντίθεση με τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στο παρελθόν ο Ερβέ Φαλτσιανί, μιλώντας στην ΕΡΤ για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία μεταξύ άλλων εμπλέκεται και ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου, σημείωσε πως διαπίστωσε στους Έλληνες εισαγγελείς τις ίδιες σκέψεις, την ίδια προσπάθεια που είδε από την κυβέρνηση Τσίπρα, να αποκαλυφθεί η αλήθεια. «Ξέρετε ήταν πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση Τσίπρα και για την εισαγγελία να προχωρήσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Φαλτσιανί, σημειώνει: «Πιστεύει κανείς ότι, αν η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από τους φίλους του κυρίου Παπασταύρου, η έρευνα θα προχωρήσει;»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι όλα θα έρθουν στο φως. Η ΝΔ του κ. Μεΐμαράκη, ο οποίος απάντησε σήμερα (συνέντευξη στην «Καθημερινή») πως ο κ. Σαμαράς (μυστικοσύμβουλος και άνθρωπος “ειδικών αποστολών” του οποίου, ήταν ο κ. Παπασταύρου) «κράτησε όρθια την χώρα», μπορεί να πει το ίδιο;», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του και καταλήγει: «Ο βίος και η πολιτεία 40 χρόνων της δικομματικής εναλλαγής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου τα σκάνδαλα και οι “εξυπηρετήσεις” σκοτεινών συμφερόντων διαδέχονταν το ένα το άλλο, απαντά από μόνος του».

Ads