Η τάση για αποχή είναι μεγάλη, η αδιευκρίνιστη ψήφος κυριαρχεί, το εκλογικό σώμα είναι κουρασμένο και εξαιρετικά ευμετάβλητο, με αποτέλεσμα κάθε πρόβλεψη να έχει βαθμούς επισφάλειας. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, καθένας για δικούς του λόγους, προσπαθούν για τη συσπείρωση του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων τους και την καλλιεργούν μέσα από μια στρατηγική έντασης και πόλωσης. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του τηλεοπτική προεκλογική συνέντευξη (Alpha) ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε καμία περίπτωση, κάτι που φαίνεται πως έχει συζητηθεί και με τους εταίρους. Διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί, μετεκλογικά, ξανά με τους ΑΝΕΛ, εφόσον εκπροσωπηθούν στη Βουλή και κατά τα άλλα δεν δεσμεύτηκε. 

Δεν θέλει συνεργασία ούτε με τη ΝΔ, ούτε με το  Ποτάμι ούτε με το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, και ζήτησε αυτοδυναμία για να έχει τα χέρια του λυμένα. Κατά τα άλλα όμως, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός σε μια συγκυβέρνηση με ΝΔ – Ποτάμι. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης δηλώνει ότι η ΝΔ διεκδικεί την πρώτη θέση και, αφού προσπάθησε να καθυστερήσει την πραγματοποίηση εκλογών κρατώντας – χωρίς ουσιαστικό λόγο – για τρία 24ωρα τη διερευνητική εντολή τώρα αμφισβητεί τον ορισμό της Β. Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού. 

Ads

Τα εμπόδια που βάζει στον ΠτΔ και η δύσκολη θέση στην οποία τον φέρνει δείχνουν, το λιγότερο, έντονη νευρικότητα που πιθανώς συνδέεται με την αγωνία του για το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού αυτό, άλλωστε, θα καθορίσει το αν ο ίδιος θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματός του την επόμενη μέρα και για πόσο καιρό. 

Το σταυρόλεξο της λίστας 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυσπειρώνεται λόγω των συνεχών αποχωρήσεων στελεχών του – άλλοι φεύγουν για την Λαϊκή Ενότητα, άλλοι απλώς εγκαταλείπουν την προσπάθεια και πάνε στο σπίτι τους. Με τη συμπλήρωση των κενών στα ψηφοδέλτια ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να δώσει ρεύμα νίκης στο κόμμα του και να το βγάλει από τον κύκλο της εσωστρέφειας. 

Το προσεχές Σαββατοκύριακο θεωρείται ορόσημο, όχι τόσο επειδή θα γίνει επισήμως το ξεκαθάρισμα σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, αλλά επίσης επειδή θα παρθούν αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια. Η «Κίνηση των 53+» (στην οποία μετέχουν Τσακαλώτος, Σακελλαρίδης κα) βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση και ακόμη δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις. Εξετάζεται, πάντως, το ενδεχόμενο να θέσει κάποιους όρους στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συμπλέει χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. 

Ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν θα κάνει αλλαγές στη λίστα, παρά μόνο στις μη εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Έτσι κι αλλιώς, η προσπάθειά του είναι να εκπέμπεται εικόνα πανστρατιάς, με αξιοποίηση όλων των στελεχών, ακόμη και των δελφίνων, ώστε να μην μένει κανείς μόνος για να σκεφτεί το ρόλο του την επόμενη μέρα. 

Ο Στ. Θεοδωράκης επίσης δεν θα αλλάξει τις λίστες, εκτός ενδεχομένως από το Επικρατείας, παρόλο που η διάθεση του θα ήταν μάλλον διαφορετική, αλλά κρίνει ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν λάθος για τον ίδιο στην δεδομένη στιγμή. 

Η Φ. Γεννηματά προσπαθεί να συνεννοηθεί με τον Γ. Παπανδρέου αλλά δεν είναι εύκολο. Ο πρώην πρωθυπουργός ζητά ισότιμη συνεργασία όλων των κομμάτων και κινήσεων που θέλουν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ και αυτό σημαίνει ότι απορρίπτει την πρόταση για λουκέτο στο ΚΙΔΗΣΟ και μετά προσχώρηση άνευ όρων. 

Για το λόγο αυτό μάλλον δεν θα λειτουργήσουν οι διεργασίες προσέγγισης, παρόλο που το ΚΙΔΗΣΟ δεν θα πάρει μέρος αυτόνομα στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ του Θ. Θεοχαρόπουλου και το κόλλημα αναφέρεται στον νομό Αχαΐας όπου η ΔΗΜΑΡ θέλει επικεφαλής του ψηφοδελτίου τον Ν. Τσούκαλη.

Άλλο κομμάτι της ΔΗΜΑΡ επιδιώκει συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί το σύνθημα να δώσει ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης ως υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Αν αυτό συμβεί – και εκλεγεί – στη θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τότε μπορεί στη συνέχεια να προταθεί για πρόεδρος της Βουλής.