Έντονη εκλογική αντιπαράθεση μεταξύ της υπηρεσιακής κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών εκμετάλλευσης των διοδίων έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σήμερα Κυριακή, ανήμερα των εκλογών, η διέλευση των εκλογέων από τους σταθμούς διοδίων διεξάγεται επί πληρωμή και όχι δωρεάν. Στο θέμα παρενέβη το απόγευμα ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος κάλεσε τις εταιρείες να απελευθερώσουν άμεσα τα διόδια, με σκοπό την ομαλή επιστροφή των εκλογέων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ads

Το όλο ζήτημα ανέκυψε έπειτα από δήλωση που έκανε σήμερα το πρωί ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση των εταιρειών, ενώ γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ότι είχε ενημερώσει προηγουμένως για το θέμα την υπηρεσιακή πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.

Εν συνεχεία ακολούθησε η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του: «Με έγγραφο που απέστειλε το ΥΠΕΣ στις 29 Αυγούστου 2015 προς το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, αιτήθηκε τη διαμεσολάβησή του, προκειμένου να ισχύσει για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ό,τι ίσχυσε και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σχετικά με την ελεύθερη διέλευση των ψηφοφόρων από τα διόδια. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών δεν έλαβε καμία απάντηση, στο αίτημά του».

Κι ενώ όλα δείχνουν πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε ζητήσει εδώ και εβδομάδες από τις εταιρείες εκμετάλλευσης να επιτρέψουν την ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια την ημέρα των εκλογών,  πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι η απάντηση των κοινοπραξιών των αυτοκινητόδρομων στο σχετικό αίτημα της Διακομματικής Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών ήταν αρνητική.

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κοινοπραξίες σε έγγραφο που απέστειλαν στο υπουργείο Εσωτερικών υπογράμμιζαν ότι η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να καλυφθεί από το κράτος.

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται επίσης ότι οι εταιρείες αναμένουν ακόμη την αποπληρωμή των διελεύσεων από τους αυτοκινητόδρομους και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου κατά την ημέρα του δημοψηφίσματος.

«Η μη αποδοχή του αιτήματος από την πλευρά των εταιριών για ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ εξαπέλυσε για το θέμα αυτό η Λαϊκή Ενότητα διά στόματος Παναγιώτη Λαφαζάνη: «Αποτελεί ντροπή και εμπαιγμό των πολιτών ότι η κυβέρνηση με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν εξασφάλισαν την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια, προκειμένου να διευκολύνουν την μετακίνηση των πολιτών για να ψηφίσουν. Προφανώς κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν οι πιο φτωχοί πολίτες, αφού είναι τα μεγάλα θύματα των μνημονίων τους».

Θάνου: Να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα

Την ίδια ώρα, ο θόρυβος που έχει προκαλέσει το ζήτημα των διοδίων προκαλεί έντονη δυσφορία στο Μαξίμου.

Ενδεικτικά, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής από κυβερνητικές πηγές, η Βασιλική Θάνου έδωσε εντολή στα συναρμόδια υπουργεία «να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των διοδίων τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή των εκλογέων».

Διαβάστε σχετικά:

Χριστοδουλάκης προς εταιρείες: Απελευθερώστε τα διόδια