Αναμενόμενη κρίνουν οι πολίτες την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη αποδίδοντάς την κυρίως στον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών Bridging Europe οι περισσότεροι πολίτες ψήφισαν βάση στρατηγικής κι όχι ιδεολογίας στις εκλογές ενώ αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά. 

Ads

Ειδικότερα, στην έρευνα που έγινε μεταξύ 23 – 25 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.017 ατόμων, το 46% των πολιτών κρίνει θετικά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με το 38% να έχει αρνητική γνώμη. Αναμενόμενη χαρακτηρίζει την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 48%, έναντι του 30% που έχει αντίθετη γνώμη, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα (67%), κάνουν λόγο για προσωπική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, το 61% δήλωσε ότι ψήφισε στρατηγικά στις εκλογές, σε αντίθεση με το 33% που ψήφισε βάσει ιδεολογίας. Η πλειονότητα των πολιτών (45% έναντι 34%) δηλώνει ότι για εθνικά ζητήματα πρέπει να γίνεται δημοψήφισμα ενώ πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα (40% έναντι 31%).

Το 42% εκφράζει την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή, (το 32% έχει αντίθετη γνώμη), ενώ ως μεγαλύτερο πρόβλημα οι πολίτες χαρακτηρίζουν την ανεργία (40%), την φορολογία (31%), το χρέος (20%) και τη μετανάστευση (7%).

Ads

image

image

image