Όχι μόνο δεν λέει «αντίο» στην πολιτική, αλλά «ακριβώς το αντίθετο». Αυτό δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προαναγγέλλοντας ότι έπονται σύντομα επίσημες ανακοινώσεις και το ευρωπαϊκό κίνημα που προτίθεται να ιδρύσει.

Ads

«Σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εγώ υπηρέτησα δεν υπάρχει πια. Διαμελίστηκε από την συνθηκολόγησή μας. Δεν ήθελα να ενωθώ με εκείνους που προέκυψαν από την διάσπαση, κοίταξα εκεί που επίσης μπορεί να βρει λύση το ελληνικό πρόβλημα: Την Ευρώπη», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη στην ιταλική Corriere della Sera.

«Η Ελλάδα βυθίστηκε, αλλά είναι όλη η ευρωπαϊκή Δημοκρατία αυτή που τραυματίστηκε θανάσιμα. Αν δεν κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι ότι η οικονομία τους διοικείται από ψευδο-τεχνοκράτες που δεν εκλέγονται και δεν τιμωρούνται, ανθρώπους που διαπράττουν το ένα λάθος μετά το άλλο, η Δημοκρατία της γηραιάς ηπείρου θα παραμείνει μια σκιά αυτού που πιστεύουμε ότι είναι», δήλωσε επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφορικά με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα η υπογραφή του μνημονίου έφερε, είπε: «Εγώ και ο Αλέξης Τσίπρας διαφωνούσαμε γιατί εκείνος πίστευε ότι το νέο Μνημόνιο ήταν η μόνη εναλλακτική στο σχέδιο Σόιμπλε που ήθελε να μας διώξει από την ευρωζώνη….Καταλαβαίνω γιατί έφθασε στο να διαλέξει το μνημόνιο αλλά διαφωνώ μαζί του», συμπληρώνοντας ότι ο τέως πρωθυπουργός ερμήνευσε διαφορετικά από εκείνον το όχι του 62% στο δημοψήφισμα και στην ουσία «υπέγραψε την συνθηκολόγηση» της χώρας.

Ads

«Εγώ πιστεύω ότι το Μνημόνιο θα μας οδηγήσει εν τέλει εκτός ευρώ», κατέληξε.