Ανομία, ανασφάλεια, λαθρομετανάστευση, αστυνόμευση, κουκουλοφόροι είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στο Ζάππειο. Η γραμμή του, εφάμιλλη του Νικολά Σαρκοζί. Επισήμανε ότι στόχος της ΝΔ, μετά τις εκλογές είναι να θεμελιώσει τη νέα μεταπολίτευση, στην οποία συμπεριέλαβε την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στην πράξη, ενώ έκανε λόγο για ανακατάληψη των «πόλεών μας».

Ads

«Ήδη αλλάξαμε νοοτροπίες και σπάσαμε την ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς», σημείωσε σχετικά με την κατάργηση του ασύλου, ενώ αναφορικά με τις πορείες και τις απεργίες σημείωσε ότι σέβεται απόλυτα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα «αλλά εδώ τα προνόμια των λίγων διαλύουν τους πολλούς». Υποστήριξε εκ νέου ότι θα κατεβάσει τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους και τόνισε πως «υδροφόρες και κάμερες ασφαλείας» θα χρησιμοποιούνται για να αποφεύγονται εμπρησμοί, καταστροφές και βίαια επεισόδια. 

Ξεκινώντας την ομιλία του στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα για την κοινωνία και τους θεσμούς και την ασφάλεια του πολίτη.
 
«Πρέπει να υπογράψουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό, για εκείνα που πρέπει να αλλάξουμε. Η Ελλάδα είναι χώρα, δεν είναι χώρος και οι ‘Έλληνες είναι λαός, όχι πληθυσμός. Η μεγάλη ανατροπή μπορεί να γίνει μόνο με την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού. Τα μηνύματα για τη ΝΔ είναι πολύ θετικά» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
 
«Ήδη αλλάξαμε νοοτροπίες της Αριστεράς και σπάσαμε την ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς» υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς αναφέροντας σαν παράδειγμα «την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου για το οποίο δεν τολμούσε να μιλήσει κανείς μέχρι πριν από μερικά χρόνια», τονίζοντας ότι «στην πράξη δεν έχει καταρρεύσει, αλλά θα γίνει και αυτό μετά τις 7 Μαίου». Ανέφερε δε και το περιστατικό της «Υπατείας» διερωτώμενος αν η επιχείρηση «σκούπα» είναι μεταμέλεια, για να απαντήσει ότι είναι «σκέτη υποκρισία».

Ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές αναγκαίες και προτεραιότητες» αλλά προβλήματα που τους πλήττουν όλους. Παράλληλα, έκανε λόγο για αποκατάσταση «απαγορευμένων λέξεων, όπως η πατρίδα, η επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα».

Ads

Νόμος Ραγκούση και μετανάστες

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε στο νόμο Ραγκούση, που τον χαρακτήρισε «νόμο-μαγνήτη για την προσέλκυση μεταναστών» και επανέλαβε ότι «εμείς θα καταργήσουμε». Σημείωσε επιπλέον ότι «κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν μιλούσε για τη λαθρομετανάστευση». «Είχαν απαγορέψει ακόμα και τη λέξη» υποστήριξε και τόνισε ότι «όποιος μιλούσε για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, τον στιγμάτιζαν ως ακραίο, και υπήρξαν δυνάμεις της Αριστεράς που δημιούργησαν το επεισόδιο της Υπατίας, διεκδικώντας τη νομιμοποίηση εκατοντάδων μεταναστών». «Ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα καθαρίσει την Αθήνα. Δεν είναι υποκρισία όταν το ίδιο κόμμα έφερε το νόμο Ραγκούση. Εμείς όμως θα τον καταργήσουμε» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επιπλέον στην ολοκλήρωση των έργων προστασίας των συνόρων, τη λειτουργία κέντρων προσωρινής κράτησης παράνομων μεταναστών -έξω από τον αστικό ιστό και με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες με απέλασή τους στη συνέχεια εντός τεσσάρων μηνών- καθώς επίσης στην επιτάχυνση εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Επιπλέον, σημείωσε την ανάγκη παρουσίας ευρωπαϊκών δυνάμεων στα ελληνικά σύνορα, για να γίνει -όπως είπε- κατανοητό ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε. «Καταλήξαμε να γίνουμε αποθήκη των ανεπιθύμητων» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Θεσμοθέτηση του ασυμβίβαστου βουλευτή με υπουργό, ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας με απευθείας εκλογή του από το λαό, μείωση του αριθμού των βουλευτών, δημιουργία επιτροπής ελέγχου Πόθεν Έσχες από τους επικεφαλής των τριών δικαστηρίων, αλλαγή του εκλογικού νόμου, επανεξέταση του νόμου για την ασυλία υπουργών αλλά και προστασία της ελληνικής ταυτότητας και ελληνικής γλώσσας είναι μερικές από τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Δεσμεύτηκε επιπλέον, ότι θα συγκροτήσει μικρό υπουργικό σχήμα που να φθάσει σταδιακά τους 10 υπουργούς. Επίσης, επανάλαβε την δέσμευσή του για έλεγχο των «πόθεν έσχες» όλων των προσώπων που διετέλεσαν σε κυβερνητικές θέσεις από το 1974 και μετά.

Για το θέμα της ασφάλειας
 
Στο θέμα της ασφάλειας επανέλαβε τη δέσμευσή του για αποτελεσματική αστυνόμευση και ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, ενώ για τους αστυνομικούς υποστήριξε ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους όταν είναι κακοπληρωμένοι, δήλωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές και θα αποκατασταθεί η μισθολογική αδικία σε βάρος τους. «Το ΠΑΣΟΚ τραυμάτισε ηθικό ενόπλων δυνάμεων» υποστήριξε.
 
Αναφερόμενος στους χρήστες ναρκωτικών, δήλωσε ότι «θα αποσπάσουμε τους χρήστες από τους εμπόρους» και επισήμανε ότι «θα εξαφανιστούν, τα στέκια σε δημόσια θέα από την πόλη και τα παιδιά θα προχωρήσουν στην αποτοξίνωση και στην επανένταξη».

Για τις πορείες και τις απεργίες
 
Σε ό,τι αφορά τις πορείες και σε ό,τι αφορά τις απεργίες, υποστήριξε «σεβόμαστε απόλυτα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές. Αλλά εδώ τα προνόμια των λίγων διαλύουν τους πολλούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Επανέλαβε επίσης, ότι θα βγάλει τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους. «Τέρμα κι αυτή η ντροπή» υποστήριξε. «Όσοι διαδήλωναν κατά της δικτατορίας το έκαναν με ακάλυπτο πρόσωπο. Κι αυτοί ήταν αγωνιστές. Κι αυτοί διέτρεχαν κινδύνους. Σήμερα σε συνθήκες πλήρους ασυδοσίας κάποιοι διαδηλώνουν με κουκούλες. Αυτοί δεν κινδυνεύουν το παραμικρό», τόνισε.
 
Κατόπιν ο Αντώνης Σαμαράς διερωτήθηκε «πώς θα πιάσουμε τους κουκουλοφόρους; Απαντώ: δεν είναι αλήθεια ότι δεν τους έπιαναν, τους έπιαναν αλλά μετά από λίγο τους άφηναν. Το νομικό πλαίσιο θα αλλάξει αλλά και το πλαίσιο της αστυνόμευσης» είπε και πρόσθεσε: «θα χρησιμοποιηθούν οι υδροφόρες, οι κάμερες ασφαλείας για να αποφεύγονται εμπρησμοί, καταστροφές και βίαια επεισόδια».

«Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση, και την έχουμε. Αυτήν τη στιγμή στα πανεπιστήμια υπάρχουν εργαστήρια παράνομων ενεργειών, μέχρι και παρασκευής μολότοφ, αυτά θα τελειώσουν τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν και θα ηρεμήσουν. Τα ίδια τα πανεπιστήμια θα μπορούν μόνα τους με τη βοήθεια της αστυνομίας, όπου χρειάζεται, να διασφαλίζουν την ασφάλεια των καθηγητών και των φοιτητών», υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς.

Αντιδράσεις κομμάτων
 
«Έταξε στους πάντες τα πάντα», σχολίασε η Δημοκρατική Συμμαχία. «Το ‘Λεφτά υπάρχουν 2’ διατήρησε όλα τα στοιχεία που το έκαναν ‘αγαπητό’ στους πολίτες, εκτός από τον πρωταγωνιστή. Στη θέση του κυρίου Παπανδρέου βρέθηκε ο κύριος Σαμαράς ο οποίος έταξε στους πάντες τα πάντα και επανέλαβε χιλιοειπωμένα στερεότυπα τα οποία έχουν κουράσει τον λαό. Ο δικομματισμός, αδιόρθωτος, δεν κατανοεί ότι η εποχή των ανεδαφικών υποσχέσεων έχει τελειώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θανάσης Ζορμπάς.
 
Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφέρει: «Συγχαρητήρια. Η απαγγελία του προγράμματός μας στο Ζάππειο είχε τον επιβαλλόμενο στόμφο. Την επόμενη φορά, προσπαθήστε -αν και ολίγον δύσκολο- από στήθους.  Όπως και στις συνεντεύξεις: «Ζωντανές» και όχι μαγνητοσκοπημένες. Περισσότερα στο debate, αν το τολμήσετε.»
 
Και το ΥΓ αναφέρει: «Γνωρίζετε φυσικά ότι ουδέποτε το αντίγραφο, είχε την αξία του πρωτοτύπου».

«Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί πιστά την ατζέντα του κ. Σαρκοζί περί νόμου και τάξης. Προβάλει ένα υπερσυντηρητικό μοντέλο, «παίζοντας» με το φόβο και την ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αγωνίζεται για μια κλειστή και φοβική κοινωνία», σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.

Στο μεταξύ, με αφορμή τις προτάσεις που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε σήμερα πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν να φτιάξουν ένα Σύνταγμα «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των πιστωτών». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι Βενιζέλος και Σαμαράς έχουν δεσμευθεί να συνταγματοποιήσουν το Σύμφωνο Μέρκελ- Σαρκοζί για την Ευρώπη αλλά και το νέο Ταμείο, τον ειδικό λογαριασμό, όπου θα πηγαίνουν τα χρήματα από φόρους και δάνεια, με προτεραιότητα στους πιστωτές και μετά στις ανάγκες της κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών είναι εάν θα έχουμε «Σύνταγμα αποικίας ή Σύνταγμα κυρίαρχης χώρας» και κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην αφήσει αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Πυρά Ραγκούση για το νόμο περί ιθαγένειας
 
«Πατέρα του σύγχρονου μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα» χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β Αθήνας, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε προεκλογική συγκέντρωση στη Δάφνη.
 
Αφού υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς «εξαπατά τον ελληνικό λαό» με όσα λέει για τον νόμο περί ιθαγένειας, ο κ. Ραγκούσης έφερε ως παράδειγμα τον αριθμό των μεταναστών που είχαν συμμετάσχει στα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008, λέγοντας ότι έκτοτε και μετά τον νόμο που ο ίδιος (ο κ. Ραγκούσης) εισήγαγε στην Βουλή δεν παρατηρήθηκε παρουσία μεταναστών (σε επεισόδια), καθώς «το 2010 ανταπέδιδαν τον σεβασμό που τους έδειξε η ελληνική πολιτεία».