Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, ξεκαθαρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην WSJ, τονίζοντας ότι είναι το εθνικό μας νόμισμα και δεν είναι εύκολο να κοπεί αυτός δεσμός. Παράλληλα, εκτιμά πως η πιθανότητα διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα είναι μικρή, καθώς μία χρηματοπιστωτική κατάρρευση της χώρας θα συμπαρέσυρε και την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι ακόμα κι αν διακοπεί, η Αθήνα θα σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της. 

Ads

 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει μία πολιτική που θα είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, για να σταματήσει η εντεινόμενη ύφεση στην Ελλάδα και να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη «ανθρωπιστική κρίση» στη χώρα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «πρώτη μας επιλογή είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν πρέπει, για το δικό τους συμφέρον, να διακοπεί η χρηματοδότηση». «Η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες», ξεκαθαρίζει, τονίζοντας όμως πως αν τελικά οι εταίροι «προχωρήσουν μονομερώς από την πλευρά τους, δηλαδή διακόψουν τη χρηματοδότηση σε εμάς, τότε θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές μας και θα αναστείλουμε τις πληρωμές στους πιστωτές μας».
 
Σε περίπτωση που υπάρξει μία ενέργεια χωρίς τη θέλησή της, η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει η ίδια τη διαχείριση (της οικονομίας της), υποστηρίζει και εκτιμά πως «μην πληρώνοντας τα χρέη της, η χώρα θα είχε αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της».
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει περικοπές στις δαπάνες για την άμυνα, αυστηρά μέτρα κατά της σπατάλης και της διαφθοράς και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των πλουσίων.
 
«Οτιδήποτε κάνουμε, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ταυτόχρονα, όμως, θα είναι δύσκολα για όλη την Ευρώπη, επειδή το ευρώ θα καταρρεύσει, εάν σταματήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας», επισημαίνει και στο σημείο αυτό εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι δύο πλευρές πρέπει να υποχωρήσουν «πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο» και να βρούμε μία «ευρωπαϊκή λύση».
 
«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ», ξεκαθαρίζει ο κ. Τσίπρας. «Το εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ, συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο να κόψουμε τον σύνδεσμο. Μία έξοδος από το ευρώ θα είχε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες», γι’ αυτό, ξεκαθαρίζει, «δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε».
 
Paris Match: Α. Τσίπρας, ο άνθρωπος που τρομάζει την Ευρώπη
 
image

Σε μια άλλη συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Paris Match, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως «η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας των τραγικών λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων… Γίναμε τα πειραματόζωα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».
 
«Ο ελληνικός λαός υπέστη τις χείριστες θεραπείες. Γίναμε τα πειραματόζωα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Οι μεγάλες χώρες βλέπουν τα αποτελέσματα αυτής της εμπειρίας. Αν η συνταγή λειτουργήσει σε μας, τα πειραματόζωα, θα εξάγουμε την συνταγή για να την εφαρμόσουμε σε άλλα κράτη της Ευρώπης. Αν αποτύχει, τόσο το χειρότερο για τους Έλληνες» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ο δημοσιογράφος διερωτάται: «…η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα δεν αποτελεί απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης;».
 
Στην επόμενη ερώτηση: «Δεν φοβόσαστε μήπως η ακροδεξιά κερδίσει περισσότερο έδαφος στις επόμενες εκλογές;», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως ήταν μια ψήφος κόντρα στο πολιτικό σύστημα: «Το ποσοστό των νεοναζί, μας εξέπληξε όλους, αλλά δεν πρόκειται παρά για έκφραση μιας μεγάλης δυσανασχέτησης της ελληνικής κοινωνίας. Ήταν μια ψήφος κατά της πολιτικής…Τώρα που οι εκλογείς ανακαλύπτουν ποιοι είναι πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι, πιστεύω ότι θα τους ψηφίσουν πολλοί λιγότεροι».