Υπεραμύνεται της άποψης που εξέφρασε στη συνέντευξή του στο tvxs.gr, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα υποδεχόταν «πέντε ψήφους στήριξης του Καμμένου ως ανοχή ή ως στήριξη». Σήμερα επανέρχεται τονίζοντας ότι είπε το «αυτονόητο», ότι δηλαδή σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία εμπιστοσύνης στη Βουλή, «δεν θα αρνηθούμε την ψήφο κανενός», όμως σε μια κυβέρνηση Αριστεράς. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο tvxs.gr, συζητήθηκαν ιδιαίτερα. Δεκάδες είναι τα σχετικά σχόλια στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και στα blogs, ενώ δεν έλειψαν και οι παρεμβάσεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ίδιου του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου.

Ads

«Είπα το αυτονόητο, όταν ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας δώσει διερευνητική εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, θα απευθυνθούμε στα κόμματα της Αριστεράς για το σχηματισμό κυβέρνησης και ακόμα κι αν δεν συγκεντρώνουμε τη δεδηλωμένη, θα ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να απευθυνθούμε στη Βουλή για να λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και εκεί δεν θα αρνηθούμε την ψήφο κανενός, την ψήφο όμως σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς» ανέφερε, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real fm.
 
Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο κ. Τσίπρας και από την Αλεξανδρούπολη, όπου περιοδεύει, υπογραμμίζοντας πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε και αγωνίζεται προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά για προγραμματική σύγκλιση και κυβέρνηση συνεργασίας των δυνάμεων της αριστεράς που θα ανατρέψει το μνημόνιο και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά με δυνάμεις, με τις οποίες έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις.
 
Τόνισε επίσης ότι «όσο πλησιάζει η κρίση του λαού, τόσο τα παπαγαλάκια της διαπλοκής και τα κόμματα του μνημονίου θα ξεδιπλώνουν τον πανικό τους. Γιατί οι μέρες της εξουσίας τους είναι πια μετρημένες. Φοβούνται τη μεγάλη ανατροπή και τη μαζική στήριξη του λαού μας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα απευθυνθεί στις δυνάμεις της Αριστεράς και ακόμη κι αν δεν συγκεντρώσει τη δεδηλωμένη, θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα, διεκδικώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή». Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς να λάβει την πλειοψηφία της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου «για να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και να ακυρώσει το μνημόνιο της καταστροφής».

Η επίμαχη δήλωση

«Κοιτάξτε, με τον κ. Καμμένο έχουμε πολύ σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Οι ιδεολογικές είναι γνωστές και η διαδρομή των χώρων είναι γνωστή. […] Εάν, όμως, παρόλα αυτά, εμείς, ως Αριστερά, καταθέσουμε την πρότασή μας και χρειαζόμαστε πέντε ψήφους του Καμμένου και έρθει να μας τις δώσει ως ανοχή ή ως στήριξη δε θα τον πετάξουμε, δε θα του πούμε δεν τις θέλουμε, συνεχίστε με το Μνημόνιο όλοι οι υπόλοιποι. Κοιτάξτε, είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε. Και δεν μπορούμε να λέμε στον ελληνικό λαό ότι το κρίσιμο αυτή την ώρα είναι να επιβεβαιωθεί η δική μας άποψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στο tvxs.gr.

Ads

Οι αντιδράσεις 
 
«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα κυβερνητικής σύμπραξης με τον Πάνο Καμμένο. Ανήκει στη πολυκατοικία της δεξιάς. Η διαδρομή και οι θέσεις του τον τοποθετούν δεξιότερα της ΝΔ. Μια αριστερή-αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα εξαρτάται από την ψήφο του Πάνου Καμμένου είναι αδύνατο να σταθεί» ανέφερε στο twitter, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
 
Σε σχόλιό του, στον ΑΝΤ1, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: «Μας χωρίζει πολιτική και ιδεολογική άβυσσος, έχουμε πρόγραμμα εντελώς διαφορετικό».
 
«Η Δημοκρατική Αριστερά σταθερά αγωνίζεται για την προοδευτική διέξοδο από την κρίση, στη βάση ενός προγράμματος δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και σταδιακής απαγκίστρωσης από τους επαχθείς  όρους του μνημονίου. Η πρότασή μας απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις και είναι ακριβώς στον αντίποδα της πρότασης του κ. Τσίπρα για τη δήθεν αντιμνημονιακή συνεργασία ετερόκλητων δυνάμεων, που συμπεριλαμβάνουν και ακραίες εκδοχές της λαϊκιστικής δεξιάς, όπως το κόμμα του κ. Καμμένου»
σημείωσε από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο γραμματέας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης.

Μιλώντας την Παρασκευή στην Τρίπολη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε «αντιμνημονιακό αμάλγαμα» την πρόταση του κ. Τσίπρα «για πρωθυπουργία στην κ. Παπαρήγα, κι αν λείπουν πέντε, δέκα ψήφοι προσθέτουμε και τον κ. Καμένο», σημειώνοντας ότι θεωρεί τη γ.γ. του ΚΚΕ πιο συγκρατημένη από τον κ. Τσίπρα, και τόνισε ότι το «εκτός ευρώ» δεν είναι παιχνίδι, καλώντας αυτούς που το προτείνουν να πουν αν εγγυώνται την καταβολή μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο.
 
«Πρόκειται για ακροβασία· διαλύει την εικόνα της κυβέρνησης της Αριστεράς που προτείνει», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής. «Αν ο κ. Καμμένος είναι πιο προοδευτικός από το ΠΑΣΟΚ, ας κάνει κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο» επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
«O κ. Τσίπρας κάνει το μεγάλο “άλμα” και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την κυρία Παπαρήγα και τον κ. Καμμένο, για να κυβερνήσει την χώρα. Άρα, οι Έλληνες ξέρουν τι έχουν μπροστά τους και μπορούν να διαλέξουν», δήλωσε, χθες, από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
 
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «τα έχουν βρει με τον κ. Τσίπρα», σχολίασε σε προεκλογική ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης στη Σπάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας πως «δεν είναι ΠΑΣΟΚ αλλά παίζουν το παιχνίδι του», καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ανακόψουν την πορεία της ΝΔ.
 
Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σημείωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είναι «πατερίτσες κανενός». «Δεν είμαστε υπολείμματα, ούτε πατερίτσες κανενός», σημείωσε, προσθέτοντας ότι με το ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του διαφωνεί ιδεολογικά και προγραμματικά. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξήγησε ότι συμφωνεί με το ΣΥΡΙΖΑ στο οικονομικό πρόγραμμα όσον αφορά την ακύρωση του μνημονίου και το χρέος. «Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «μας χωρίζει χάος σε θέματα εθνικά και λαθρομετανάστευσης». Τέλος, ανέφερε ότι αν οι πολίτες δώσουν αυτοδυναμία στο κόμμα του, που έχει συγκεκριμένο όπως είπε πρόγραμμα, θα καλωσορίσει το ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε: «Δεν γινόμαστε πατερίτσα κανενός».

Τις δηλώσεις Τσίπρα σχολίασε και η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας: «εμείς δεν είμαστε Μελανσόν, δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει Γαλλία». «Έρχονται νέα μέτρα μετά τις εκλογές», συνέχισε, είτε υπάρξουν «βελτιώσεις», παρατάσεις στην αποπληρωμή κλπ. Σχετικά με «τις πέντε ψήφους» του κ. Καμμένου, η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «υπάρχουν και τέτοιες ονειροφαντασίες».
 
 Για το «πρωθυπουργιλίκι», όπως το χαρακτήρισε, που πρότεινε ο κ. Τσίπρας στην Αλέκα Παπαρήγα, είπε ότι είναι δικαίωμά του να θέλει να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Δεν μας έβαλαν στο χέρι το 1990 που μείναμε με πέντε βουλευτές, πιστεύουν ότι θα μας βάλουν τώρα. Προσβάλουν τους ψηφοφόρους και θα πάρουν την απάντησή τους στις εκλογές. Δεν είμαστε σαν τα μούτρα σας. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, τι να κάνουμε;», ανέφερε χαρακτηριστικά.