Ο σχηματισμός κυβέρνησης και όχι η προσφυγή σε νέα εκλογική αναμέτρηση φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί επικαλούμενοι πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία. Η ΝΔ δείχνει πάντως πιο πρόθυμη ενώ το ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσεται να κάνει επίσημη τοποθέτηση μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. Ιδιαίτερα καλό κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ που εμμένει στην πρόταση για την προσπάθεια κυβέρνησης Αριστεράς. Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στις δυο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Ads

 
Συγκεκριμένα, από τη Συγγρού έγινε γνωστό ότι η ΝΔ θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και δεν είναι στις προτεραιότητές της να ζητήσει άμεσα νέες εκλογές. Οι επιτελείς της ΝΔ βρίσκονται σε συνεχή σύσκεψη και υποδέχονται τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος, Αντώνης Σαμαράς, θα καθορίσει τη στάση του όταν θα υπάρξει εικόνα με βάση την επίσημη καταμέτρηση. Ευελπιστούν, δε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από αυτό που έδωσαν τα exit polls.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ηγετικό επιτελείο, εξετάζει τα διαφορετικά ενδεχόμενα που προκύπτουν από τον συνδυασμό των ποσοστών των κομμάτων και διερευνούν τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Διαφαίνεται λοιπόν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή που θα πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχουν εισηγήσεις στο επιτελείο του προέδρου του κόμματος ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών ωστόσο φαίνεται ότι προς το παρόν απορρίπτονται.
 
Μιλώντας στο Mega o Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα», ενώ πρόσθεσε: «Θεωρώ σημαντικά τρία πράγματα για τη χώρα: πρώτον σταθερότητα, δεύτερον να έχει ισχυρή φωνή, ακόμη και χορωδιακή, τρίτον να μην κινδυνεύσει η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη».
 
Ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι τόσο αισιόδοξος. «Η ΝΔ θα κάνει το παν προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση» δήλωσε στη ΝΕΤ ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ. Σημείωσε ωστόσο ότι η προσωπική του εκτίμηση είναι πως είναι σχεδόν αδύνατο να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση «που θα εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα ενάντια στη βούληση του ελληνικού λαού». «Ο λαός μας είπε ότι δεν θέλει να πάρουμε τα λεφτά, θέλει να πάει κάποιος άλλος στην Ευρώπη και να τους πει “δεν θέλουμε να πάρουμε τα λεφτά”» πρόσθεσε.
 
Στάση αναμονής από το ΠΑΣΟΚ
 
Εν τω μεταξύ, σε στάση αναμονής βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ που περιμένει «την αληθινή επιλογή του εκλογικού σώματος και για λόγους σεβασμού και αξιοπιστίας». Το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί με δήλωση του αρχηγού του, Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη διαμόρφωση του πραγματικού τελικού αποτελέσματος, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls. Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Ιπποκράτους στις 21:00.
 
«Η σημερινή εκλογική διαδικασία δεν είναι συγκρίσιμη με καμία άλλη των τελευταίων δεκαετιών. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωσθεί ακόμη και την ύστατη στιγμή η βούληση του Ελληνικού λαού με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο εκτός της πραγματικής και ολοκληρωμένης καταμέτρησης των ψηφοδελτίων στις κάλπες. Σε όλη την προεκλογική περίοδο, το ΠΑΣΟΚ μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια. Είπε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Και περιμένει με σεβασμό την αληθινή επιλογή του εκλογικού σώματος» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά.
 
«Για λόγους σεβασμού προς τους ίδιους τους πολίτες, για λόγους σεβασμού προς την ανάγκη να προστατευθεί η εθνική ενότητα και συνοχή της κοινωνίας, για λόγους προστασίας της διεθνούς εικόνας και αξιοπιστίας της χώρας, το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί με δήλωση του Προέδρου του, μετά τη διαμόρφωση του πραγματικού εκλογικού αποτελέσματος» σημείωσε επιπλέον.