Ads

Πρωτιά της ΝΔ, εντυπωσιακή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ και είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή! Να σχηματίσουν κυβέρνηση και όχι να προσφύγουν εκ νέου στις κάλπες επιδιώκουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που απηύθυναν έκκληση για συνεννόηση ανάμεσα στις «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις. ΟΕυάγγελος Βενιζέλος έκανε δηλώσεις μόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου ασφαλούς αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών, που επιβεβαίωσε τα exit polls. Ως ψήφο εναντίον του Μνημονίου και επιβεβαίωση των επιλογών του εισπράττει το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως αυτό διαμορφώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επιμένει στο στόχο σχηματισμού αριστερής και ευρύτερα προοδευτικής κυβέρνησης. «Κόκκινη γραμμή» η παραμονή στο Ευρώ και η αποφυγή «τυχοδιωκτικών» επιλογών για τη ΔΗΜΑΡ. «Όχι» σε οποιαδήποτε συνεργασία επανέλαβε η Αλέκα Παπαρήγα.

Λεπτό προς λεπτό, η ομάδα του tvxs.gr και του theinsider.gr παρακολούθησε τις εξελίξεις που ακολουθούθησαν το κλείσιμο της κάλπης, ενώ άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών σχολίασαν στο tvxs.gr το εκλογικό αποτέλεσμα. Στις 19:00 ακριβώς tvxs.gr και Vprc μετέδωσαν την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, που κατέγραψε οριστικό ενταφιασμό του πολιτικού συστήματος που γέννησε η μεταπολίτευση. Παράλληλα, ο Στέλιος Κούλογλου και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Vprc, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σχολίασαν ζωντανά με video chat τα αποτελέσματα των εκλογών και απαντούν σε σχόλια και ερωτήσεις σας μέσω twitter, facebook και email. 

00:38 – Τρεις βουλευτές Επικρατείας εκλέγει η ΝΔ και από δύο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ από έναν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ, με καταμετρημένο το 47% των εκλογικών τμημάτων. Συγκεκριμένα, εκλέγονται:
 
ΝΔ: Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Μιχελάκης
ΣΥΡΙΖΑ: Μανώλης Γλέζος και Θεανώ Φωτίου
ΠΑΣΟΚ: Πύρρος Δήμας και Φώφη Γεννηματά
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Τέρενς Κουίκ και Μιχάλης Γιαννάκης
ΚΚΕ: Θανάσης Παφίλης
Χρυσή Αυγή: Χρήστος Παππάς
ΔΗΜΑΡ: Σπύρος Λυκούδης.
 
Σημειώνεται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξουν οι συσχετισμοί, δεδομένου ότι και ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι-Πράσινοι να εισέλθουν τελικά στη Βουλή, αυτό θα γίνει οριακά και δεν τους εξασφαλίζει την εκλογή βουλευτή επικρατείας.

Ads

00:18 – Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων: Επτακομματική Βουλή. Οριακά εκτός ΛΑΟΣ, Οικολόγοι Πράσινοι και Δημοκρατική Συμμαχία. Στις 153 έδρες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πρώτο κόμμα η ΝΔ με 20,02% και 111 έδρες, ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 16,06% με 49 έδρες,  ΠΑΣΟΚ 13,79% με 42 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,44% με 32 έδρες, ΚΚΕ 8,38% με 26 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,87% με 21 έδρες και Δημοκρατική Αριστερά 5,99% με 19 έδρες.

image

00:16 – Reuters: «Ο νεαρός αριστερός Τσίπρας προκαλεί πολιτικό σεισμό». Έντονη ανησυχία εκφράζεται την τελευταία ώρα από συντηρητικά μέσα του εξωτερικού.

image
 
00:15 – Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε στο Mega ότι απόψε δεν θα εκδοθεί ανακοίνωση για τις εκλογές. Κανένα σχόλιο, καμία αντίδραση.

00:11 – «Οι όποιες προσπάθειες του πολιτικού κόσμου πρέπει να κινούνται πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε ένα πλαίσιο εθνικής υπευθυνότητας για τη σωτηρία του τόπου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Όπως ανέφερε, «με σεβασμό στην ψήφο του λαού ξεκαθαρίζουμε ότι οι θέσεις μας θα παραμείνουν σταθερές και εθνικά φερέγγυες».

00:07 – «Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ένα ηχηρό ράπισμα στην πολιτική του μνημονίου και του ‘ναι σε όλα’. Είναι μια κραυγή οργής ενός λαού, που έχει υπερβεί τις αντοχές του», δήλωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη. Πρόσθεσε ότι η Κοινωνική Συμφωνία συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση αγωνιζόμενη για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου.

00:00 – Ποσοστά Β’ Αθήνας. Χωρίς σχόλιο!

image
Φωτογραφία από το blog tromaktiko

23:49 – «Ελπίζω οι δυνάμεις που αναδείχθηκαν να μπορέσουν να συνεργαστούν να φτιαχτεί μια κυβέρνηση για να κυβερνηθεί η χώρα. Με τις δυνάμεις που διαθέτουμε θα βοηθήσουμε, γιατί κινδυνεύει να διαλυθεί ο τόπος», δήλωσε ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος, προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματός του.
 
Για νίκη των δυνάμεων του λαϊκισμού μίλησε ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας Γρηγόρης Βαλλιανάτος, που κατέβηκε στις εκλογές από κοινού με τη Δράση.

23:47 – Φόβους για μη τήρηση των δεσμεύσεων που επέβαλαν οι δανειστές στην Ελλάδα εκφράζει ο ξένος Τύπος που αποδίδει τα μικρά ποσοστά των μέχρι πρότινος κραταιών κομμάτων στην πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί. «Χάος» στην Ελλάδα, βλέπουν τα πιο σκληρά πρωτοσέλιδα. Τα γερμανικά ΜΜΕ, επισημαίνουν τον κίνδυνο δυσκολίας στο σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και την επιστροφή των αμφιβολιών για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

23:30 – Το «μονοεδρικό» ΠΑΣΟΚ. Με κατραμετρημένο το 40,53% το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περιφέρεια παίρνει από μία έδρα, εκτός από τη B’ Αθηνών που παίρνει 4. Χωρίς έδρα το ΠΑΣΟΚ είναι στις Περιφέρειες Α’ Πειραιώς, Β’ Πειραιώς, Βοιωτίας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστορίας, Κέρκυρας, Κεφαληνίας, Κυκλαδων, Λευκάδας, Μαγνησίας, Φωκίδας, Χανίων.

23:26 – «Θα τιμήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε: «δεν θα δώσουμε δημοκρατικό αριστερό άλλοθι σε αυτή την πολιτική». Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

23:17 – Ο λαός μας έδωσε την εντολή να δώσουμε ψήφο ανοχής σε μία οποιαδήποτε βιώσιμη κυβέρνηση, δηλώνουν πηγές της Ιπποκράτους.

23:00:  Οι έδρες της Χρυσής Αυγής με καταμετρημένο το 33,5%. Από μία έδρα τις Περιφέρειες Α΄Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Β’ Πειραιώς, Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαϊας, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Α’ Θεσσαλονίκης, Β’ Θεσσαλονίκης, Κορινθίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πιερίας, Σερρών. Τρεις έδρες καταλαμβάνει στη Β’ Αθηνών. Ποσοστό πάνω από 10% η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει στην Αργολίδα, Β’ Πειραιώς, Κορινθία και Λακωνία.  Αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ

22:57 – Σχόλιο στο Twitter: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ανεργία έχει μεγαλύτερο ποσοστό από το πρώτο κόμμα…

22:54 – «Να μην παραπλανηθεί ο λαός», ζήτησε χαρακτηριστικά η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα «στα διλήμματα και τις αυταπάτες». Επανέλαβε «όχι» στην πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

22:46 – Το Mega έδωσε στη δημοσιότητα και κάποια ποσοστά των exit polls που αφορούν τους αναποφάσιστους. Απ’ ότι φαίνεται νικητές στην κατηγορία αυτή αναδεικνύονται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ειδικότερα:

  • ΠΑΣΟΚ: 8%
  • Νέα Δημοκρατία: 9%
  • ΚΚΕ: 5%
  • ΛΑΟΣ: 3%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 18%
  • Οικολόγοι Πράσινοι: 5%
  • Δημοκρατική Αριστερά: 9%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 14%
  • Δημοκρατική Συμμαχία: 3%
  • Δημιουργία Ξανά: 3%
  • Χρυσή Αυγή: 7%
  • Δράση: 3%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 2%
  • ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: 11%

22:41 – Από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου τελικά οι δηλώσεις Τσίπρα, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο Ζάππειο. «Κερδίσαμε μια μάχη και όχι τον πόλεμο», διαμήνυσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προανήγγειλε ότι «από αύριο, θα επιδιώξουμε τη συνεννόηση, πρωτίστως, με τις δυνάμεις της Αριστεράς». Ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα της κάλπης, έκανε λόγο για «ισχυρό μήνυμα ανατροπής και ειρηνικής επανάστασης», σημειώνοντας πως «οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τα Μνημόνια της λιτότητας».

22:38 – «Αυξάνονται οι ευθύνες της παράταξης, η οποία αποτελεί τον μοναδικό πυλώνα πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και σωτηρίας.

 
Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε ως προϋποθέσεις την παραμονή της χώρας στο Eυρώ και την τροποποίηση των πολιτικών του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας.
 
Απηύθυνε έκκληση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

22:32 – Μεγάλη ανησυχία στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης που έχουν συνεχείς, ζωντανές ανταποκρίσεις από την πλατεία Συντάγματος.

«Οι Έλληνες μαυρίζουν τα μνημονιακά κόμματα» είναι ο τίτλος του Reuters, ενώ οι Financial Times επικεντρώνονται στην εντυπωσιακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα αριστερό κόμμα που απορρίπτει το πρόγραμμα διάσωσης θεωρώντας το βάρβαρο αλλά τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη».
 
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent, οι ελληνικές εκλογές εξελίσσονται σε μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των τριών κομμάτων -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. «Το προβάδισμα δεν είναι ξεκάθαρο και κανείς δεν κερδίζει αρκετά μεγάλο ποσοστό για να σχηματίσει κυβέρνηση», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

22:26 – Έντεκα κρίσιμες ημέρες, μέσα στις οποίες θα κριθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, απομένουν μέχρι τη σύγκληση της νέας Βουλής καθώς η 17η Μαϊου έχει ορισθεί με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει υπογραφεί ως η ημέρα που θα πρέπει να συγκληθεί η νέα Βουλή. Το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στα τρία πρώτα κόμματα και με διαφορά τριών ημερών για κάθε διερευνητική εντολή. Αναλυτικά εδώ

22:07 – Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, η αποχή πλησιάζει το 40% περίπου, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά αποχής ήταν το 2009 30%, το 2007 26% και το 2004 24%.

22:02 – «Δημιουργήσαμε ένα κίνημα που θέλει να πάρει πίσω την Ελλάδα. Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Καλούμε όλους να στηρίξουν τις προτάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεν συνεργαζόμαστε με δωσίλογους και όργανα των τραπεζιτών. Με το ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούμε κάθετα σε εθνικά θέματα και ζητήματα λαθρομετανάστευσης», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

22:01 – «Οι κάλπες έκλεισαν. Ο Ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του, οι οποίες θα αποτυπωθούν με ακρίβεια τις επόμενες ώρες. Η Δράση και η Φιλελεύθερη Συμμαχία, με απόλυτο σεβασμό στην ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, θεωρούν καθήκον τους να βοηθήσουν να κυβερνηθεί η χώρα για να μη διαλυθεί ολοσχερώς. Ευχαριστούμε τους πολίτες που με την ψήφο τους μας εμπιστεύτηκαν» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία. 

22:00 – Ενσωμάτωση 21,25% – Αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ

image

22:00 – Στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 10:30, θα προχωρήσει σε δηλώσεις, ο επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, Αλέξης Τσίπρας.

21:59 – Επεισόδιο με δημοσιογράφους προκλήθηκε λίγο προτού ξεκινήσουν οι δηλώσεις του Ν.Μιχαλολιάκου, σύμφωνα με το in.gr. Μέλη της Χρυσής Αυγής ζήτησαν από δημοσιογράφους να σηκωθούν όρθιοι κατά την είσοδο του προέδρου, πράγμα το οποίο αρνήθηκαν να πράξουν, αποχωρώντας από την αίθουσα. Τελικά οι δηλώσεις Μιχαλολιάκου έγιναν σε ξένους δημοσιογράφους, από τους οποίους στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι Έλληνες συνάδελφοί τους.

21:48 -Σε παράμβασή του μετά την ανακοίνωση του πρώτου ασφαλούς αποτελέσματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως «ο λαός δεν έδωσε καθαρή εντολή σε καμία από τις προτάσεις». Ξεκαθάρισε πως παραμένει στην παράταξη «για να την ξαναγεννήσει». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

21:44 – Την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ανακοίνωσε η Singular Logic, σύμφωνα με την οποία συλλέχθηκε το 50% του δείγματος των 5.000 εκλογικών τμημάτων. Όπως σημειώθηκε, εισέρχονται 7 κόμματα στη Βουλή – οριακά είναι τα ποσοστά άλλων τριών (μπορεί άλλα 3), ενώ παρατηρείται χαμηλή ενσωμάτωση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οπότε ενδέχεται να σημειωθούν αλλαγές. Το περιθώριο απόκλισης των συγκεκριμένων ποσοστών εκτιμάται στη μισή ποσοστιαία μονάδα. Ειδικότερα, τα ποσοστά:
 

  • ΝΔ: 19,18% – 109 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ: 16,3% – 50 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ: 13,63% – 42 έδρες
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 10,5% – 32 έδρες
  • ΚΚΕ: 8,46% – 26 έδρες
  • Χρυσή Αυγή: 7,04% – 22 έδρες
  • Δημοκρατική Αριστερά: 6% – 19 έδρες
  • Οικολόγοι Πράσινοι: 2,86% (ανοδική τάση)
  • ΛΑΟΣ: 2,86% (ανοδική τάση)
  • Δημοκρατική Συμμαχία: 2,69%

21:37 – Για ανατροπή του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι πρώτες ανταποκρίσεις και αναφορές σε αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, σημειώνοντας την πιθανότητα να προκύψει αστάθεια, με την υπερίσχυση δυνάμεων που αμφισβητούν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τηρείται στάση αναμονής και δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση. Από αύριο, αναμένεται να επανατονιστεί η ανάγκη για «απρόσκοπτη τήρηση» των όρων της νέας δανειακής σύμβασης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις σημερινές εκλογές, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, την περασμένη Πέμπτη, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

21:34 – Τελική πρόβλεψη του exit poll των Mega, ANT1, NET και Alpha:
 

  • ΝΔ: 19,7% – 108 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ: 16,4% – 47 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ: 13,4% – 38 έδρες
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 10,5% – 30 έδρες
  • ΚΚΕ: 8,8% – 25 έδρες
  • Χρυσή Αυγή: 6,8% – 19 έδρες
  • Δημοκρατική Αριστερά: 6% – 17 έδρες
  • Οικολόγοι Πράσινοι: 3,1% – 8 έδρες (ρευστή η είσοδος στη Βουλή)
  • ΛΑΟΣ: 3,1% – 8 έδρες (ρευστή η είσοδος στη Βουλή)

21:29 – Με καταμετρημένο το 10,67% των εκλογικών τμημάτων προηγείται η ΝΔ με 21,67% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15,09%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,57%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,05%, το ΚΚΕ με 8,22%, η Χρυσή Αυγή με 6,74% και η Δημοκρατική Αριστερά με 5,84%.

21:26«Εμείς δεν καθορίζουμε την πολιτική μας με βάση το ρεύμα, ούτε κάνουμε κωλοτούμπες. Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μία μεταβατική περίοδο. Οι εξελίξεις θα μας επιβεβαιώσουν ξανά. Επικράτησε η λογική του σιχτίρ. Ο ελληνικός λαός νομίζει ότι θα λυθούν τα προβλήματά του με μαγικές κινήσεις. Όσοι καλλιέργησαν αυταπάτες ότι η Ευρώπη αλλάζει, πολύ γρήγορα θα βρεθούν μπροστά σε μια άγρια πραγματικότητα», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

21:19 – «Το αφήγημα το δικό μας δεν μπόρεσε να περάσει στην κοινωνία και το τσουβάλιασμα αυτό με το ΠΑΣΟΚ έδωσε και σε εμάς ένα βάρος». «Για εμάς η διάσωση της χώρας ήταν μονόδρομος. Δεν μπορέσαμε όμως να περάσουμε στους ψηφοφόρους ότι αυτό που έγινε μας έσωσε από το γκρεμό» υποστήριξε για τη συμμετοχή της ΝΔ, στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τη στήριξη της δεύτερης δανειακής σύμβασης ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας στην απερχόμενη κυβέρνηση Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σχολιάζοντας στο MEGA το διαφαινόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

21:18 – Καταγγελία στην ιστοσελίδα indymedia ότι μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε μετανάστες στα φανάρια της Θηβών.
 
21:17 – «Τσουβαλιάστηκαν και τα δύο κόμματα, εμείς δεν δεχόμαστε ότι έχουμε τις ίδιες ευθύνες με το ΠΑΣΟΚ», συμπέρανε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.
 
21:16 – «Οι Έλληνες ψηφίζουν το χάος» σύμφωνα με την Bild. «Πανωλεθρία για τους Σοσιαλιστές», ενώ «πολύ δυσκολότερη η νίκη για τους Συντηρητικούς». «Μεγάλος νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ που σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί όλες τις συμφωνίες με την Γερμανία».

image

21:14 – Μέλη της «Χρυσής Αυγής» συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Καζαντζάκη, και πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματα των exit polls και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών. Ανάμεσά τους βρίσκονται και υποψήφιοι βουλευτές, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο σημείο κι έχει αναπτυχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη.

image

21:13«Η εξαθλίωση και η ταπείνωση οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Αν η πολιτική είναι η ίδια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα βρουν στήριξη σε άλλο κόμμα», ανέφερε ο υποψήφιος βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Μανώλης. «Εκτός από το θέμα του χρέους, έχουμε διαφωνίες στα υπόλοιπα θέματα», ανέφερε για το ΣΥΡΙΖΑ, κληθείς να απαντήσει εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα στήριζαν μία κυβέρνηση μετά από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.

21:02 – Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στα γραφεία του ΣΥΝ στην Κουμουνδούρου.  


20:58 – Μέχρι στιγμής, σε σύνολο επικράτειας και καταμετρημένο το 6,74% των ψηφισάντων, η Ν.Δ. λαμβάνει το 22,22%, το ΠΑΣΟΚ το 15,11%, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το 14,32%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,08%, το ΚΚΕ 8,23%, η Χρυσή Αυγή 6,72% και η Δημοκρατική Αριστερά 5,76%.

image
 
Η Ν.Δ. προηγείται σε Α΄ Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Γρεβενά, Δράμα, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ζάκυνθο, Ηλεία, Ημαθία, Θεσπρωτία, Β’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβο, Λευκάδα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Πρέβεζα, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική, Χίο.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται αυτή τη στιγμή σε Α’ Αθηνών, Β’ Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Αττικής, Αχαΐα, Εύβοια, Α’ Θεσσαλονίκης, Κέρκυρα και Κυκλάδες.
 
Το ΠΑΣΟΚ προηγείται σε Βοιωτία, Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Χανιά.
 
Το ΚΚΕ προηγείται σε Κεφαλονιά και Σάμο.

20:57 – Μέσω Facebook αντέδρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναρτώντας την παρακάτω φωτογραφία.

image

20:56«Σοβαρές απώλειες για τα μεγάλα κόμματα» είναι ο τίτλος του BBC για τις ελληνικές εκλογές, που αποδίδει το φαινόμενο αυτό στη διάχυτη οργή και αγανάκτηση των Ελλήνων, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Επιπλέον, το ρεπορτάζ σημειώνει πως «η νεοναζιστική παράταξη “Χρυσή Αυγή” είναι πιθανό να μπει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, καθώς τα exit polls εκτιμούν ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό 6-8%», προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες, απογοητευμένοι από τον τρόπο που τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα χειρίστηκαν την κρίση και εξοργισμένοι για τη διαπλοκή, αναμένεται να στραφούν προς τα μικρό κόμματα, τόσο της αριστεράς όσο και της ακροδεξιάς».

image

20:53Σχόλιο του κωμικού Σίλα Σεραφείμ στο tvxs.gr: Νομίζω ότι από εδώ και πέρα, ο λόγος ανήκει δικαιωματικά στο Νίκο Φώσκολο. Γιατί έχω την αίσθηση πάγωσαν και πολλοί ΣΥΡΙΖΑίοι νοικοκυραίοι;
 
Και αύριο στο ΠΑΣΟΚ, θα λένε «να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα πρώτα».
 
Τσίπρας πρωθυπουργός, να δω τι θα λέει στην τρόικα και στους Ευρωπαίους!

20:44 – «Ερχόμαστε», διαμήνυσε ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος κατήγγειλε τον Αντώνη Σαμαρά ως συκοφάντη και τον κατηγόρησε ότι -σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του- τώρα θα προχωρήσει σε συγκυβέρνηση. Ο ίδιος έκανε λόγο για χούντα του Μνημονίου απέναντι στην οποία «συνεχίζεται η αντίσταση της Χρυσής Αυγής».

20:42 – Spiegel: «Μεγάλες νίκες για τους ριζοσπάστες, σε κίνδυνο το πρόγραμμα περικοπών στην Ελλάδα». Δραματικές αλλαγές με ενίσχυση αριστερών και δεξιών εις βάρος των μεγάλων κομμάτων.

image

20:41Σχόλιο του Δημήτρη Σούλτα στο tvxs.gr: Παρακαλείται ο Ανδρέας Λοβέρδος να αποστείλει άμεσα γεννόσημα υπογλώσσια σε Ιπποκράτους και Συγγρού. Θα παραλάβουν στην είσοδο κύριος Βαγγέλης- κύριος Αντώνης.

20:40 – Κώστας Βαξεβάνης στο Twitter – Να βγει λέει πρώτος Τσίπρας και να αναγκαστεί να τον πάρει τηλέφωνο για να τον συγχαρεί η Μέρκελ. Αξία ανεκτίμητη…

image

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ψηφίζει με ανοιχτό παντελόνι: Τι σημειολογία έχει αυτή η φωτογραφία; 

20:35 – «Ναι» σε προγραμματικές συζητήσεις, βάσει των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει, «όχι» σε τεχνικές συγκολλήσεις, δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θοδωρής Μαργαρίτης.

20:30 – Το ανανεωμένο exit poll για το Μega, ΑΝΤ1, ΝΕΤ και Alpha:
 

  • NΔ από 19-20,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ από 15,5-17%
  • ΠΑΣΟΚ από 13-14%
  • Ανεξάρτητοι Έ 10-11%
  • ΚΚΕ 8-9,5%
  • ΔΗΜΑΡ 5,5-6,5%
  • Χρυσή Αυγή 6,5-7,5%
  • ΛΑΟΣ κοντά στο 3%
  • Οικολόγοι Πράσινοι κοντά στο 3%
  • Δημοκρατική Συμμαχία κοντά στο 3%
  • Δράση 2-2,8%

20:29 – Σχόλιο στο Twitter: Ο Σαμαράς έκανε την ΝΔ, Πολιτική Άνοιξη και ο Βενιζέλος το ΠΑΣΟΚ, ΚΟΔΗΣΟ ΚΑΕ. Άντε τώρα να πείσουν πως μπορούν να σώσουν τη χώρα.

20:24 – Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί το τελευταίο τουλάχιστον ημίωρο οι ιστότοποι του υπουργείου Εσωτερικών, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη αν αυτό οφείλεται σε επίθεση «χάκερ» ή είναι αποτέλεσμα μαζικής επισκεψιμότητας.

image

20:22 – Περισσότεροι από 370 ξένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί καλύπτουν τις εκλογές του 2012 στη χώρα μας, αριθμός – ρεκόρ, με συνεχείς ανταποκρίσεις για τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Εκτός από τους 69 μόνιμους ανταποκριτές στην Αθήνα και 143 τεχνικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, τα μεγαλύτερα παγκοσμίως τηλεοπτικά κανάλια, πρακτορεία και εφημερίδες έχουν στείλει στη χώρα μας επιπλέον διακόσιους δημοσιογράφους και τεχνικούς.
 
Για πρώτη φορά μάλιστα στα χρονικά των εκλογικών αναμετρήσεων οι ξένοι απεσταλμένοι των ΜΜΕ από όλο των κόσμο είναι περισσότεροι από τους Έλληνες δημοσιογράφους.

20:19 – «Ένα από τα πολλά που θα αποδειχθούν απόψε: Οι έμμισθοι και άμισθοι κονδυλοφόροι που αρθρογραφούσαν πύρινα υπέρ του μνημονίου, της Ευρώπης, του ευρώ και μπλα… μπλα… μπλα… και που προσπαθούσαν να εμφανιστούν ως εκπρόσωποι της ανοιχτόμυαλης και προοδευτικής κοινωνίας, τελικά αποδείχτηκε ότι δεν εκπροσωπούσαν παρά τους ελάχιστους που τους περιτριγυρίζουν και τα αφεντικά τους. Σε λίγο θα πούμε και τα υπόλοιπα», σχολίασε στο tvxs.gr o συγγραφέας Νίκος Αραπάκης.

20:17 – «Τα πρώτα exit polls προβλέπουν μεγάλα κέρδη για τους εξτρεμιστές και κατάρρευση για τα μέλη της [μέχρι σήμερα] κυβέρνησης», σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNN. «Οι Έλληνες ψηφοφόροι φαίνεται πως τιμωρούν τα mainstream πολιτικά κόμματα», συνεχίζει.

image

20:14 – Κυριάρχησε η «πιτσελοποίηση» μιας οργής. Ήταν μία ψήφος – μούτζα. Θα ακολουθήσουν παζάρια, δήλωσε η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ η οποία ερμήνευσε ως «μεταβατικό στάδιο» το πολιτικό σκηνικό όπως αυτό διαμορφώνεται.

20:11 – Την αισιοδοξία τους ότι θα είναι στη νέα Βουλή, εκφράζουν στο ΛΑΟΣ. Ειδικότερα, στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, Γιώργου Καρατζαφέρη, μιλώντας πριν από λίγο στο ΑΜΠΕ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι στην οδό Καλλιρρόης θεωρούν δεδομένη την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή.

20:04 – Σταδιακή απεμπλοκή από το Μνημόνιο αξιώνει ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Μπίστης, ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συγκατάθεση του κόμματος σε μία κυβέρνησης Αριστεράς να μείνει η χώρα αγκυρωμένη στην Ευρώπη και να αποφευχθούν τυχοδιωκτικές, όπως τις χαρακτήρισε, επιλογές. «Δεν επιθυμούμε αλλά δεν αποκλείουμε νέα προσφυγή στις κάλπες», πρόσθεσε.

image
Σχόλιο του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη στο tvxs.gr

19:59 – Σύμφωνα με την έρευνα της Public Ιssue για λογαριασμό του ΣΚΑΙ για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε έδρες αυτή τη φορά, κανένα κόμμα δεν έχει τελικά αυτοδυναμία. Συγκεκριμένα:

image
 

  • Νέα Δημοκρατία: 108-120 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ 37-48 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ: 51-40 έδρες
  • ΚΚΕ: 21-30 έδρες
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 20-28 έδρες
  • Δημοκρατική Αριστερά: 17-26 έδρες
  • Χρυσή Αυγή: 14-23 έδρες
  • Οικολόγοι Πράσινοι: 0-11 έδρες
  • ΛΑΟΣ: 0-8 έδρες
  • ΔΡΑΣΗ: 0-8 έδρες

19:58 – Με χειροκροτήματα και επευφημίες δέχθηκαν τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των exit poll.


19:52Εάν τα αποτελέσματα είναι αντίστοιχα με τα exit polls, σήμερα κέρδισε η Ψωροκώσταινα. Να τη χαιρόμαστε, σχολίασε στο tvxs.gr o συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.
 
19:51 – Σχόλιο στο Twitter: Οι αριστεροί θέλουν να φύγουν από τη χώρα γιατί βγήκε η ΧΑ. Οι δεξιοί γιατί ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ένας παιδιά

19:46 – Αποκλείουν νέα εκλογική αναμέτρηση και στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το οποίο στέκεται στην ανάγκη να συνεννοηθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Παράλληλα, διαμηνύουν ότι περιμένουν την ασφαλή εκτίμηση για το αποτέλεσμα.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται απόψε να δώσει ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη ημέρα.
 
19:45 – Η Χρυσή Αυγή, η οποία εκφράζει μία αντικοινοβουλευτική διέξοδο την οποία αναζητούσε ο δεξιός, είναι και αυτή από τους νικητές της βραδιάς, σύμφωνα με το Θανάση Πλεύρη από το ΛΑΟΣ, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα το οποίο κατά τη γνώμη του δεν ανέδειξε την ταυτότητα και την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής. Ο λαός ψήφισε με οργή την εξαλλοσύνη, κατέληξε.

19:42 – Σχόλιο στο tvxs.gr: Τα χλωμά,πανικόβλητα πρόσωπα των μέχρι χτες πανίσχυρων δεσποτών μας, η βουρκωμένη φωνή της κας Γεννηματά, η αλαζονική προκλητικότητα του κυρίου «μαζί τα φάγαμε» είναι μια πρώτη, μικρή ικανοποίηση για τον προδομένο Ελληνικό λαό. Φοβούμαι πως θα είναι και η μόνη, αλλά κάτι είναι κι αυτό. Δε θα μείνουν τα πράγματα εκεί. Θα βρουν σίγουρα τον τρόπο να αλλοιώσουν τη θέληση του Ελληνικού λαού. Τα κατάφεραν το 1965, το 1967, το 1993, το 2000, το 2009. Αλλά κάπου μέσα τους θα υπάρχει πάντα ο φόβος… Τεύκρος Μιχαηλίδης, συγγραφέας
 
19:41«Τα exit poll  είναι ενδεικτικά της ανατροπή που επιθυμεί ο ΛΑΟΣ, πρέπει όμως να περιμένουμε τα πραγματικά αποτελέσματα για ουσιαστική αποτίμηση» δήλωσε για τις πρώτες εκτιμήσεις η Λ. Κατσέλη.

19:35 – Ισχυρότατος τεκτονικός σεισμός που πλήττει τα δύο κόμματα εξουσίας είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος εκτίμησε χαρακτηριστικά ότι τα «βόλια» πήραν πολλούς, δικαίως και αδίκως.

19:32 – Θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα από σύσκεψη στη Συγγρού.

Πάντως, ο Άδωνις Γερωργιάδης εκτίμησε πως ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι σχεδόν αδύνατος.

image

19:31 – Ζητούμενο δεν είναι μόνο ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης αλλά και η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητά της, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

19:27 – Ένα καθαρό όχι στο Μνημόνιο, συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς και εντολή για μια άλλη πλειοψηφία ήταν τα μηνύματα που στείλαμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό και τα οποία επιβεβαιώθηκαν, εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος διαμήνυσε ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει να κάνει πράξη την υπόσχεση για το σχηματισμό αριστερής και γενικότερα προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

19:23 – Ικανοποίηση επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο ερμηνεύεται από την Κουμουνδούρου ως αποδοκιμασία της πολιτικής του Μνημονίου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θα επιμείνουν στην προσπάθεια κυβέρνησης από το κόμμα τους, με επανάληψη της πρόσκλησης για αριστερό σχήμα εξουσίας.

19:20 – Σχόλιο στο Twitter – Το ΠΑΣΟΚ από το 44% του 2009, στο 14% το 2012. Άφησε έργο τελικά ο ΓΑΠ!

19:19 – Τάση κορυφαίων στελεχών της ΝΔ για διενέργεια επαναληπτικών εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες. Η δεύτερη εκδοχή κάνει λόγο για ανάληψη της ευθύνης από τη ΝΔ ως πρώτου κόμματος για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν στη Συγγρού ότι θέλουν να δουν τους οριστικούς αριθμούς που θα απεικονίζουν πλήρως το εκλογικό αποτέλεσμα.

19:18 – «Ολοκληρώθηκε ομαλά η εκλογική διαδικασία για το αύριο της χώρας. Σε 1,5 ώρα περίπου θα αρχίσει η ροή των αποτελεσμάτων. Το υπουργείο Εσωτερικών θα ενημερώνει συνεχώς και άμεσα για τα αποτελέσματα. Σε περίπου 3 ώρες θα έχουμε πλήρη την αλήθεια. Ελπίζω ότι αυτές οι εκλογές θα μπορέσουν να δώσουν κάποια προοπτική για τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης

19:13 – Aυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, δήλωσε στη ΝΕΤ ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

19:11Μετά τη διαμόρφωση του πραγματικού εκλογικού αποτελέσματος θα τοποθετηθούν στο ΠΑΣΟΚ«Η σημερινή εκλογική διαδικασία δεν είναι συγκρίσιμη με καμία άλλη των τελευταίων δεκαετιών. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωσθεί ακόμη και την ύστατη στιγμή η βούληση του Ελληνικού λαού με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο εκτός της πραγματικής και ολοκληρωμένης καταμέτρησης των ψηφοδελτίων στις κάλπες.
 
Σε όλη την προεκλογική περίοδο, το ΠΑΣΟΚ μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια. Είπε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Και περιμένει με σεβασμό την αληθινή επιλογή του εκλογικού σώματος. Για λόγους σεβασμού προς τους ίδιους τους πολίτες, για λόγους σεβασμού προς την ανάγκη να προστατευθεί η εθνική ενότητα και συνοχή της κοινωνίας, για λόγους προστασίας της διεθνούς εικόνας και αξιοπιστίας της χώρας.
 
Το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί με δήλωση του Προέδρου του, μετά τη διαμόρφωση του πραγματικού εκλογικού αποτελέσματος», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των exit polls, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟκ Φώφη Γεννηματά.

19:08 – Σύμφωνα με το exit poll της Κάπα Research για το in.gr και το vima.gr η δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής:

image
 

  • ΝΔ 16-19%
  • ΣΥΡΙΖΑ 15-18%
  • ΠΑΣΟΚ 15-18%
  • ΚΚΕ 8,5-10%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 10-12%
  • Δημοκρατική Αριστερά 4,5-6,5%
  • Δημοκρατική Συμμαχία 2,2-3,2%
  • ΛΑΟΣ 2,5-3,5%
  • Οικολόγοι-Πράσινοι 2,5-3,5%
  • Δράση 1,5-2,5%
  • Χρυσή Αυγή 5,5-7,5%
  • Άλλο 5-7%

19:08Εκλογική εκτίμηση από το Σκάι. Σύμφωνα το διευθύνοντα σύμβουλο και έγκυρο εκλογικό αναλυτή της Public Issue, Γιάννη Μαυρή, το Σκάι παρουσίασε την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των σημερινών βουλευτικών εκλογών, όχι σύμφωνα με τα exit poll, αλλά με βάση τα προεκλογικά βαρόμετρα της εταιρείας. Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή τα ποσοστά των κομμάτων θα κυμανθούν:
 

  • ΝΔ 20.5 – 24.5
  • ΣΥΡΙΖΑ 14.0 – 18.8
  • ΠΑΣΟΚ 13.0 – 17.0
  • ΚΚΕ 7.5 – 10.5
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 7.0 – 10.0
  • ΔΗΜΑΡ 6.0 – 9.0
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5.0 – 8.0
  • ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2.0 -4.0
  • ΛΑΟΣ 2.0 – 4.0
  • ΔΗΣΥ 1.0 -3.0

19:03 – Σύμφωνα με τα exit polls για Μega, ΑΝΤ1, ΝΕΤ και Alpha, που διενήργησαν 5 εταιρείες δημοσκοπήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο (alco – marc – mrb – metron analysis – opinion):

image
 

  • ΝΔ 17-20%
  • ΣΥΡΙΖΑ 15,5-18,5%
  • ΠΑΣΟΚ 14-17%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 10-12%
  • ΚΚΕ 7,5-9,5%
  • Χρυσή Αυγή 6-8%
  • Δημοκρατική Αριστερά 4,5-6,5%
  • ΛΑΟΣ 2,5-3,5%
  • Οικολ.Πράσινοι 2,5-3,5%
  • Δημοκρατική Συμμαχία 2-2,8%
  • Δράση 2-2,8%
  • Δημιουργία, Ξανά 1,9-2,5%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2-2%
  • Άλλο 2-4%

19:02 – Να βγάλουν πρώτα «γραμμή» φέρονται να έχουν αποφασίσει στο ΠΑΣΟΚ. Εξού και οι αναβολές συμμετοχής στελεχών του σε τηλεοπτικά πάνελ.

19:52 – Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τους στενούς του συνεργάτες και τους δύο αντιπροέδρους Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Σύμφωνα με κομματικά στελέχη εξετάζονται τα exit poll και επεξεργάζονται τα διαφορετικά ενδεχόμενα που διανοίγονται.

18:50 – Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα είναι στραμμένη η προσοχή και του γερμανικού Τύπου, στο οποίο σήμερα φιλοξενήθηκαν εκτενή δημοσιεύματα για την έκβαση των ελληνικών εκλογών που σε γενικές γραμμές περιγράφονται ως αβέβαια.
 
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο δελτίο ειδήσεων κρατικής τηλεόρασης αναφέρεται ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία θεωρείται καθοριστική για τη μελλοντική πολιτική λιτότητας της υπερχρεωμένης χώρας. Ο τίτλος είναι «εκλογή του μικρότερου κακού».
 
«Ελλάδα – Βοήθεια ο λαός ψηφίζει» είναι ο τίτλος άρθρου στην Frankfurter Rundschau, σημειώνοντας ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες τρέμουν μπροστά στους Έλληνες» που αναμένεται να τιμωρήσουν τα δυο μεγάλα κόμματα. Ως επικίνδυνο κόμμα υπογραμμίζει τη Χρυσή Αυγή.
 
«Στην Ελλάδα ψηφίζει η οργή» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου N-TV, ενώ η Bild σημειώνει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν ορόσημο. Στην άνοδο των αντιμνημονιακών δυνάμεων, τέλος, αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel υπό τον τίτλο: «Εντός κοινοβουλίου, εκτός ευρώ».

18:43 – Συσκέψεις για τη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος και στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου επικρατεί αισιοδοξία.
 
18:42 – «H ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος θα είναι δυνατή εφόσον ανταποκριθεί το 50% του δείγματος των 5.000 εκλογικών τμημάτων σε σύνολο 20.560», εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος της Singular Logic Μαρίκα Λάμπρου.

18:41 – Καταγγελία έκανε στον Άρειο Πάγο ο πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Π. Καμμένος, για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Η καταγγελία εστάλη με φαξ στον Άρειο Πάγο, το οποίο κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου.

18:36 – Σε γαλλικές και ελληνικές εκλογές επικεντρώνεται ο ξένος Τύπος. Ο πρωτοφανής αριθμός των αναποφάσιστων καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη στις σημερινές εκλογές, σύμφωνα με το Reuters, την ίδια ώρα, το γαλλικό πρακτορείο κάνει λόγο για κατάρρευση του δικομματισμού.

image
 
Συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θεωρεί πιθανή η γαλλική Liberation, υπογραμμίζοντας ξανά το αρνητικό γεγονός της εισόδου των ακροδεξιών στο Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, η Le Figaro, σημειώνει ότι τα αποτελέσματα είναι τόσο αβέβαια όσο και η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Την ίδια ώρα το BBC εκτιμά ότι από τη σημερινή διαδικασία δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ ο Guardian σε σημερινό του δημοσίευμα βλέπει τεράστια δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «απειλεί τον ελληνικό συνασπισμό». 

18:27 – Την εκλογή «βιώσιμης» κυβέρνησης ευχήθηκε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, «για να βγει η χώρα από την κρίση».

18:16 – Σύσκεψη, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο και με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε περί τις 17:30 το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, όπως είχε προγραμματισθεί από την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η μέχρι στιγμής πορεία της εκλογικής διαδικασίας και η συντεταγμένη στάση του ΠΑΣΟΚ, όταν θα κλείσουν οι κάλπες και προκύψουν τα πρώτα επιβεβαιωμένα στοιχεία για το εκλογικό αποτέλεσμα.

16:42 – Κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία για προκαταρκτική έρευνα για τέσσερα blogs που ανάρτησαν αποτελέσματα exit poll.
 
15:23 – Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών μετά την κάλπη.

image

13:00«Σήμερα ανοίγει μια νέα μέρα στην ιστορία του ελληνικού λαού», σχολίασε ο Μανόλης Γλέζος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής, περίπου στις 13:00 το μεσημέρι. Όπως υποστήριξε, «παρά τον απίθανο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, ο ελληνικός λαός ανοίγει με την ετυμηγορία του μια νέα σελίδα για τον τόπο».

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις της εκλογικής μάχης της 6ης Μαΐου στο tvxs.gr. Γραφτείτε στο newsletter του tvxs και παράλληλα παρακολουθήστε μας μέσω facebook και twitter. Σχολιασμός και από το theinsider.gr