Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, με τα κόμματα να ανεβάζουν τους τόνους και να συνεχίζουν τη μάχη για την προσέλκυση των αναποφάσιστών.
 

Ads

Σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην πλατεία Μουσείου στη Ρόδο θα μιλήσει στις 19.00 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Ζάππειο. Ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα θα απευθύνει στις 20:00 η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στις 19.30 θα γίνει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και η κεντρική ομιλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΥΒΕ στο Περιστέρι.
 
Για τις 18:30 έχει προγραμματιστεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση των Οικολόγων Πράσινων στο Θέατρο της Πλατείας Κουμουνδούρου μπροστά από τα γραφεία του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, θα απευθύνει απόψε ομιλία στη Θεσσαλονίκη. Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για σήμερα το βράδυ έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα δέκα εκδηλώσεις –σε Γλυφάδα, Γέρακα, Αγίους Αναργύρους, Γκύζη, Νέα Σμύρνη, Βύρωνα, Κορυδαλλό, Άνω Λιόσια, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή- και στην υπόλοιπη Ελλάδα άλλες οκτώ, δύο μεγάλες σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά, δύο στην Κρήτη σε Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο, και άλλες τέσσερις σε Πάτρα, Ξάνθη, Γιάννενα, Καλαμάτα.
 
Στη μάχη για τους αναποφάσιστους
 
Nέα πυρά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας, χθες, σε συγκέντρωση γυναικών του ΠΑΣΟΚ. «Είναι πολιτικά ανεύθυνο να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που προτείνουν την έξοδο από το ευρώ» τόνισε και μίλησε για τις δυνάμεις της «διαπλοκής της δραχμής».
 
«Θέλουν επιστροφή στην δραχμή και έτσι όσοι έβγαλαν τα χρήματα τους έξω περιμένουν τώρα να τα φέρουν για ν’ αγοράσουν φθηνά την Ελλάδα της δραχμής. Είναι μια εκδοχή της Αριστεράς, που τα λέει, είναι η διαπλοκή της δραχμής» είπε χαρακτηριστικά.
 
Εξάλλου, στη συνέντευξή του στοtvxs.gr και τον Στέλιο Κούλογλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλους, υπογραμμίζει τη θέση του για μια κυβέρνηση συνεργασίας που ενδεχομένως προκύψει μετά τις εκλογές, καλώντας τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, «αριστερές και συντηρητικές» να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 
«Τώρα αποφασίζουν οι πολίτες, από Πέμπτη πρωί μέχρι την Κυριακή παίζεται το παιχνίδι» εκτίμησε επιπλέον σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι πιο εφικτός από αυτόν της ΝΔ για αυτοδυναμία, ενώ προέβλεψε ότι οι συμπεριφορές όλων των κομμάτων θα είναι πολύ διαφορετικές, αν το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές.
 
Από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαμαράς ζήτησε εκ νέου χθες καθαρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στα κόμματα της Αριστεράς και ταυτόχρονα έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους τους.

Σε συνέντευξή του στο Έθνος πάντως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση και ενότητα την επόμενη ημέρα των εκλογών. Τονίζει, ωστόσο, πως μια ισχυρή και αυτοδύναμη ΝΔ μπορεί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για «να επανενώσει την πολιτική τάξη και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την κοινωνία».
 
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια ευθύνη εδώ που φτάσαμε σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Αριστερά «δεν μπορεί να μας κουνά το δάχτυλο», όταν έχει κι εκείνη τεράστιες ευθύνες για εδώ που φτάσαμε. «Έχουμε αντίθεση με τις εμμονές της Αριστεράς» σημείωσε.

Η επόμενη Βουλή θα είναι «κατά πάσα πιθανότητα γεμάτη εκπλήξεις», εκτίμησε η Αλέκα Παπαρήγα, κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Άρεως. Χαρακτήρισε επιπλέον, «μπλόφα» την πρόταση Τσίπρα για κυβερνητική συνεργασία με το ΚΚΕ και ψευτοδίλημμα το «ευρώ ή δραχμή».
 
Την ψήφο του ελληνικού λαού για αριστερή κυβερνητική πλειοψηφίαζήτησε από την Πάτρα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «ο λαός έχει πια συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη συγκεκριμένη, βήμα προς βήμα, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση εξουσίας στο μνημόνιο. Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι «το δημοψήφισμα της 6ης Μαΐου είναι ή μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ, ή μνημόνιο ή Αριστερά», τόνισε.
 
Να δώσουν με την ψήφο τους «ισχυρή φωνή» στην Κοινωνική Συμφωνία, ώστε να είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή και να βάλει «ανάχωμα στον κατήφορο του μνημονίου», κάλεσε τους πολίτες η πρόεδρος της Λούκα Κατσέλη, από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ.

Ads

Εθνική στροφή ζήτησε από τους πολίτες ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μιλώντας χθες, σε συγκέντρωση του κόμματος, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Εμείς αποφασίζουμε με γνώμονα τα συμφέροντα των Ελλήνων και όχι τα συμφέροντα των εντολοδόχων της νέας τάξης πραγμάτων» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Καμμένος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς τόνισε, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για έξοδο από το μνημόνιο το 2015, πως κ. Βενιζέλος ξεχνά ότι σήμερα όλοι μιλούν και για τρίτο μνημόνιο.
 
Παράλληλα, στη διάρκεια περιοδείας του στη Λέσβο απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των προεκλογικών αντιπαραθέσεων. «Πολιτικά αντίθετοι μπορεί να είμαστε, ωστόσο οφείλουμε να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια κάθε πολιτικού αντιπάλου και κατ’ επέκταση του εαυτού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η βάση της συμφωνίας μας είναι το προοίμιο της ενότητας που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Δημαράς σχετικά με την εκλογική συνεργασία του Άρματος Πολιτών και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και καυτηρίασε παράλληλα την αδυναμία συνεννόησης των κομμάτων της Αριστεράς.
 
Αυστηρή κριτική σε όλα τα κόμματα άσκησε κατά την κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος, στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας πως η Δημοκρατική Συμμαχία ζητά την ψήφο των Ελλήνων για να είναι στην επόμενη Βουλή «μια χρήσιμη δύναμη λογικής, ευθύνης και σύνεσης. Με δυνατότητα παρέμβασης εντός και εκτός Ελλάδας, σε μια εποχή αστάθειας, γεμάτη κινδύνους». 

«Το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν και αυτό η χώρα το πλήρωσε με μεγαλύτερη ύφεση και μειώσεις μισθών» ανέφερε στο μεταξύ σε συνέντευξή της, στο ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» επιτέθηκε για ακόμα μία φορά σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λέγοντας πως δεν έχουν πλέον καμιά αξιοπιστία για να διαπραγματευτούν με κανέναν.
 
Αναφερόμενη στο Στέφανο Μάνο και την προοπτική συνεργασίας τους υποστήριξε πως έκανε πάρα πολλές προσπάθειες, αλλά ο πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ» ήθελε να είναι επικεφαλής και τίποτα άλλο.
 
«Θα δεχθώ συνεργασία με τους πάντες, αρκεί να κυβερνηθεί η Ελλάδα» δήλωσε πάντως στο ίδιο κανάλι, ο πρόεδρος της «Δράσης» Στέφανος Μάνος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δε συνηγορήσει σε νέα μέτρα από την τρόικα. Για τη σχέση του με την Ντ. Μπακογιάννη απάντησε: «Σε πολλά σημεία συμφωνώ με την κα. Μπακογιάννη, αλλά πρέπει να βλέπουμε και τα επόμενα βήματα… Η πολιτική είναι σαν το γάμο… πρέπει να βλέπουμε και μετά το σεξ».