Στη διάρκεια ημερίδας του ΕΒΕΑ με θέμα «Ευρώ ή Δραχμή», ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος παρουσίασε τα βασικά σημεία στα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν μετά τις εκλογές όλα τα κόμματα.
 

Ads

Τα σημεία που παρουσίασε είναι τα εξής:
 

  • Δέσμευση από τα πολιτικά κόμματα ότι «δεν θα ξαναφέρουν το λαό σε αυτή τη κατάντια· να δεσμευτούμε ότι θα προτείνουμε συνταγματική μεταρρύθμιση για πιστή τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».
  • Άμεση μείωση του δημόσιου τομέα είτε με απολύσεις (για υπηρεσίες που πραγματικά δεν χρειάζονται και με ειδική τριετή πρόβλεψη διευκόλυνσης όσων χάσουν τη δουλειά τους), είτε με μεταφορά των υπαλλήλων και των υπηρεσιών σε νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις με σύμβαση παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο. Το όφελος από αυτές τις αλλαγές θα μεταφερθεί σε μακροπρόθεσμα προγράμματα στήριξης των ανέργων.
  • Δραστική φορολογική μεταρρύθμιση. Απλούστατο φορολογικό πλαίσιο ώστε να είναι κατανοητό για τον φορολογούμενο και εύκολα ελέγξιμο από το κράτος. Κατάργηση φόρων κατοχής στην ακίνητη περιουσία (πρώτον διότι δεν συνδέονται με τη φοροδοτική ικανότητα και δεύτερον διότι καταστρέφουν την αξία της περιουσίας όλων μας-και της δημόσιας). «Είμαι πεπεισμένος ότι η απλότητα από μόνη της θα μειώσει δραστικά τη φοροδιαφυγή» τόνισε. Δέσμευση των κομμάτων ότι δεν θα αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο εξαιτίας τους για τα επόμενα 10 χρόνια. «Ξέρουμε ότι η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις και οι επενδύσεις χρειάζονται σταθερότητα. Αυτό που προτείνω ουσιαστικά είναι να δεσμευτούμε όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να φέρουμε τις επενδύσεις διότι μόνον έτσι θα μειωθεί η ανεργία» πρόσθεσε.
  • Δέσμευση του κράτους ότι εάν χάσει πρωτοδίκως μια δίκη εναντίον πολίτη δεν θα εφεσιβάλλει την απόφαση εκτός πολύ εξαιρετικών περιπτώσεων. Για να αποσυμφορηθεί άμεσα η δικαιοσύνη στα εφετεία και τον Άρειο Πάγο και να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι την ευθυνοφοβία της γραφειοκρατίας.
  • Αναλυτικό πρόγραμμα μετάβασης σε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, διευκολύνει την ανάπτυξη και εγγυάται μια ελάχιστη σύνταξη 700 ευρώ για όλους τους πολίτες πάνω από ένα όριο ηλικίας χωρίς εισφορές.