«Είναι η πρώτη φορά συγκροτείται κυβέρνηση με διακομματική σύνθεση, η οποία έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντας όπως προβλέπει το σύνταγμα», τόνισε ο νέος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και έκανε λόγο για την αρχή μιας «νέας εποχής» για το πολιτικό μας σύστημα.

Ads

«Είναι ένα τολμηρό βήμα που απαιτεί συναινέσεις, στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού… Θα το πετύχουμε λέγοντας στο λαό την αλήθεια», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Χαρακτήρισε παράλληλα απαραίτητη τη συναίνεση που έχει ήδη επιτευχθεί, η οποία, όπως σημείωσε, θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα. «Αυτή ήταν και η εντολή του ελληνικού λαού. Τα κόμματα που συνεργάστηκαν έδειξαν την ευθύνη τους. Η κυβέρνηση που συγκροτήσαμε είναι κυβέρνηση ευθύνης».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα προβεί σε δύο ανακοινώσεις:

Ads
  • Πρώτον, θα μειωθεί ο μισθός των μελών του υπουργικού  συμβουλίου κατά 30%.
  • Δεύτερον, θα περιοριστεί η χρήση των κρατικών αυτοκινήτων από την κυβέρνηση και τα μέλη της στον ελάχιστο δυνατό αριθμό.

 
Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του, σημείωσε: «Όχι κάθε μέρα στα κανάλια αν δεν υπάρχει λόγος. Με νοιάζει το έργο και το αποτέλεσμα. Η αποτελεσματικότητα πρέπει να είναι η λέξη που χαρακτηρίζει αυτή τη κυβέρνηση. Θα φτιάξω “στοχοδιάγραμμα”».
 
«Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει περίοδο χάριτος», συνέχισε ο κ. Σαμαράς. «Είναι ενιαία κυβέρνηση. Ένα είναι το αφεντικό μας: ο ελληνικός λαός και στόχος μας να τον υπηρετούμε. Περιμένουμε να δείξουν υπευθυνότητα και τα άλλα κόμματα που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση».
 
«Για πρώτη φορά εδώ και καιρό δημιουργούμε ελπίδα. Έχουμε την υποχρέωση να δείξουμε σε όλους ότι σήμερα κάτι ξεκίνησε να αλλάζει στον τόπο μας. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η χώρα. Σε αυτόν τον αγώνα θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Οφείλουμε να κάνουμε τη διαφορά από την αρχή. Η επικοινωνιακή διαχείριση θα συντονίζεται κεντρικά και δεν θα υπάρχουν παραφωνίες», δήλωσε επίσης και κατέληξε:
 
«Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα συμμετέχει η τηλεόραση στο υπουργικό συμβούλιο. Να ξέρετε πως ότι κάνουμε η ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά. Πριν μας κρίνει όμως η ιστορία, θα μας κρίνει ο λαός μας. Το πιο σημαντικό είναι όμως εμείς οι ίδιοι να κρίνουμε τους εαυτούς μας. Μόνο έτσι θα πετύχουμε. Όταν εμείς οι ίδιοι κρίνουμε τον εαυτό μας πιο αυστηρά από τους άλλους μόνο τότε θα πετύχουμε».