Έκκληση για πανστρατιά απηύθυνε στον ελληνικό λαό αλλά και σε όλες τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς εντός και εκτός βουλής, σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου, όπως είπε, να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να τροποποιηθεί η οικονομική πολιτική. Στα κόμματα αυτά, λογικά συμπεριλαμβάνονται, το ΛΑΟΣ, η ΔΗΣΥ και η Δράση που ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις μεταξύ τους, αλλά και το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ωστόσο, ήδη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έκανε σαφή την αντιμνημονιακή του διάθεση και κάλεσε τους  βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ζητήσουν από τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο, την απόσυρση των υπογραφών τους από τις εγγυητικές επιστολές για το Μνημόνιο 2 και τη δανειακή σύμβαση. Πιο εύκολη η συνεργασία με τη Ντόρα, παρά με το Σαμαρά, απάντησε η Δράση, ενώ το ΛΑΟΣ σχολίασε πως «όταν υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους του κ. Σαμαρά θα υπάρξει και ξεκάθαρη πολιτική απάντηση».

Ads

 
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «πριν τις εκλογές προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας, τώρα κάνουμε ότι μπορούμε για να τον αποτρέψουμε, κάνουμε ότι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την κυβερνητική σταθερότητα».
 
Υπενθύμισε ότι, το βράδυ των εκλογών μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής που να οδηγήσει στην Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας.
 
Επισήμανε επίσης ότι δήλωσε διατεθειμένος να δώσει ακόμη και ψήφο ανοχής ωστόσο «ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κάτι τέτοιο». Υπογράμμισε επίσης ότι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που πρότεινε ο κ. Τσίπρας, θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι είναι «είναι άλλο η συμφωνημένη τροποποίηση κάποιων όρων της σύμβασης και άλλο η μονομερής καταγγελία, που οδηγεί με βεβαιότητα στην καταστροφή».
 
«Ελπίζω ότι μέχρι το απόγευμα που θα συναντηθούμε ο κ. Τσίπρας θα συνέλθει. Αν δεν το κάνει τότε σημαίνει ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα αντιευρωπαϊκό μέτωπο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ είναι ο μόνος πυλώνας σταθερότητας και εγγύησης της ευρωπαϊκής πορείας.
 
«Καλώ όλους τους πολίτες να συστρατευθούν ώστε να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα δεκαετιών, καλώ όλες τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς, εντός και εκτός Βουλής, να πάρουν μέρος, πέρα από προσωπικές διαφορές και μικροκομματικούς ανταγωνισμούς» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μάνος: Πιθανότερη η συνεργασία με Ντόρα
 
Ευκολότερη και πιο λογική έκρινε ο Στέφανος Μάνος μία συνεργασία της «Δράσης» με τη «Δημοκρατική Συμμαχία», παρά με τη ΝΔ σε ενδεχόμενες νέες εκλογές. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Μάνος παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.
 
Απαντώντας επίσης στο προσκλητήριο Σαμαρά, ο κ. Μάνος αναρωτήθηκε πόσο αξιόπιστη είναι η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να συνενώσει την κεντροδεξιά, «όταν ο ίδιος τη διέλυσε, διώχνοντας στελέχη».
 
«Είναι τερτίπι της τελευταίας στιγμής μπροστά στην απελπισία των αποτελεσμάτων;», διερωτήθηκε. «Η λύση θα βρεθεί μέσα από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει απ’ έξω. Είναι δύσκολη και δυσάρεστη δουλειά που πρέπει να γίνει στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ», σημείωσε ο πρόεδρος της «Δράσης».

ΛΑΟΣ: Δεν καταλάβαμε καμία πρόσκληση
 
«Όταν υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους του κ. Σαμαρά θα υπάρξει και ξεκάθαρη πολιτική απάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Γιώργος Κύρτσος στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, αναφορικά με το ενδεχόμενο συστράτευσης του ΛΑΟΣ στο προσκλητήριο Σαμαρά.
 
«Εγώ δεν κατάλαβα καμία πρόσκληση. Είπε κάτι για την κεντροδεξιά την ευρωπαϊκή, κτλ. Με συγχωρείτε, ο κ. Σαμαράς έχει διαγράψει τη μισή ΝΔ ή έχει αποκλείσει, διαγράψει και αποκλείσει- επομένως αν θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα δεν θα το κάνει με μια φράση που είναι ανοιχτή σε ερμηνείες, θα πρέπει να πάρει σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες», σημείωσε.
 
Ο κ. Κύρτσος ανέφερε ότι ο ΛΑΟΣ δεν είναι στη φάση των σεναρίων, αλλά της ανασύνταξης των δυνάμεων του, ώστε να πετύχει τον στόχο του για να μπει στη Βουλή και τόνισε: «Ξεκάθαρη απάντηση, σας το λέω γιατί έχω μιλήσει και με τον κ. Καρατζαφέρη, θα υπάρξει όταν υπάρξει ξεκάθαρη πρωτοβουλία. Προς το παρόν δεν διακρίνουμε τίποτα. Εμείς τώρα δεν θα μπούμε στην ερμηνεία της φρασούλας του Σαμαρά, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αν υπάρξει πρωτοβουλία Σαμαρά να είστε βέβαιοι ότι θα απαντήσουμε εντός μερικών ωρών, τώρα αν είναι θετική ή αρνητική απάντηση θα εξαρτηθεί από την πρωτοβουλία. Τίποτα δεν αποκλείουμε, εμείς είμαστε ανοιχτά μυαλά, ανοιχτοί ορίζοντες».

Ads

Δημιουργία Ξανά!: Δεν είμαστε κεντροδεξιά
 
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα – είναι προφανές – συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαστε κεντροδεξιά», δήλωσε σήμερα o πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά!», Θάνος Τζήμερος.
 
Ο κ. Τζήμερος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Flash, απέκλεισε, επίσης, και την πιθανότητα συνεργασίας με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας μόνον με το Στέφανο Μάνο, λέγοντας: «Με την κ. Μπακογιάννη επίσης δεν υπάρχει πιθανότητα, γιατί έχουμε εντελώς διαφορετική πολιτική κουλτούρα. Η πιο συγγενική, ας πούμε πολιτική ομάδα, είναι η “Δράση” και ο Στέφανος Μάνος».