Λίγα λεπτά πριν τις 16:00 ολοκληρώθηκε η νέα σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά του ζητήματος που προέκυψε από το λεγόμενο non paper Καμμένου. Στο τραπέζι της σύσκεψης βρέθηκε η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, όχι όμως η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αρνήθηκε επικαλούμενη την εκπεφρασμένη αντίθεση του ΚΚΕ με το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Νωρίτερα στις 13:00 το μεσημέρι, ο Κάρολος Παπούλιας είχε ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο. Η συνάντηση ακυρώθηκε μετά τα όσα προέκυψαν με το non paper Καμμένου, ωστόσο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κλήθηκε να μετέχει στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ads

 
Σε μείζον πολιτικό ζήτημα αναδείχτηκε το λεγόμενο non paper του Πάνου Καμμένου, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από τη δημόσια τηλεόραση και το Mega και περιγράφει όρους του προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ώστε να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αρνείται ότι παρέδωσε τέτοιο έγγραφο στην Προεδρία της Δημοκρατίας – επικαλούμενος μάλιστατα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα – και κάνει λόγο για πλαστογραφία και προβοκάτσια. 
 
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο κ. Καμμένος εκτός από την πρόταση των επτά σημείων που κατέθεσε υπέβαλλε δυο όρους, ώστε το κόμμα του να δώσει ψήφο ανοχής λίγων μηνών, σε περίπτωση που η χώρα βρισκόταν σε κίνδυνο ή υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. Ως όρους οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» φέρονται να θέτουν την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, τον ορισμό αριθμού αξιωματούχων στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, αλλά και δυο αντιπροέδρων στην κυβέρνηση.

Πάντως συμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tvxs στελέχη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» δηλώνουν εξοργισμένα με το διαβόητο non paper, το οποίο ο πρόεδρος του κόμματος παρέδωσε, εν αγνοία τους, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με αυτά τα στελέχη, σε καμία κομματική σύσκεψη δεν εκπονήθηκε plan B και παράλληλα κάνουν λόγο για κινήσεις Καμμένου που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα στο χώρο των πετρελαίων.  

Το tvxs.gr καλύπτει τις πολιτικές εξελίξεις με συνεχή ενημέρωση

Ads

15:59 – Πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και να προκηρυχθούν στη συνέχεια εκλογές. «Ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό οι υπηρέτες του Μνημονίου. Προτιμούν τους δανειστές από την πολιτικοί λύση», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Πάνος Καμμένος. Οι υπόλοιποι πολιτικοί θα κάνουν δηλώσεις από τα γραφεία των κομμάτων τους.

15:56 – Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 

15:12«Για τους περισσότερους Έλληνες είναι πλέον ολοφάνερα τα στοιχεία της μετεκλογικής διάλυσης της χώρας», εκτιμά σε δήλωσή του για τις πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και σημειώνει με νόημα πως «ευτυχώς για τον τόπο τα ψέματα τελείωσαν».
 
«Η σοφή λαϊκή ετυμηγορία τιμώρησε από οργή και θυμό δικαίους και αδίκους. Και έπραξε καλώς. Αλλά τώρα όμως, τι; Θα αφήσουμε να παραδοθεί η χώρα στο ροζ όραμα των συντρόφων του κ. Τσίπρα; Στο όραμα ενός τετάρτου γύρου κατάληψης και συντριβής της αστικής Δημοκρατίας; Θα αφήσουμε να μας κατρακυλήσουν στη δραχμή και από εκεί στην εξαθλίωση και στην κοινωνική επανάσταση;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

14:45- «Ο Πρόεδρος Παπούλιας θέλει μία κυβέρνηση τεχνοκρατών» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung. Την ίδια ώρα ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Παπαδήμο τα χρήματα για την Ελλάδα θα μπορούσαν να τελειώσουν τέλη Ιουνίου. «Η Αθήνα προκαλεί φόβο στα χρηματιστήρια» είναι το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Die Welt. «Διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη» επισημαίνει η Handelsblatt. «Κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα;» ρωτάει το πρωτοσέλιδο της Der Tagesspiegel.

14:20 –Στα περί προβοκάτσιας, με αφορμή το έγγραφο που φέρεται να παρέδωσε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, επέμεινε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κάρολο Παπούλια. «Για να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν γίνεται με προβοκάτσιες και τακτικές του χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε μια σαφέστατη εντολή, η οποία είναι, όπως είπε, απαλλαγή από το μνημόνιο και επανέλαβε ότι κατέθεσε πρόταση επτά σημείων, τα οποία αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και απαίτηση.

image

14:15 – «Ο κ. Καμμένος και χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς εξήγησε και τα είπε, ότι τέτοιο χαρτί δεν ενεχείρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και όχι μόνον αυτό. Είπε, επίσης, και παρακαλώ διαβάστε τα πρακτικά, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, από κανένα διάλογο δεν προκύπτει ότι τέτοιο χαρτί έγινε αντικείμενο συζήτησης» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Τέρενς Κουίκ στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5. 

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Καμμένος είπε πως θα στείλει «με συστημένη επιστολή» τις θέσεις του, αν και στα πρακτικά αναγράφεται πως «θα δώσει τον κατάλογο των θέσεών του με επιστολή στη Γραμματεία της Προεδρίας». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι παρέδωσε το πρόγραμμα του κόμματος «με σπιράλ». Πάντως ο κ. Παπούλιας παρέδωσε στους αρχηγούς που ακολούθησαν μετά τον κ. Καμμένο τις θέσεις του -όπως προκύπτει και από τα πρακτικά- όπου όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ υπάρχει και το επίμαχο σημείωμα. 

14:05 – Προσήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί. Ξεκινά η σύσκεψη υπό τον ΠτΔ. Στην σύσκεψη δεν έχει κληθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής, ενώ αρνήθηκε να προσέλθει η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. 

13: 36 –Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την Προεδρία της Δημοκρατίας και τα πρακτικά των κατ΄ιδίαν συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη γενική γραμματέα της ΚΕ του Αλέκα Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, και της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκο, στις 13.5.2012. Δείτε εδώ τα πρακτικά. 

12:54 – Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου με βουλευτές του κόμματος, μετά τις εξελίξεις σχετικά με έγγραφο που διένειμε χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας και αφορούσε εναλλακτικά σενάρια συμμετοχής ή στήριξης ενός κυβερνητικού σχήματος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι τα έγγραφα αυτά ως προς το σκέλος των σεναρίων είναι πλαστά και πως ο ίδιος δεν παρέδωσε ποτέ τέτοιο κείμενο στον Πρόεδρο.

12:20 –Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Στις 11:40 ο γενικός δείκτης ενισχυόταν κατά 1,15% στις 590,78 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 6,6 εκατ. ευρώ περίπου.

12:00- Σε δυο ώρες ξεκινά η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων αναμένεται να βρεθεί η πρόταση του ίδιου του Προέδρου για κυβέρνηση προσωπικοτήτων.  Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια θα συμμετάσχουν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης. Όπως ανακοίνωσε το ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα συμμετάσχει, ενώ δεν εκλήθη ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Πάντως με δεδομένο το ζήτημα που προέκυψε με το περίφημο non paper, ο Πάνος Καμμένος, που αρνείται την αυθεντικότητά του, δύσκολα θα συναινέσει. Έτσι όλα δείχνουν εκλογές. 

11:00 –Μια Ελλάδα εκτός ευρωζώνης «βλέπει» οξένος Τύπος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο στις πολιτικές συνομιλίες στην Ελλάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν ότι η πολιτική αστάθεια ενισχύει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ σημειώνουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες εγκαταλείπουν τα ταμπού και μιλούν για την πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη.

image

10:30 – Στο έγγραφο Καμμένου κατ’ αρχήν καταγράφονται οι 7 προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως τις είχε περιγράψει και ο Πάνος Καμμένος το βράδυ της Κυριακής, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατόπιν υπάρχει σελίδα η οποία αναγράφει Σενάριο Β και αναφέρει τους όρους του κόμματος για την παροχή ανοχής σε κυβέρνηση για συγκεκριμένο διάστημα εφόσον υπάρχει άμεσος κίνδυνος εθνικής ασφάλειας. 

image

09:45 –  Από την Προεδρία της Δημοκρατίας δόθηκε φάκελος στην κ. Παπαρήγα – όπως και στους άλλους αρχηγούς – και με τις θέσεις του κ. Καμμένου, όπου υπάρχει και σενάριο Β για ψήφο ανοχής, επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ο κ. Μαΐλης δήλωσε πως έχει στα χέρια του τον φάκελο και ανέγνωσε το επίμαχο σημείο. 

09:30 – Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για τις 13.00 συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο. Ο κ. Καμμένος εκκλήθη να παραστεί, ωστόσο, στη διευρυμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κ. Παπούλια, που θα πραγματοποιηθεί στις 14.00.

09:00 – Διέψευσε εκ νέου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ότι έδωσε έγγραφο με εναλλακτικό σχέδιο του κόμματός στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν έχω δώσει κανένα χαρτί στην Προεδρία. Αυτό το έγγραφο δεν έχει κατατεθεί ποτέ από εμάς», επανέλαβε σήμερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Έκανε επίσης λόγο για προβοκάτσια, σημειώνοντας ότι «κυβερνήσεις συνεργασίας δεν γίνονται με προβοκάτσιες» και υποστηρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δέχονται «επίθεση κάτω από τη ζώνη».
 
Σημείωσε επιπλέον ότι θα παραστεί κανονικά στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 14.00, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πάει στην κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον κ. Παπούλια. «Αν στις 13.00 κλήθηκε για να μου δοθούν τα στοιχεία που έχω ζητήσει ευχαρίστως να πάω», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι αν το ραντεβού αφορά το συγκεκριμένο έγγραφο, δεν θα πάει.

08: 45 – «Οι πλαστογράφοι ανακαλύπτουν έγγραφα που δεν υπάρχουν. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν διαπραγματευόμαστε με τους υπαλλήλους της τρόικας. Δεν συνεργαζόμαστε ποτέ με Βενιζέλο και Σαμαρά. Ισχύουν μόνο οι δημόσιες τοποθετήσεις μου» τόνισε μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ο Πάνος Καμμένος.

image
 
08:40 – Ο κ. Καμμένος με τηλεφωνική παρέμβαση του στη ΝΕΤ, χθες, δήλωσε άγνοια για το έγγραφο που όπως είπε δεν έχει σταλεί από το κόμμα του. Τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συζητούσαν τη συνεργασία σε μία κυβέρνηση υπό προϋποθέσεις, διέψευσε και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα στοιχεία είναι προϊόν της Νέας Δημοκρατίας. Ανακοίνωση όμως από το γραφείο Τύπου της προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό και ότι μοιράστηκε στα υπόλοιπα κόμματα. Σε αυτό αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο κ. Σαμαράς, ενώ ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι ενημερώθηκε πως το έγγραφο βρίσκεται στο γραφείο του.
 
08:20 – Στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων στο Dow Jones Newswires που προηγήθηκαν «το κλίμα δεν ήταν ποτέ τόσο βαρύ». Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τόνισαν πως στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, με έμφαση πως προϋπόθεση παραμένει η απαρέγκλιτη τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων.

image
 
Πάντως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί το ζήτημα χρονικής παράτασης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας στο όριο του 3%. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επεσήμανε, ωστόσο, ότι προϋπόθεση είναι ο σχηματισμός ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα εφαρμόσει το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής. Ένα πρόγραμμα που όπως, τόνισε, δεν αναμένεται να τροποποιηθεί στις βασικές του κατευθύνσεις.
 
Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, όσο και ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν τόνισαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Ωστόσο, ο Γιούνκερ επέμεινε στην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών εκ μέρους της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «δεν είναι καιρός για χαλάρωση».

08:00 – Χθες, χωρίς αποτέλεσμα έληξε και ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Κάρολου Παπούλια και τελικά αποφασίστηκε να γίνει νέα σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών πλην Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπούλιας πρότεινε να συσταθεί μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων, που θα στηριχτεί από το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών. Αντίθετος με την πρόταση αυτή δήλωσε ο κ. Κουβέλης, που επέμεινε σε οικουμενική κυβέρνηση, αλλά με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Να εξεταστεί η πρόταση του Πάνου Καμμένου ζήτησε στην αποψινή σύσκεψη ο Α. Σαμαράς, ο αναφέρθηκε και στο λεγόμενο non paper Καμμένου, το οποίο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαψεύδει ότι έχει σταλεί από το κόμμα του.