Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα και των νέων εκλογών στις οποίες οδηγείται η χώρα. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά αρκετά από τα διεθνή ΜΜΕ, η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση την οδηγεί πιο κοντά στη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη.
 

Ads

«Η Ελλάδα θα διεξάγει νέες εκλογές, αφότου οι πολιτικοί απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση την Τρίτη, εννέα μέρες μετά από μια ατελέσφορη ψήφο, παρατείνοντας την πολιτική κρίση που ωθεί την χώρα πιο κοντά στην χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ», γράφει το πρακτορείο Reuters.
 
Με τα νέα της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης αυξάνονται οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λόγω παρατεταμένης αστάθειας, αναφέρουν οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι το ευρώ υποχώρησε ελαφρώς έναντι του δολαρίου (1,28 $) για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο, ενώ από τους φόβους μετάδοσης επηρεάστηκαν και άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα όπως η σουηδική κορόνα.

image

Από την πλευρά του, το BBC μεταδίδει πως η Ελλάδα οδεύει σε νέες εκλογές μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι θα διακόψουν την χρηματοδότηση της Ελλάδας αν απορρίψει το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο. «Αυτό μεταφράζεται πρακτικά σε χρεοκοπία για την Ελλάδα και στην βέβαιη έξοδό της από την ενιαία νομισματική ένωση», τονίζει το βρετανικό δίκτυο.

Ads

image
 
Την πτώση των χρηματιστηρίων με το άκουσμα της είδησης για διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στην Ελλάδα, υπογραμμίζει το πρακτορείο Associated Press.
 
«Η ανησυχία των αγορών είναι ότι ο επόμενος γύρος (εκλογών) μπορεί να οδηγήσει σε θρίαμβο των κομμάτων που θέλουν να καταργήσουν τις συμφωνίες με τους διεθνείς πιστωτές, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες μετά τις αρνητικές εξελίξεις: «Ο FTSE 100 έπεσε 0,4% στο 5,443, ο DAX σημείωσε πτώση 1% στο 3,389, ο CAC-40 έπεσε κατά 0,5% στο 3,044, ενώ έπεσε και το ευρώ κατά 0,3% (1,2794 $)».

Και ο Guardian, στη ζωντανή ροή ειδήσεων για την ευρωζώνη και την Ελλάδα επισημαίνει την κατάρρευση του χρηματιστηρίου στην Αθήνα αλλά και του ευρώ έναντι του δολαρίου.

image

Ανάμεσα στις ανταποκρίσεις από την Αθήνα ο Guardian παραθέτει ένα tweet του Νουριέλ Ρουμπινί που προβλέπει: «Οι νέες εκλογές στην Ελλάδα θα οδηγήσουν σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σε τροχιά σύγκρουσης με την τρόικα που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και έξοδο [από το ευρώ]».

Μία φωτογραφία των αρχηγών από την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και η είδηση των νέων εκλογών στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της Die Zeit, «Αναπόφευκτες οι νέες εκλογές» ο τίτλος της FAZ.
 
Νέες εκλογές ελλείψει συμφωνίας αναφέρει και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde. «Η Ελλάδα στο χάος, νέες εκλογές. Η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει τον Ιούνιο, αλλά η χρεοκοπία είναι πιο κοντά» γράφει η ιταλική La Stampa στο ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι νέες εκλογές θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα «εξίσου διαιρεμένο κοινοβούλιο, αλλά την επόμενη φορά», όπως προστίθεται, «η Ελλάδα δεν θα έχει την πολυτέλεια των διακομματικών διαπραγματεύσεων, καθώς έως τα τέλη Ιουνίου, η χώρα θα πρέπει να εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 11.5 δισ. ευρώ για να γεφυρώσει το χάσμα στον προϋπολογισμό της».

image
 
Για την Washington Post «το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα κλυδωνίζει τις αγορές, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για απόρριψη του σχεδίου διάσωσης, εξόδου της χώρας από το ευρώ και δημιουργίας μιας νέας περιόδου αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία».
 
Τέλος, οι New York Times προβάλλουν τις θέσεις του «δημοφιλέστερου Έλληνα πολιτικού», όπως τονίζεται, του Αλέξη Τσίπρα, ότι «η Ελλάδα μπορεί μεν να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει στην Ευρωζώνη», σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή Ευκλείδη Τσακαλωτού.