Από το βήμα του ΕΒΕΑ παρουσιάστηκαν σήμερα οι 18 επικαιροποιημένες θέσεις της ΝΔ για την οικονομία και την κοινωνία. Σημειώνεται πως η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ γίνεται μία ημέρα πριν από τις αντίστοιχες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων της ΝΔ: «Ανάκαμψη-ανακούφιση, επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής και δικαιοσύνη-ασφάλεια». «Χαϊδεύουν αυτιά οι προτάσεις Σαμαρά για την οικονομία», σχολίασαν τα κόμματα.

Ads

«Προτείνουμε μέτρα οικονομικής πολιτικής για την επομένη κυβέρνηση, ρεαλιστικές προτάσεις που βγάζουν τον τόπο από την κρίση, όχι πολιτικές τυχοδιωκτισμού, που οδηγούν την Ελλάδα εκτός ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι κεντρικός άξονας των προτάσεων του κόμματος είναι οι θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαμαράς θα επαναδιαπραγματευθεί:
 

  • Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009.
  • Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια.
  • Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς.
  • Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών.
  • Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
  • Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000.
  • Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, υποφερτό για όλους.
  • Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.
  • Η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2012-13 να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια, ώς το 2016 τουλάχιστον.
  • Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του δημοσίου να μην απολύεται, αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον.
  • Μέτρα για τους δανειολήπτες.
  • Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.
  • Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.
  • Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
  • Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης.
  • Αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη με ανακοπή της λαθρομετανάστευσης.
  • Ανακήρυξη της ΑΟΖ.

 
Ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη της χώρας. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ανακούφισης των νοικοκυριών, των δανειοληπτών και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ώστε να επιτραπεί όπως είπε, στη χώρα να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και στην αποκατάσταση των αδικιών που ήδη έγιναν, αλλά και στη λήξη μέτρων για την ασφάλεια του πολίτη «από την εγκληματικότητα που είναι ανεξέλεγκτη και τη μετανάστευση που διαλύει τον κοινωνικό ιστό».
 
«Τα μέτρα που εμείς προτείνουμε μπορούν να κερδίσουν στήριξη στην Ευρώπη. Η μονομερής καταγγελία οδηγεί σε απομόνωση της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ πρόσθεσε πως «αυτοί που θέλουν μονομερή καταγγελία του Μνημονίου προστατεύουν τους κουκουλοφόρους και δίνουν άσυλο, ακόμη και επίδομα ανεργίας, σε χιλιάδες μετανάστες».

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: 18 βήματα προς την ολοκλήρωση της κόλασης του μνημονίου
 
«Οι δεκαοκτώ προτάσεις του κ. Σαμαρά αποτελούν 18 βήματα προς την ολοκλήρωση της κόλασης του μνημονίου», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε μάλιστα πως ο κ. Σαμαράς «επαναλαμβάνει τους εκβιασμούς των δανειστών, διανθισμένους με ένα διχαστικό λόγο προηγούμενων δεκαετιών, αντίστοιχους μιας δύναμης που έχει αποδεδειγμένα αποτύχει προ πολλού».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης είναι η ανατροπή των μνημονίων και η αναδιαπραγμάτευση του χρέους και όχι οι αόριστες προεκλογικές εξαγγελίες που με τη ΝΔ κυβέρνηση θα μετατραπούν σε νέες απολύσεις, νέους φόρους για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερη φοροασυλία για τους πλούσιους, νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, όπως έχουν δεσμευτεί εξάλλου τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και ο κ. Βενιζέλος».
 
«Το μήνυμα που στάλθηκε στις 6 Μάη και θα επανεπιβεβαιωθεί στις προσεχείς εκλογές είναι η οριστική καταδίκη των κατεδαφιστικών πολιτικών του μνημονίου. Αυτό που επί της ουσίας απομακρύνει την Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι η υποταγή στις επιταγές του κεφαλαίου και των δανειστών», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: Άνθρακες ο «θησαυρός» της ΝΔ
 
«Άνθρακες, τελικά, αποδείχθηκε ο “θησαυρός” της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ άλλαξε απλά το περιτύλιγμα και παρουσίασε ως νέες, τις προτάσεις που είχε καταθέσει πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
 
«Χωρίς κοστολόγηση, χωρίς ίχνος ευθύνης απέναντι στους πολίτες, τάζει λαγούς με πετραχήλια: Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας είναι η αναφορά του κ. Σαμαρά στο επίδομα για όσους κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί από εμάς», πρόσθεσε. Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο της ΝΔ για αντιγραφή προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη ρευστότητα, τα δάνεια, το ΦΠΑ και τους μισθούς.

Απογοητευμένος από τις προτάσεις Σαμαρά δήλωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο δημαρχείο της Γλυφάδας.«Ακούγοντας τον κ. Σαμαρά να παρουσιάζει τα 18 σημεία για τη διαχείριση της κρίσης ένιωσα μια βαθιά απογοήτευση, την απογοήτευση του ανθρώπου που ξέρει τα πράγματα, αλλά δυσκολεύεται να βρει συνομιλητές», ώστε- όπως είπε-μέσα από συνεργασία να μπορέσουν να υπάρξουν λύσεις για την κρίση. Πρόσθεσε ότι πέρασαν οι μέρες των προεκλογικών και δημαγωγικών λόγων «αλλά δυστυχώς τέτοια είδα να ακούγονται και σήμερα».

ΚΚΕ: Δηλητήριο για τα λαϊκά στρώματα το πρόγραμμα Σαμαρά
 
Ο κ. Σαμαράς «έδωσε γη και ύδωρ στα μονοπώλια με το οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε, ακολουθώντας μέχρι κεραίας τις κατευθύνσεις της ΕΕ που θέτει ως βασικό στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει: «ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε με τη σημερινή του ομιλία υποσχετική στο μεγάλο κεφάλαιο για δραστική μείωση της φορολογίας του, για δεκάδες δισ. ευρώ χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων».
 
Σε ό,τι αφορά τα λαϊκά στρώματα, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «το πρόγραμμα του Α. Σαμαρά δεν αποτελεί ούτε καν ασπιρίνη, αλλά πραγματικό δηλητήριο: Προτείνει νέες περικοπές 11,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, φορολογικό ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων που θα φτάσει το 1/4 του οικογενειακού εισοδήματος του 2011, ενώ ακόμα και οι ψεύτικες ελπίδες για νέες θέσεις εργασίας που έδωσε δεν θα καλύψουν παρά ένα ελάχιστο μέρος της συνολικής ανεργίας που ξεπερνάει το 1,2 εκατομμύρια ανέργους».

«Ποιους εξαπατά ο κ. Σαμαράς»
 
«Αφού εξήντλησε την αρίθμηση στα Ζάππεια, ο κ Σαμαράς ασκείται τώρα στο ‘Αντώνη δώστα όλα’. Πρέπει όμως να ομολογήσει στους Έλληνες ποιους εξαπατά. Τους Ευρωπαίους εταίρους όταν υπέγραφε το μνημόνιο ή τους Έλληνες τώρα; Διότι μνημόνιο και παροχές είναι αντίθετα», δήλωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 
Επικρίσεις και από τη ΔΗΜΑΡ
 
«Ο κ. Σαμαράς απέφυγε το Ζάππειο 5 αλλά επέστρεψε στα μονοπάτια των θολών υποσχέσεων. Φαίνεται ότι βρήκε τα “λεφτά υπάρχουν” που έχασε ο Γ. Παπανδρέου και υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας και ολίγη ΑΟΖ από Καμμένο», αναφέρει ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
 
Δράση: Ο κ. Σαμαράς νομιμοποιεί τις εξτρεμιστικές θέσεις του κ. Τσίπρα
 
Η Στέφανος Μάνος της Δράσης επεσήμανε: «Λυπάμαι επειδή ο κ. Σαμαράς με όσα προτείνει για την οικονομία νομιμοποιεί τις εξτρεμιστικές θέσεις του κ. Τσίπρα. Ο λαϊκισμός δεν πολεμιέται με περισσότερο λαϊκισμό».
 
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακριβής στα «κοινωνικά» μέτρα, ακριβής στα ατιλαϊκά
 
«Ο κ. Σαμαράς ήταν πολύ γενικόλογος στα ‘κοινωνικά’ μέτρα και πολύ ακριβής στα αντιλαϊκά», σχολίασε -μεταξύ άλλων- η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.