Νέο κύκλο διαβουλεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ακόμη και εντός της ημέρας έχουν σήμερα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Συνάντηση είχαν το πρωί ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε στην προγραμματική σύγκλιση και τη φερεγγυότητα των προσώπων, τονίζοντας πάντως ότι οι διαδικασίες επιταχύνονται και ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις από τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο βαθμός σύγκλισης με τον Φώτη Κουβέλη είναι μεγάλος. Από τις επαφές που είχε χθες ο Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διεφάνη ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Το tvxs.gr καλύπτει τις εξελίξεις με συνεχή ενημέρωση.

Ads

17:51 – Οριακά πάνω από τις 600 μονάδες, με άνοδο 3,34%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η επιτάχυνση των διαδικασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης διατήρησε το θετικό κλίμα στην αγορά. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 600,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε σε 71,36 εκατ. ευρώ.

17:41 – Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των τριών κομμάτων για τον καθορισμό του κοινού προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης. Η συνάντηση θα γίνει μεταξύ των Χρ. Λαζαρίδη (ΝΔ), Κ. Σκανδαλίδη (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Χατζησωκράτη (ΔΗΑΜΡ). Εάν καταλήξουν σε συμφωνία θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των τριών αρχηγών, για να επισφραγίσουν τη συμφωνία

16:58 – Υπάρχουν συγκλίσεις στις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ,  Γιάννης Μιχελάκης, αλλά απέφυγε να επεκταθεί. «Οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη», σημείωσε, μιλώντας στον Real Fm, και πρόσθεσε: «Υπάρχει η διερευνητική διαδικασία, όλα τα άλλα θα συζητηθούν αμέσως μετά. Υπάρχουν συγκλίσεις και περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».
 
Υπογράμμισε πως ό,τι έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και τις τροποποιήσεις των πολιτικών ισχύουν στο ακέραιο. «Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μιλήσει για την κοινωνική συνοχή, γιατί δεν μιλάμε μόνο για οικονομία και αριθμούς, αλλά για τους πολίτες και το ζητούμενο είναι το πώς θα ξεκολλήσουμε σιγά – σιγά από την κρίση, με μέτρα για τους ανέργους και την ανάπτυξη, γιατί η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει σχεδόν διαλυθεί».

Ads

16:12 – Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να συμμετέχει στην κυβέρνηση, που αναμένεται να σχηματιστεί απόψε ή την Τετάρτη, με κοινοβουλευτικά του στελέχη ή πρώην υπουργούς. Αυτή την εικόνα αποκόμισαν οι βουλευτές του Κινήματος, οι οποίοι συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως φάνηκε, πάντως, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της στενής ομάδας στελεχών, την οποία έχει συγκροτήσει ο κ. Βενιζέλος, υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν με τη θέση αυτή.
 
Η τελική θέση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να διευκρινιστεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης, καθώς θα συνεδριάσει και πάλι η ομάδα των «επτά» (Κ.Σκανδαλίδης, Μ.Ανδρουλάκης, Α.Διαμαντοπούλου, Μ.Χρυσοχοϊδης, Αν.Λοβέρδος, Π.Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης), υπό τον κ. Βενιζέλο.
 
Οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να επιταχυνθούν και απόψε να υπάρξει συνάντηση των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, κάτι που δεν απέκλειε η Ιπποκράτους. Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει μεγάλο βάρος στη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς εταίρους.
 
Την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει στις 10:00 το πρωί, υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

15:49 – Tην ανάγκη να υπάρξει μια «όποια μορφή συνεννόησης είναι εφικτή» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, «ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο για την Ελλάδα και το λαό μας», υπογραμμίζει η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως σημειώνει, «είναι αυτονόητο ότι, τουλάχιστον για την καθοριστική περίοδο επαναδιαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενός νέου πλαισίου που όλοι δηλώνουν πόσο καθοριστικό είναι για την πορεία της χώρας, η Ελλάδα πρέπει να είναι μια γροθιά». Εξηγώντας το σκεπτικό της, τονίζει πως η διαπραγμάτευση με 16 Κοινοβούλια, που έχουν τις δικές τους αντιθέσεις «δεν μπορεί να γίνει με την ελληνική αντιπολίτευση να πετροβολά».

15:43 – Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ για να οριστικοποιήσει τη στάση της ως προς τη συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση που συγκροτείται, ενώ υπάρχουν διαφωνίες και για διάφορα θέματα. Υπάρχουν στελέχη που στα εσωκομματικά όργανα εγείρουν επιφυλάξεις για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Οδυσσέας Βουδούρης και δημόσια εκφράζει την διαφωνία του στο να ηγηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. του κυβερνητικού σχήματος. Άλλοι προτάσσουν την κυβέρνηση «φερέγγυων και άφθαρτων προσώπων» χωρίς  βέτο για Σαμαρά. Θεωρούν ότι αυτή η υποχώρηση μπορεί να μετουσιωθεί σε διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να περάσει η ΔΗΜΑΡ τα προγραμματικά της σημεία, δηλαδή τις αλλαγές στα εργασιακά, τα μισθολογικά και τη μετενέργεια.

image
 
Τα στελέχη που συμφωνούν με την ενεργό συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, και είναι η συντριπτική πλειονότητα,  δεν επιθυμούν οι θέσεις υπουργών να καταληφθούν από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ακροδεξιάς προέλευσης. Εκφράστηκε επίσης η άποψη να στελεχώσουν το νέο σχήμα ακαδημαϊκοί, ακόμα και τεχνοκράτες ενώ παίζεται η  παρουσία του Φώτη Κουβέλη σε υπουργική θέση δεδομένη. Κάποια στελέχη υποστηρίζουν το κόμμα να δώσει ψήφο ανοχής απορρίπτοντας την πιο ενεργό συμμετοχή ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το κόμμα δεν πρέπει να συμμετάσχει στο νέο σχήμα διότι θα φθαρεί πολιτικά, από τη στιγμή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σχηματίζουν κυβέρνηση.

15:11 – Κέρδη σημειώνει το Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις και στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθούν εντός της ημέρας. Στις 14:55 ο γενικός δείκτης ενισχυόταν κατά 3,97% στις 603,74 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 45,3 εκατ. ευρώ περίπου.

15:23 – Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν και δημόσια ότι δεν πρέπει να μετέχουν στην κυβέρνηση. Ο βουλευτής Γιώργος Ντόλιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τόνισε: «Εκείνο που δεν πρέπει να γίνει είναι να μοιραστεί το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη αυτής της περιόδου με τον κ. Σαμαρά, να μοιραστεί τις κυβερνητικές ευθύνες. Δεν πρέπει να το κάνει, γιατί την ευθύνη για τους χειρισμούς δεν θα τις έχει το ΠΑΣΟΚ, θα τις έχει ο κ. Σαμαράς». 

15:17«Υπάρχουν απόψεις, η αλήθεια είναι, που σχετίζονται με τον χαρακτήρα που θα έχει η στήριξη, η συμμετοχή στη κυβέρνηση. Από κει και πέρα αυτό που λέμε είναι ότι εάν συμφωνήσουμε στα προγραμματικά, μετά θα πρέπει να συμφωνήσουμε και στα πρόσωπα, να είναι κοινής αποδοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος στο ραδιοσταθμό Βήμα FM και εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το πρόσωπο του πρωθυπουργού.
 
Όπως σημείωσε, από πλευράς ΔΗΜΑΡ, έχουν τεθεί «απολύτως ρεαλιστικά ζητήματα», τα οποία σχετίζονται «με τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα και στη βάση αυτή εκτιμούμε και ευελπιστούμε ότι στο τέλος η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση».
 
Ερωτηθείς για την τελική στάση της ΔΗΜΑΡ, αν δηλ. θα στηρίξει ή αν θα μπει στην κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί». «Το Σύνταγμα δίνει πολλές δυνατότητες και της συμμετοχής και της στήριξης και της ψήφου ανοχής. Υπάρχουν πολλές διαδικασίες. Θα τα δούμε όλα αυτά εν ευθέτω χρόνω».

15:00 – Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν υποβοηθητικά στην επίλυση της κρίσης εξέφρασε ο πρόεδρος της ομάδας Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα. Συγκεκριμένα δήλωσε υπέρ της αναπροσαρμογής των μέτρων καθώς, όπως υποστήριξε ήταν όλα λάθος.

14:30- Το θέμα της πρωθυπουργίας «παραμένει ανοικτό και θα τεθεί στην τελική φάση της διαβούλευσης, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μηνομονίου, επισήμανε πως «δεν υπάρχει αμετακίνητη θέση όσον αφορά την διαπραγμάτευση». «Δεν μπορεί να το θέσει κανένας έτσι, γιατί μπορεί “να φάει τα μούτρα του” και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα», πρόσθεσε.

14:20- Την ανάγκη να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε στη συνέχεια να αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις με την τρόικα επί της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος, υπογράμμισε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Όλι Ρεν. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν επισήμως επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα νέου Μνημονίου για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι επιδιώκει τη διασφάλιση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις απαραίτητες δεσμεύσεις.

14:14 – «Περιθώριο ν’ αναπνεύσει» θα πρέπει να δώσουν στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο οικονομικό δίκτυο CNBC. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, έχει μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει κάποιο υπουργείο στη νέα κυβέρνηση και, συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

14:10- Παρέμβαση Χριστόφια: Τη θέση ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του έστειλε μηνύματα σε σχέση με τα μνημόνια και την τρόικα, τα οποία θα πρέπει «οι Ευρωπαίοι ηγέτες να λάβουν σοβαρά υπόψη» διατύπωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα. «Εμείς», πρόσθεσε, «εκτιμούμε αυτά τα μηνύματα» ενώ παρομοίασε τον ελληνικό λαό «με πνιγμένο που προσπαθεί να σωθεί» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα να μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά την ίδια ώρα να μπορεί να αναπνεύσει.

14:00- «Βγαίνουμε από αυτές της εκλογές βαριά ηττημένοι. Δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες για την αξία της παρουσίας μας στη Βουλή, ούτε να αναδείξουμε τη σημασία της πράσινης ατζέντας ως απάντηση στην κρίση που ζούμε», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Οι οικολόγοι πράσινοι τονίζουν ότι «θα μάθουν από τα λάθη και την αποτυχία τους και θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να βρεθούν κοντά στη δοκιμαζόμενη κοινωνία, προτείνοντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

13:54- Το Μνημόνιο της Ελλάδας μπορεί να αλλάξει σε λεπτομέρειες, αλλά όχι και στους βασικούς στόχους του για να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές, είπε την Τρίτη στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επισήμανε ότι οι όροι που συμφώνησε νωρίτερα φέτος η Ελλάδα μπορούν να «αλλάξουν» και να «προσαρμοστούν», ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα σχετικά με το εύρος των αλλαγών αυτών. Εν τω μεταξύ, πρόωρη χαρακτηρίζουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οποιαδήποτε συζήτηση για επιμήκυνση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας και του χρόνου εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων. 

13:15- Επιστολή, με την οποία κάνει γνωστή την απόφασή του να επιλέξει την έδρα της Μεσσηνίας και όχι  της Αττικής, απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Ως εκ τούτου την τέταρτη βουλευτική έδρα της ΝΔ στην Αττική καταλαμβάνει ο Θανάσης Μπούρας.
 
 
13:15-
«Δεν υπάρχει βέτο για κανέναν αλλά συζήτηση» δήλωσε για τα πρόσωπα της κυβέρνησης και τον Σαμαρά ο Νίκος Μπίστης στον ΒΗΜΑ 99,5.

13:06- Σκληρή διαπραγμάτευση «με αντανάκλαση στην Ευρώπη» διαμηνύουν ότι επιχειρούν στη ΔΗΜΑΡ, με φόντο τις διεργασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Παρ’ όλες τις διαφοροποιήσεις στελεχών, ήταν ομόφωνη η απόφαση της ΚΕ του κόμματος προς την κατεύθυνση της συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό όρους και προϋποθέσεις. Στο tvxs.gr: Τι ζητά η ΔΗΜΑΡ από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τι υποστηρίζει ότι αλλάζει αυτή τη φορά στη στάση της. Πού δίνει έμφαση στη διαπραγμάτευση. Ποιο ρόλο διαδραματίζουν τα πρόσωπα.

12:40- Κέρδη σημειώνει το Χρηματιστήριο την Τρίτη, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις και στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που αναμένεται ολοκληρωθούν εντός της ημέρας. Στις 12:40 ο γενικός δείκτης ενισχυόταν κατά 2,15% στις 593,17 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 30,1 εκατ. ευρώ περίπου. 

image

12:20-Μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δήλωσε ο ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στο CNN. Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι έχει την εμπειρία της κυβέρνησης συνεργασίας του περασμένου Νοεμβρίου και πιστεύει ότι μπορούν να προχωρήσουν με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και «αναγέννησης» της Ελλάδας. Όσον αφορά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις κατηγορίες που του έχουν εξαπολυθεί από τους πολίτες είπε ότι από την αρχή είχε πει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι πρέπει να μπουν προτεραιότητες. Προσέθεσε μάλιστα ότι το μνημόνιο έχει πολλές θετικές επιπτώσεις και σε αυτό συμφωνούν πολλοί Έλληνες. Αλλαγές στη φορολόγηση, αναδιοργάνωση της παιδείας και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα είναι μερικά από αυτά, όπως αναφέρει.

12:10- Λίγες πιθανότητες να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση οι Κουβέλης και Βενιζέλος δίνει ο εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα της αστάθειας, εμείς προτάσσουμε το προγραμματικό κομμάτι πάνω στο οποίο δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από τον κ. Βενιζέλο» είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου ο κ. Παπαδόπουλος επιμένοντας στη θέση του κόμματός του για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση «φερέγγυων και άφθαρτων προσώπων».

12:02- Φειδωλός ο εκπρόσωπος της ΝΔ στον realfm 97.8 για τη διαδικασία των διαβουλεύσεων εκτίμησε ωστόσο ότι υπάρχουν συγκλίσεις. Ο Γιάννης Μιχελάκης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με τη μορφή αλλά και τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση.

11:12 – Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από τη συνάντησή του με τον Φώτη Κουβέλη. Επεσήμανε ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα που θα φροντίσει για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, ενώ υπογράμμισε ότι είναι ανοικτή η πρόσκληση για συμμετοχή δυνάμεων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση. Σημείωσε ότι για το σχηματισμό της κυβέρνησης σημασία έχει το προγραμματικό πλαίσιο, αλλά και η φερεγγυότητα και η καταλληλότητα των ατόμων που θα την απαρτίζουν, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. 

Υποστήριξε ότι με το Φώτη Κουβέλη συμφώνησαν να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες διεργασίες και αναφέρεθηκε στα γνωστά οκτώ σημεία που έχει καταθέσει ως  προγραμματικό πλαίσιο το ΠΑΣΟΚ. Όπως υπογράμμισε με το Φώτη Κουβέλη υπάρχει μεγάλος βαθμός σύγκλισης απόψεων. 

11:08 – Στο ζήτημα της προγραμματικής σύγκλισης και της φερεγγυότητας των προσώπων που θα μετάσχουν στην κυβέρνηση επέμεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον Ευ. Βενιζέλο, επισήμανε ότι η προγραμματική σύγκλιση είναι αποφασιστικό στοιχείο για μια σταθερή κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι αναμένει συγκεκριμένες απαντήσεις επ’ αυτών από τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Φώτης Κουβέλης πρόκειται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τον Αντώνη Σαμαρά. Υποστήριξε πάντως ότι οι διαδικασίες επιταχύνονται κι εφόσον υπάρξει σύγκλιση τις επόμενες ώρες θα προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης. 

11:06- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βενιζέλου – Κουβέλη

10:34- Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα συγκροτείται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, εξέφρασε την Τρίτη ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης.

10:30- Σε εξέλιξη η συνάντηση Βενιζέλου – Κουβέλη στη Βουλή

 
Χθες – Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε χθες με τον κ. Κουβέλη, προαναγγέλλοντας πως θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ μετέφερε ένα καλό κλίμα και από τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, σημειώνοντας ότι έμειναν σύμφωνοι ότι εντός της προθεσμίας της διερευνητικής εντολής πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
 
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά να ολοκληρωθεί έως το βράδυ της Τρίτης η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, με τη σύγκληση σύσκεψης, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, των αρχηγών τεσσάρων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ). Όσον αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τους υπουργούς που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, παρέπεμψε τις διαβουλεύσεις για μετά την επικύρωση της πολιτικής συμφωνίας.
 
Ο Φώτης Κουβέλης, πάλι, έθεσε ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας. Ο κ. Κουβέλης κατάστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ εξετάζει συμμετοχή της μόνο σε κυβέρνηση συνεργασίας «προοδευτικού χαρακτήρα» και «στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων», επαναφέροντας τις 7 θέσεις του κόμματός του για το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Επανέφερε δε ως όρο και το θέμα συμφωνίας στα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης.
 
Άκαρπες απέβησαν οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα «είμαστε αντίπαλοι με τη ΝΔ, διότι έχουμε διαφορετικές στρατηγικές» και προανήγγειλε ότι αν κληθεί να παραλάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα την αναλάβει, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης.
 
Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έδωσε καμιά δέσμευση σχετικά με την αναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου. «Είπε ότι θα πάμε να συζητήσουμε και θα δούμε τι θα καταφέρουμε χωρίς να υπάρξει δέσμευση» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του κόμματός του.

Δείτε αναλυτικές τις χθεσινές εξελίξεις στο tvxs.gr