Σύγχιση αλλά και οριστική ακύρωση της απόπειρας σχηματισμού κυβέρνησης προσωπικοτήτων φαίνεται ότι προκαλεί ανεπίσημο έγγραφο (non paper) του Πάνου Καμμένου, το οποίο παρουσιάστηκε από την δημόσια τηλεόραση και το Mega και φέρεται να περιγράφει όρους του προέδρου των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” ώστε να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβερνητικό σχήμα.

Ads

Σύμφωνα με το έγγραφο o κ. Καμμένος – πέραν της πρότασης των επτά σημείων που κατέθεσε στην προεδρία της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση των αρχηγών – υπέβαλλε δύο όρους ώστε το κόμμα του να δώσει ψήφο ανοχής λίγων μηνών, σε περίπτωση που η χώρα βρισκόταν σε κίνδυνο ή υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.
Ως όρους οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” φέρονται να θέτουν τον ορισμό της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και ορισμένων αξιωματούχων στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
 
Με τηλεφωνική παρέμβαση του στην  εκπομπή της κυρίας  Στάη στην ΝΕΤ, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε άγνοια για το έγγραφο που όπως είπε δεν έχει σταλεί από το κόμμα του. Ανακοίνωση όμως από  το γραφείο Τύπου της προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό και ότι μοιράστηκε στα υπόλοιπα κόμματα λίγες ώρες μετά την παράδοσή του από τον κ. Καμμένο και με προτροπή του τελευταίου, ώστε να ενημεωθούν τα άλλα κόμματα εν όψει της σημερινής σύσκεψης των αρχηγών.  Αλλωστε στο έγγραφο είχε αναφερθεί στις δηλώσεις του και ο κ. Σαμαράς, μετά την χθεσινή άκαρπη σύσκεψη υπό τον κ. Παπούλια.
 
Οπως όλα δείχνουν ο κ. Καμμένος είχε προχωρήσει σε παρασκηνιακές κινήσεις χωρίς να το γνωρίζουν βουλευτές που συμμετείχαν σε τηλεοπτικές συζητήσεις και βασικά στελέχη του κόμματος του,όπως ο εκπρόσωπος τύπου κ. Τέρενς Κουίκ, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το έγγραφο πλαστό. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του κόμματος- και οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs συνεχίζονταν και μετά τα μεσάνυχτα- φαίνεται να ακυρώνεται και η τελευταία απόπειρα του κ. Παπούλια για τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Σημειώνεται πάντως ότι νωρείτερα χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ είχε διαψεύσει πληροφορίες που έκαναν λόγο για επαφές στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων με στελέχη της ΝΔ.
 
Νωρίτερα χθες, χωρίς αποτέλεσμα είχε λήξει και ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Κάρολου Παπούλια και τελικά αποφασίστηκε να γίνει νέα σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών πλην Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπούλιας πρότεινε να συσταθεί μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων, που θα στηριχτεί από το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών. Αντίθετος με την πρόταση αυτή δήλωσε ο κ. Κουβέλης, που επέμεινε σε οικουμενική κυβέρνηση, αλλά με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Να εξεταστεί η πρόταση του Πάνου Καμμένου ζήτησε στην αποψινή σύσκεψη ο Α. Σαμαράς.
 
Ολο χρονικό των εξελίξεων στο tvxs.gr.

22:52 – Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει μέρος στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, «η θέση του ΚΚΕ, η οποία εκφράστηκε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιέχεται στα πρακτικά της συζήτησης, είναι αντίθετη με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει. Συνεπώς, η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα συνεισέφερε σε συζήτηση, όπου θα καθορίζονταν οι προϋποθέσεις και η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης».

22:43Τα πρακτικά της συνάντησης που είχαν την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας. Η δημοσιοποίηση των συνομιλιών στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας έρχεται μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

22:31 – Τον Βασίλειο Μαρκεζίνη πρότεινε για πρωθυπουργό, ικανό να διαχειριστεί την κρίση, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι πρώτος ο Νίκος Μιχαλολιάκος μίλησε για κυβέρνηση προσωπικοτήτων γιατί σύμφωνα με την Χρυσή Αυγή οι σημερινοί πολιτικοί παράγοντες δεν είναι σε θέση να χειριστούν την κατάσταση.
 
Ο κ. Κασιδιάρης υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του ζήτησε την καταγγελία του Μνημονίου ενώ αναφερόμενος σε όσους στην Ευρώπη αποκαλούν τη Χρυσή Αυγή «νεοναζιστικό κόμμα», απάντησε ότι είναι ελληνικό εθνικιστικό κίνημα. «Οι δυνάστες δεν φοβούνται την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Χρυσής Αυγής», πρόσθεσε.

22:17 – Ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας διευρυμένης κεντροδεξιάς. Ο βουλευτής υποστήριξε ότι χρειάζεται η συνεργασία δυνάμεων και ανθρώπων με φιλοευρωπαϊκό προφίλ, όπως το κόμμα της Ντόρα Μπακογιάννη και η «Δημιουργία Ξανά« του Θάνου Τζήμερου.

21:39 – Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωθηκε για τη νέα σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο στις 14.00 και απάντησε ότι θα συμμετάσχει. 

21:29 – Αργότερα απόψε αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συναντήσεων του κ. Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς την Κυριακή στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Η δημοσιοποίηση θα γίνει μέσω ανάρτησής του στην ιστοσελίδα της Προεδρίας.

21:26 – Όπως έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη, ο Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί (στις 13:00) με τον Πάνο Καμμένο. Ο κ. Καμένος έχει ζητήσει και θα λάβει τα πρακτικά των συνεδριάσεων των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί.
 
Όπως δήλωσε αργά απόψε στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τερένς Κουίκ, «εάν δεν δούμε τα πρακτικά, εάν δεν λάβουμε γνώση το τι έχει λεχθεί στις συσκέψεις των αρχηγών, αν είναι δυνατόν και στις σημερινές συζητήσεις, δεν θα κάνουμε καμία τοποθέτηση. Και ούτε μπορεί αυτή η διαδικασία να εξελίσσεται μέσω των τηλεοράσεων».
 
Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με το ενδεχόμενο στήριξης ενός κυβερνητικού σχήματος υπό προϋποθέσεις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Κουίκ δήλωσε άγνοια και τόνισε ότι «περιμένουμε πρώτα να δούμε τα πρακτικά».

image

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος, στην προηγούμενη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, έθεσε επτά προϋποθέσεις προκείμενου το κόμμα του να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση:

  • Άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ σε όλη την επικράτεια και σε πλήρες εύρος.
  • Άμεση ανάληψη καταστατικού ελέγχου και μετοχικής πλειοψηφίας της Τράπεζας της Ελλάδος
  • Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους της χώρας, από το 1974 και μέχρι σήμερα
  • Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων
  • Ομόφωνη διακομματική πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών
  • Ενημέρωση σχετικά με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων από το 2009 μέχρι και σήμερα, με παράλληλη αποδέσμευση όλων των εγγράφων
  • Είσπραξη του συνόλου των Γερμανικών Αποζημιώσεων

21:04 – «Σόου με τερτίπια και τακτικισμούς» χαρακτήρισε η Αλέκα Παπαρήγα τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι το σύνθημα του ΚΚΕ προς τους πολίτες σε περίπτωση νέων εκλογών θα είναι «αλλάξτε ψήφο». «Η εντύπωση που μας δημιουργήθηκε είναι ότι ο καθένας από τους τρεις προσπαθούσε να μεταφέρει στον άλλο την ευθύνη για μη κυβέρνηση συνεργασίας», ανέφερε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, κατά την ομιλία της στο Πεδίον του Άρεως.

21:00 – «Η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνηση συνεχίζεται», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, γνωστοποιώντας επίσης πως ζήτησε να εξεταστεί και η πρόταση του Πάνου Καμμένου.

image

20:51 – Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης με δηλώσεις του επιβεβαίωσε την αυριανή συνάντηση στις 14:00 το μεσημέρι, αναφέροντας παράλληλα πως ανταποκρίθηκε στη σημερινή πρόσκληση του κ. Παπούλια από υποχρέωση θεσμικού χαρακτήρα. Όπως ανέφερε, η ΔΗΜΑΡ και ο ίδιος είχαν προτείνει όταν η εντολή ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση αριστεράς ή έστω με πρόσημο, σφραγίδα αριστεράς. «Δεν αξιοποιήθηκε η εντολή», τόνισε.
 
«Κατέθεσα στη συνέχεια την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση, που θα εκφράζει την εντολή του λαού στην κάλπη», συνέχισε για να προσθέσει: «Δεν κατέστη δυνατό γιατί δεν θέλησε ο ΣΥΡΙΖΑ». Χθες κατά τη συνάντηση με το Παπούλια δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία για μια οικουμενική κυβέρνηση με τα στοιχεία που έπρεπε να ενσωματώνει, ανέφερε ακόμη.

image
 
Αναφερόμενος στην πρόταση Παπούλια για κυβέρνηση προσωπικοτήτων εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του και επέμεινε σε οικουμενική, τονίζοντας πως «μια κυβέρνηση τεχνοκρατών αποτελεί ήττα της πολιτικής». Πρόσθεσε ότι «ακόμη κι αν αποφασιστεί μια τέτοια κυβέρνηση, πρέπει να ενσωματώνει τη στήριξη και τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ.

20:44 – «Ο κ. Παπούλιας πρότεινε κυβέρνηση προσωπικοτήτων (μη πολιτικούς), που θα στηριχτεί από το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Στηρίζουμε ως λύση ανάγκης μια τέτοια κυβέρνηση προσωπικοτήτων», πρόσθεσε. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, επίσης, πως αύριο (Τρίτη) το μεσημέρι (στις 14:00), θα υπάρξει νέα συνάντηση υπό τον Κάρολο Παπούλια, με τη συμμετοχή των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, Τσίπρα, Καμμένου και της κυρίας Παπαρήγα.

20:37 – Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το μεσημέρι στις 14:00 θα συγκληθεί νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών εκτός του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής. 

20:27 – Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις η συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη με τον Κάρολο Παπούλια. Πρώτος αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

image

20:03 – Πληροφορίες αναφέρουν στο τραπέζι της αποψινής σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο θα τεθεί και η πρόταση για το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, δηλαδή ένα μικρό σχήμα με πολιτικούς εν ενεργεία αλλά και άλλους που θα κληθούν από την εφεδρεία και με περιορισμένο αριθμό τεχνοκρατών.
 
19:42 – Προσερχόμενος στην αίθουσα συσκέψεων, ο Κάρολος Παπούλιας, απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα αν είναι αισιόδοξος, περιορίστηκε να πει, χαριτολογώντας: «Γιατί; Για να δημιουργήσω νέο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ;».

19:31 – Ξεκίνησε η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, χωρίς όμως ορατή λύση στον ορίζοντα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Δήλωση, προσερχόμενος, έκανε μόνο ο Αντώνης Σαμαράς: «Συνεχίζω και αγωνίζομαι, εξαντλώντας κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης».

image

18:17 – Την πεποίθηση ότι τα ΜΜΕ εξαπολύουν επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ «από το πρωί μέχρι το βράδυ» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μας αντιμετωπίζουν λες και είμαστε παιδάκια, υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο δυναμώνουν την ισχύ και τη συμπάθεια του ελληνικού λαού προς το κόμμα.

18:06 – Τη δυσαρέσκειά τους για τη μη πρόσκληση του κόμματος στην αποψινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζουν στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
 
Ο βουλευτής Ευβοίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος χαρακτήρισε «δυσεξήγητη» την απόφαση του Κ. Παπούλια να μην συμπεριλάβει το κόμμα του στη αποψινή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τόνισε επίσης ότι απαιτείται διαφάνεια στις διαβουλεύσεις, και ότι «με τεμαχισμένες συζητήσεις άκρη δεν θα βγει».

17:58 – «Η Ελλάδα κατευθύνεται προς νέες εκλογές- Οι ριζοσπάστες αριστεροί αποκλείουν την προοπτική κυβερνητικού συνασπισμού», είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής Die Welt, ενώ ρεπορτάζ του Martin Greive στην ίδια εφημερίδα φέρει τον τίτλο «Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μας στοίχιζε 86 δις ευρώ».

17:13 – Την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση, επισήμανε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά από συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, τονίζοντας πως όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να παίζουν με το μέλλον των παιδιών μας, αλλά «έχουν υποχρέωση να δώσουν κυβέρνηση στην Ελλάδα». «Αν δεν καταστεί εφικτό, καλώ όλες τις δυνάμεις, που πιστεύουν ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, να συνεργαστούν», δήλωσε.

image
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπακογιάννη ζήτησε και πήρε την εξουσιοδότηση των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός της ώστε να μιλήσει με όλες τις δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου μεταρρυθμίσεων, ενώ θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών της σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
 
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει επαφές με τη Δράση του Στέφανου Μάνου, ενώ επικεφαλής θα τεθεί τρίτο πρόσωπο του οποίου το όνομα δεν αποκάλυψε.

16:45 – Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλά στις 18:00 στη Web TV του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

image
 
16:37 – Πρόθυμος να συμβάλει στη δημιουργία ενός ενιαίου φιλευρωπαϊκού μετώπου «που θα αντιπαρατεθεί στις δυνάμεις που, αρνούμενες την πραγματικότητα, μας οδηγούν αναποφεύκτως έξω από την Ευρώπη» δηλώνει ο Στέφανος Μάνος. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
 
«Με αφορμή διάφορα φανταστικά δημοσιεύματα που με αφορούν, διευκρινίζω ότι κατά την άποψη μας προέχει να κυβερνηθεί αμέσως και αποτελεσματικά η χώρα, προς τη σωστή κατεύθυνση, για το γενικό καλό.
 
Αν όμως δεν αποφευχθούν οι εκλογές, θα βοηθήσουμε με τη δύναμη που μας δίνει το μικρό μας ποσοστό στις εκλογές, να δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο ενιαίο φιλευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό μέτωπο (Δράση, ΔΗΣΥ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) που θα αντιπαρατεθεί στις δυνάμεις που, αρνούμενες την πραγματικότητα, μας οδηγούν αναποφεύκτως έξω από την Ευρώπη».

16:01 –  Το πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και η κατάσταση στην Ισπανία, μετά την τέταρτη προσπάθεια που έκανε την Παρασκευή η κυβέρνηση της Μαδρίτης για εξυγίανση του τραπεζικού τομέα της χώρας τίθενται επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), στις 6 το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

15:56 –  «Δραματικές ώρες στην προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης», είναι ο σημερινός τίτλος δημοσιεύματος για την Ελλάδα του Focus Online. «Τώρα είναι η σειρά του Παπούλια να προσπαθήσει» και «Δεν υπάρχει ελπίδα», αναφέρει το SWR (Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας). «Ελλάδα: Η ελπίδα σβήνει», σημειώνει η Βαυαρική Τηλεόραση, ενώ κατά και το Βαυαρικό Ραδιόφωνο επισημαίνει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβουλεύεται με τους πολιτικούς αρχηγούς».

image

15:20«Να αναλάβουν τις ευθύνες που τους εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός» καλούν τα κόμματα της Βουλής οι Οικολόγοι Πράσινοι, επισημαίνοντας πως «αν δεν το πράξουν, οφείλουν… να αλλάξουν με αυξημένη πλειοψηφία τον εκλογικό νόμο σε απλή αναλογική, πριν ζητήσουν και πάλι την λαϊκή ετυμηγορία σε μια χώρα που βουλιάζει».
 
Σε δήλωσή της η συν-εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ελεάννα Ιωαννίδου, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνει πως «αυτές τις μέρες, αντί να ανατραπούν οι πολιτικές που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, φαίνεται να ανατρέπεται το αξίωμα ότι στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Όπως επισημαίνει, «από τη μία η προσκόλληση στον λαϊκισμό, η ιδεολογική υπεροψία και η αμιγώς επικοινωνιακή πολιτική των κομμάτων της Βουλής, και από την άλλη ο εκλογικός νόμος που νόθευσε τη λαϊκή βούληση, οδηγούν το Σύνταγμα στα όριά του».
 
15:11 – Κάλπες μέσα στον Ιούνιο «βλέπει» ο Φώτης Κουβέλης μετά την άρνηση του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση. «Δεν θα συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μετά τις εκλογές», τόνισε τη Δευτέρα.
 
Μιλώντας στον Real FM, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επέμεινε ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια οικουμενική κυβέρνηση είναι προϋπόθεση, προκειμένου «το σχήμα να μην είναι εξαιρετικά εύθραυστο, με τον κίνδυνο να καταρρεύσει την επόμενη μέρα της γέννησής του».
 
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακόμη και στην πρότασή του για αριστερή κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την ανοχή της ΝΔ και τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για «επικοινωνιακά τεχνάσματα», στη βάση της συζήτησης για την ενότητα της Αριστεράς. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μετά τις εκλογές, ενώ διευκρίνισε ότι δεν του έγινε καμία πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, τύπου Μόντι, με τον ίδιο πρωθυπουργό.
 
14:58«Αυτοί που κατάντησαν την Ελλάδα επαίτη της Ε.Ε. σήμερα προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία του λαού προς την εξουσία, αλλά ό,τι κι αν κάνουν, δεν θα τα καταφέρουν, γιατί το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», υπογραμμίζει σε μήνυμά του ο Μανώλης Γλέζος.

image
 
Kαυστικό εν τω μεταξύ ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπισή του από τα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες: «Θα μπορούσε η εβδομάδα 6-13 Μαϊου να γιορτάζεται κάθε χρόνο ως εβδομάδα ανεξάρτητης και αντικειμενικής δημοσιογραφίας», έγραψε στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας.

14:30 – «Πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση» είναι ο τίτλος συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Elio Di Rupo, στη Süddeutsche Zeitung. Ο Di Rupo τονίζει μεταξύ άλλων την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της αντιευρωπαϊκής ατμόσφαιρας που επικρατεί, ενώ προειδοποιεί ότι, όποιος με ευκολία ομιλεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, «διαπράττει μεγάλο λάθος», με δεδομένο ότι η αποχώρηση θα έχει συνέπειες για όλους.

14:00- Εν τω μεταξύ στον γερμανικό Τύπο κυριαρχούν οι δραματικές εξλίξεις στην Ελλάδα

Η Stuttgarter Zeitung με τίτλο καθηλωμένη παρακολουθεί η Ευρώπη στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα, σημειώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών είναι πολύ κακές. «Χωρίς αποτέλεσμα η έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα – Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην θέλει να συμμετάσχει σε συνασπισμό του ευρώ» υπογραμμίζει. 

image

«Κρίσιμες ώρες στην Ελλάδα– Νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου;» Σε άλλο ρεπορτάζ η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται «Εκατοστά πριν από το γκρεμό – Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη γίνεται ολοένα και πιο πιθανή». 

«Θα αποκτήσει η Ελλάδα σήμερα επιτέλους μία κυβέρνηση;» διερωτάται η Passauer Neue Presse. «Συνεχίζεται στην Αθήνα η διελκυστίνδα για το σχηματισμό κυβέρνησης» επισημαίνει και σε άλλο ρεπορτάζ εξτάζει τα σενάρια: «Με ή χωρίς το ευρώ: Τα σενάρια διάσωσης».

Η Augsburger Allgemeine τονίζει: «Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) απειλεί με διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς Ελλάδα», ενώ η Badische Zeitung online σημειώνει ότι «Η Ελλάδα προ νέων εκλογών – Η τελευταία προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας». 

 
13:41 – Απορρίπτει η Φώφη Γεννηματά την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το περιθώριο να επιλέξει τις νέες εκλογές, καθώς αν πάρει την πρώτη θέση θα μπορέσει ευκολότερα να σχηματίσει μία ευρεία προοδευτική κυβέρνηση. Επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα κυβέρνηση συνεργασίας.
 
«Νομίζω ότι φοβήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες. Φοβήθηκε να μιλήσει, να πει όλη την αλήθεια στον Ελληνικό λαό» υποστήριξε επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς τους είπαμε ότι δεχόμαστε πρωθυπουργό από την Αριστερά, ότι δεν θέλουμε συμμετοχή στην κυβέρνηση και βάλαμε ως μοναδικό όρο την παραμονή στο ευρώ και τη βελτίωση των συνθηκών για τον Έλληνα πολίτη. Δεν μπόρεσε να εγγυηθεί την παραμονή στο ευρώ. Και νομίζω ότι θα πρέπει, εάν τελικώς πάμε στις επόμενες εκλογές, να μιλήσουν με μία γλώσσα αυτή τη φορά, γιατί τώρα μιλούν με δύο … Εάν η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, προσωπικά, είναι η επιστροφή στη δραχμή, αυτό θα πρέπει να το πει ξεκάθαρα».

13:40 – Άνοδος στα μετεκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε μία ακόμη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της Rass για τον Ελεύθερο Τύπο. Βάσει της έρευνας, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά μία ποσοστιαία μονάδα της ΝΔ και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με νέα πτώση στα ποσοστά του.

image
 
Ειδικότερα, βάσει της έρευνας, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 20,5% και ακολουθεί η ΝΔμε 19,4%, το ΠΑΣΟΚ με 11,8% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,8%, ηΔημοκρατική Αριστερά με 6,2% το ΚΚΕ με 4,8%, η Χρυσή Αυγή με 3,8%, οιΟικολόγοι Πράσινοι με 1,8%, ο ΛΑΟΣ με 2%, η Δημοκρατική Συμμαχία με2,4%, η Δημιουργία Ξανά με 2,3%Άλλο κόμμα προτιμά το 3,7%, λευκό/άκυρο το 2,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 11,3%.

13:15 – Υψηλές απώλειες σημειώνει το Χρηματιστήριο την Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, εν μέσω αγωνίας για τις πολιτικές εξελίξεις και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, αν και ορισμένες ενδείξεις δείχνουν ότι ίσως τελικά δεν θα υπάρξει αδιέξοδο. Στις 12:15 ο γενικός δείκτης ήταν χαμηλότερα κατά 3,43% στις 590,94 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 11,5 εκατ. ευρώ περίπου.

13:00- Με ανακοίνωση του λίγο πριν το δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων των πολιτικών αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κάρολο Παπούλια να αξιολογήσει «συγκεκριμένα αριθμητικά και πολιτικά δεδομένα για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης», που προκύπτουν από τον κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.
 
«Μετά την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου από το άρθρο 37 του Συντάγματος κύκλου επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, προκύπτουν συγκεκριμένα αριθμητικά και πολιτικά δεδομένα για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη Συνταγματική ευχέρεια να αξιολογήσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

image
 
Αναφορικά με το ζήτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών των τριών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι είναι «αυτονόητη υποχρέωση της Προεδρίας, προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και να σταματήσει η παραφιλολογία στα ΜΜΕ, σχετικά με τις θέσεις και τις προθέσεις των κομμάτων».
 
Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει πως ο Αλέξης Τσίπρας «δεν έχει πρόθεση να συμμετέχει σε επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Αντιθέτως» καταλήγει η ανακοίνωση «είναι στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε για κατά μόνας συνάντηση μαζί του, είτε για σύσκεψη με όλα τα κόμματα της Βουλής, εκτός φυσικά της Χρυσής Αυγής».

12:30 – Σε διάψευση πληροφοριών που έκαναν λόγο για επαφές των Ανεξάρτητων Ελλήνων με στελέχη της ΝΔ, προχώρησε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ. «Διαψεύδουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις οποιεσδήποτε συνομιλίες μας παρασκηνιακές ή μη με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ή οποιονδήποτε στελεχών της» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
«Έχουμε αποδείξει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνομιλούν πάντοτε δημόσια και με απόλυτη γνώση του ελληνικού λαού και ποτέ εν κρυπτώ ή παρασκηνιακά. Τα βρώμικα παιχνίδια αφορούν τους Εφιάλτες εμπνευστές τους που προσπαθούν με απελπισμένα από κάπου να πιαστούν μετά την απόλυτη εκλογική τους ήττα».

12:10- Εξακολουθεί να υπάρχει μια αμυδρή ελπίδα ότι θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εάν ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, αποδεχθεί την ύστατη στιγμή να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟκ, σημειώνει το BBC. Εάν στο 59ο λεπτό της 11ης ώρας πεί το “ναί” τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια αδύναμη κυβέρνηση συνεργασίας, Εάν πει Όχι”, τότε η χώρα κάνει ένα βήμα προς την άβυσσο και βρίσκεται αντιμέτωπη μέν νέες εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες.

image
 

12:00 – Την απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς να μην μετέχει σε οικουμενική κυβέρνηση χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο Κουβέλης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ένας από τους εταίρους. «Διότι μια κυβέρνηση που δεν θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή του δεύτερου κόμματος δεν θα έχει την αναγκαία λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη» σημείωσε. 

11:45- Το κυβερνητικό αδιέξοδο αυξάνει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δυσχεραίνει την κατάσταση για την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών της χώρας, προειδοποιεί η Moody’s Investors Service. Επιπλέον, σημειώνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας.