Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να συνεχίσουν την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι να προκύψει νέα κυβέρνηση στη χώρα, είτε από τις εκλογές της Κυριακής είτε από νέα αναμέτρηση τον Ιούνιο, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στο Reuters.

Ads

Πάντως αξιωματούχος της Ευρωζώνης περιμένει το αργότερο ως την Κυριακή την ανακοίνωση διεξαγωγής νέων εκλογών στα μέσα Ιουνίου. «Έχουμε τα μέσα να υποστηρίξουμε την Ελλάδα ως τα τέλη Ιουνίου», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι «θα παράσχουμε αρκετούς πόρους για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια μέχρι να ξεκαθαριστεί η πολιτική απόφαση».
 
Ο ίδιος αξιωματούχος σε ερώτηση αν η εκταμίευση θα γίνει ακόμα και αν δεν υπάρξει νέα κυβέρνηση για να εφαρμόσει τους όρους του πακέτου διάσωσης, απάντησε ότι «κανένας δεν περιμένει μία ανύπαρκτη κυβέρνηση να περάσει νόμους». «Δεν ωφελεί να τους αφήσουμε να χρεοκοπήσουν στο μέσο των εξελίξεων. Αυτό ήταν το νόημα χτες [σσ. Τετάρτη οπότε και συνεδρίασε το EFSF]: να δώσουμε αρκετά χρήματα για να μείνει όρθια και να μην φέρουμε χάος με απλήρωτους ανθρώπους αλλά να μην δώσουμε πέρα από το ελάχιστο που θα αποθάρρυνε τα κόμματα που λένε ότι ‘θα κάνουμε ό,τι θέλουμε και θα μας σώσουν γιατί είναι προς το συμφέρον της ΕΕ’».

Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης εκταμιεύτηκε «κουρεμένη» κατά 1 δισ. ευρώ η νέα δόση των δανείων προς την Ελλάδα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκταμιεύσεις μετά τον Ιούνιo έως ότου ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Παράλληλα, μία από τις πηγές του Reuters άφησε ανοιχτό το παράθυρο ενός επιπλέον κουρέματος του ελληνικού χρέους που πλέον διακρατούν κυρίως οι θεσμικοί εταίροι. «Nομίζω ότι κατά βάθος έχουμε ήδη αποδεχτεί ότι δεν θα πάρουμε πίσω το 100%» των χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα, υπογράμμισε.
 
Στο μεταξύ, στέλεχος της Standard&Poor’s δήλωσε στο Reuters πως η ήδη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο εάν η τρόικα απέσυρε την στήριξή της εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Ο οίκος, υπενθυμίζεται, αξιολογεί με CCC και σταθερές προοπτικές την ελληνική πιστοληπτική αξιολόγηση.
 
«Εάν η πολιτική ή οι προθέσεις πολιτικής συγκρουστούν με τις αρχές και τους στόχους του προγράμματος στήριξης και οι επίσημοι πιστωτές αποσύρουν την στήριξή τους, όπως είναι πιθανό, θα μειώναμε ξανά την αξιολόγηση», ανέφερε ο Μάρκο Μιρσνικ της S&P.

Ads