Επτά θέσεις, οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιηθούν ώστε να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, παρουσίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ads

 
Ο Πάνος Καμμένος τόνισε την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα και να προκύψει μέσα από εποικοδομητικό διάλογο ένα κυβερνητικό σχήμα.
 
Οι επτά θέσεις που παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος είναι οι εξής:
 
1) Άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ, σε όλη την επικράτεια.
 
2) Άμεση ανάληψη καταστατικού ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδας από το ελληνικό κράτος.
 
3) Συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους από το 1974.
 
4) Καταγγελία δανειακών συμβάσεων, επί τη βάσει αρχών που καθορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.
 
5) Ομόφωνη διακομματική πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών και έλεγχο του “πόθεν έσχες” του πολιτικού κόσμου από το 1974 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ατιμωρησία των πολιτικών, ενώ οι έλληνες πληρώνουν τα λάθη των πολιτικών που ασκήθηκαν μέχρι σήμερα από τους ίδιους τους πολιτικούς».
 
6) Ενημέρωση του συνόλου της Βουλής σχετικά με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων από το 2009 μέχρι σήμερα, για κάθε τι που υπέγραψαν, και, όπως είπε, υπάρχουν έγγραφα που υπογράφτηκαν από κυβερνητικά στελέχη, χωρίς, όπως υποστήριξε, να έχουν τέτοιο δικαίωμα.
 
7) Εξάντληση κάθε τρόπου και μέσου για την πληρωμή του χρέους των Γερμανών απέναντι στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για αποζημιώσεις είτε για το αναγκαστικό δάνειο επί Κατοχής.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον Πάνο Καμμένο ότι θα παρουσιάσει το κείμενο των επτά θέσεων στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
 
 
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να δημοσιοποιήσει την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για την κατάσταση της χώρας, προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι πραγματικά συμβαίνει, κάτι που ο κ. Παπούλιας είπε ότι δεν είναι δυνατό να γίνει.
 
«Είπα ότι εμείς δεν διαβάζουμε κείμενα ανυπόγραφα και ανεπίσημα, και ζητούμε επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την πραγματική κατάσταση στη χώρα, στην οικονομία, στα εξωτερικά θέματα, και στην κατάσταση που διαμορφώνεται με εταίρους μας», τόνισε ο Πάνος Καμμένος.
 
Επιπλέον ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε την παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος «επιμένει να αρνείται να ενημερώσει για την έκθεση του ιδιωτικού φορέα για τις ελληνικές τράπεζες».
 
Ζήτησε επίσης ενημέρωση από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών καθώς και από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για την πραγματική κατάσταση που επήλθε η χώρα, και είπε ότι είναι αδιανόητο να μην έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί σαφή εικόνα για την κατάσταση της χώρας, ενώ όπως υποστήριξε, χρησιμοποιήθηκε η ψευδής πληροφόρηση για να εκβιαστεί ο ελληνικός λαός προκειμένου να εκτελεστούν οι επιθυμίες των δανειστών και όχι των ελλήνων.
 
Τέλος ο κ. Καμμένος ζήτησε και τα πρακτικά από την μεσημεριανή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς «που μετείχαν στην παράδοση της χώρας και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ» όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως η Προεδρία έχει δεσμευτεί για δημοσιοποίηση των πρακτικών ύστερα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.
 
Σημειώνεται πως σε ερώτηση αν συμφωνεί με την πρόταση για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο Πάνος Καμμένος απάντησε πως «δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, παρά μόνον είτε εφαρμογή του είτε κατάργησή του».