Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες το βράδυ της Παρασκευής για να συντονίσουν τη δράση τους και να αποτρέψουν μια κρίση αλά-Lehman Brothers που θα προκαλούσε το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις αυριανές εκλογές στην Ελλάδα, αποκαλύπτει η Guardian. Την ίδια ώρα, η Άνγκελα Μέρκελ τονίζει δημοσίως ότι οι “συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν”.

Ads

H βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Guardian υπογραμμίζει τον πανικό που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτρέψει την συγκρότηση μιας φιλο-μνημονιακής κυβέρνησης. Μεταφέρει μάλιστα την δήλωση του ιστορικού του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Νάιλ Φέργκιουσον, ο οποίος παρομοίασε τις αγωνιώδεις διαβουλεύσεις για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη με την πυραυλική κρίση της Κούβας το 1961.

Πρόκειται για “το οικονομικό ισοδύναμο της πυραυλικής κρίσης της Κούβας“, είπε ο Φέργκιουσον.

Ads

Σύμφωνα με την Guardian, στις έκτακτες συνομιλίες της Παρασκευής οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να προετοιμασθούν για τα επακόλουθα των ελληνικών εκλογών, μεταξύ των οποίων και τις επιπτώσεις που θα έχει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών στις διεθνείς αγορές όταν ανοίξουν την Δευτέρα το πρωί.

Οι ηγέτες φοβούνται επίσης μια μαζική απόσυρση των καταθέσεων, που θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να θέσουν σε εφαρμογή πολυδάπανα πακέτα διάσωσης για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση.

Μέρκελ: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν

Εν τω μεταξύ, νέα δημόσια παρέμβαση έκανε  Ανγκελα Μέρκελ . Σύμφωνα με το Reuters η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο Συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Εσσης απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου τονίζοντας πως οι συμφωνίες με τους δανειστές πρέπει να τηρηθούν.

«Είναι πολύ σημαντικό στις αυριανές εκλογές στην Ελλάδα το αποτέλεσμα να είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα δηλώσει ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες. Η τήρηση των συμφωνιών είναι η μόνη βάση για να αναπτυχθεί η Ευρώπη» τόνισε.   

«Δεν μπορεί -και αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών» συνέχισε «αυτοί που δεν τηρούν τις συμφωνίες να κρατούν ομήρους όλους τους υπόλοιπους».

Γιούνκερ: Εάν κερδίσει η Αριστερά

Να μη στρέψουν την πλάτη στο ευρώ καλεί τους Έλληνες ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των κρισιμότερων εκλογών των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί μάλιστα ότι «εάν κερδίσει αυτές τις εκλογές η ριζοσπαστική αριστερά, κάτι που δεν αποκλείεται, τότε θα είναι απρόβλεπτες οι επιπτώσεις αυτής της νίκης για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση».

«Εμείς ως Eurogroup θα πρέπει να μιλήσουμε με κάθε ελληνική κυβέρνηση. Μόνον να προειδοποιήσω τον καθένα μπορώ, να μην εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, επειδή τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η εσωτερική συνοχή της» επισημαίνει.

Προβλέπει, επίσης, ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ζώνη του ευρώ τότε για τη χώρα θα προκύψουν οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και ζημιά για όλη τη νομισματική ένωση της Ευρώπης. «Αυτά θα πρέπει να αποφευχθούν. Αυτά θα στείλουν ένα σήμα καταστροφής. Πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες» λέει.

«Τρίτες εκλογές δεν θα είναι η λύση» υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφέροντας ότι το Eurogroup περιμένει να διαβουλευθεί για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει προτείνει με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, που θα προέλθει απ’ τις εκλογές της Κυριακής.