«Απίστευτη διαστρέβλωση» από ορισμένα μέσα ενημέρωσης των δηλώσεών του για τις τράπεζες στο Βήμα FM καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, τονίζοντας πως «αυθαίρετα βάζουν τίτλο “ΣΥΡΙΖΑ: Θα πάρουμε τις καταθέσεις για να κάνουμε ανάπτυξη”, ενώ παραθέτουν εν συνεχεία το περιεχόμενο, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό τον τίτλο».
 

Ads

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Στρατούλης, η ακριβής απομαγνητοφωνημένη διατύπωσή μου στη συνέντευξη είναι:
 
«Εφόσον αναδειχθεί αριστερή κυβέρνηση, με το δημόσιο έλεγχο των τραπεζών εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών.
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Θα τις δεσμεύσετε;
 
Σε καμία περίπτωση δεν θα δεσμεύσουμε τις καταθέσεις των πολιτών. Αντίθετα θα τις αξιοποιήσουμε, μαζί με τα χρήματα των τραπεζών για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Μέχρι σήμερα τα χρήματα των τραπεζών και οι καταθέσεις των πολιτών χρησιμοποιούνταν για να αυξήσουν τα κέρδη των μετόχων τους– τραπεζιτών. Δεν πρέπει να δίνονται για ρευστότητα στην αγορά, για δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για δάνεια στο λαό να κάνει σπίτια ή καταναλωτικά δάνεια να κινηθεί; Με αυτό τον προεκλογικό στόχο δε4ν στηρίχτηκε εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα μεγάλο μέρος του λαού;
 
Όταν λέμε να αξιοποιηθούν τα χρήματα των τραπεζών για ανάπτυξη, εννοούμε για τη χρηματοδότηση δημόσιων, κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων για να υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα μας».
 
Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «είναι απαράδεκτο να γίνεται βρόμικη σπέκουλα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ δύο ημέρες μετά τις εκλογές, παίζοντας ταυτόχρονα με τα συμφέροντα της χώρας, της οικονομίας και του λαού, για να διαστρεβλωθούν οι θέσεις του αλλά και το μήνυμα του λαού που με την ψήφο του καταδίκασε τα μνημόνια και τους πολιτικούς εκφραστές τους και επιβράβευσε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική μας για συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς και αριστερή κυβέρνηση που θα ακυρώσει τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και τους εφαρμοστικούς τους νόμους».

«Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»
 
Στο μεταξύ, στη συνέντευξή του στο Βήμα, ο κ. Στρατούλης απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ απέκλεισε ο Δ. Στρατούλης, ενώ χαρακτήρισε επικοινωνιακό πυροτέχνημα τη θέση για ψήφο ανοχής από τα δύο κόμματα σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τη Νέα Δημοκρατία. Έχουν υπογράψει τα μνημόνια. Έχουν δεσμευτεί, με επιστολή τους, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος προς την τρόικα ότι θα τηρήσουν, επακριβώς, αυτές τις δεσμεύσεις» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
O κ. Στρατούλης αναφέρθηκε και στο πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την διερευνητική εντολή, επαναφέροντας την πρόταση για κοινή κάθοδο της Αριστεράς εάν γίνουν πάλι εκλογές: «Εμείς, θα προσπαθήσουμε, με κάθε τρόπο, να σχηματιστεί αριστερή κυβέρνηση. Θέλουμε κυβέρνηση Αριστεράς. Αυτό υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό κι αυτό θα επιδιώξουμε. Θα προσπαθήσουμε και τις τρεις μέρες. Θα δούμε όχι μόνο όλα τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και τα άλλα κόμματα, θα δούμε και κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα κι επιστημονικούς φορείς, γιατί θέλουμε η Αριστερή κυβέρνηση να έχει στήριξη από το λαό. Θα θέσουμε και το θέμα της απλής αναλογικής, γιατί δεν μπορεί ένα κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, να έχει κάτω από 20% και να παίρνει 50 έδρες πριμ. Κι αν δεν μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση, θα επιστρέψουμε την εντολή για να πάει στο τρίτο κόμμα».
 
Παράλληλα επανέλαβε τη θέση για καταγγελία του μνημονίου και τόνισε ότι θα αποκατασταθούν μισθοί και συντάξεις και πως θα επιστραφούν τα χαράτσια. «Όταν πούμε “όχι” στο μνημόνιο, το πιο πιθανό είναι να μας πουν “όχι” στις δόσεις. Από κει και πέρα, εμείς είπαμε, προεκλογικά, στο λαό, τους