Δια στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήρθε το πρώτο σχόλιο μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. «Εύχομαι η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», δήλωσε από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η Ελλάδα θα ταλαιπωρεί για πολύ ακόμη την υπομονή μας.

Ads

«Το θεμελιώδες ζήτημα το οποίο αφορά το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα», δηλαδή η διάσωση του ελληνικού συστήματος και η επιστροφή στις αγορές, «έχει συμφωνηθεί και δεν διαπραγματεύσιμο στο οικονομικό του σκέλος», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αν μπορούμε να βοηθήσουμε με πρόσθετα, διμερή μέτρα αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα», πρόσθεσε.

image
 
«Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν -και αυτοί που φέρουν την ευθύνη πρέπει να το πουν- ότι αυτό που συμφωνήθηκε ήταν μία εξαιρετική προσπάθεια από όλους τους Ευρωπαίους και τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουν ο,τιδήποτε δυνατόν για να την υλοποιήσουν».

«Αν η Ελλάδα -και αυτό είναι η επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων – θέλει να μείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. «Σε αντίθετη περίπτωση αυτό δεν θα είναι δυνατό. Κανένας υπεύθυνος υποψήφιος δεν μπορεί να το κρύψει αυτό από το εκλογικό σώμα», τόνισε. Ανέφερε ακόμη ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία ελληνική κυβέρνηση που μπορεί να είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις.

Ads

«Μεγάλη ανησυχία» εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος χαρακτήρισε το ναυάγιο των συνομιλιών στην Ελλάδα «σοβαρή αντιξοότητα». Πρόσθεσε πως «είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την εμπιστοσύνη που απαιτείται επειγόντως για την ικανότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις».
 
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την «ελπίδα» πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ωστόσο πως το Ταμείο «οφείλει να είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα».

image
 
Οι επιπτώσεις ελληνικής εξόδου θα ήταν δύσκολο να υπολογιστούν, σημείωσε σε συνέντευξή της στο γαλλικό France24 (που δεν έχει ακόμη μεταδοθεί), επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
 
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε επίσης την εκτίμησή της πως η ΕΚΤ έχει «περιθώριο ελιγμών» στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

«Οι Έλληνες πολιτικοί και ο ελληνικός λαός έχουν στα χέρια τους την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, κληθείς να σχολιάσει, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας στην Ελλάδα.

image

Ο κ. Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες που καλείται να καταβάλει ο ελληνικός λαός είναι στα όρια του δυσβάστακτου, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι προτιμότερο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση που συνδυάζει πειθαρχία και αλληλεγγύη, μαζί με τους εταίρους της και όχι μόνη της.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές, θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύεις τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματική βοήθεια, επανέλαβε, μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας χαρακτηριστικά «απαιτούμε να τηρηθούν οι κανόνες».

image

H κ. Φέκτερ – η οποία σε πρωινές δηλώσεις της είχε εκφράσει «έκπληξη» για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης προσωπικοτήτων στην Αθήνα και είχε ανακληθεί εμμέσως στην τάξη από τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν -, υποστήριξε πως, εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης στην Ελλάδα «η υπομονή και των δύο πλευρών θα ταλαιπωρείται πιθανόν για πολύ ακόμη χρόνο».

«Η νέα δόση δεν εξαρτάται από τις εκλογές»
 
Η επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα θα εκταμιευτεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βίλχελμ Μόλτερερ, σημειώνοντας πως οι δόσεις που θα ακολουθήσουν θα εξαρτηθούν ωστόσο από τη στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις της χώρας.
 
Ο κ. Μόλτερερ, επισημαίνοντας πως το μήνυμα που στέλνουν οι Έλληνες είναι ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές και ότι θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως οι Έλληνες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, αλλά στο τέλος θα πρέπει να προχωρήσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή, τονίζει χαρακτηριστικά: «Ναι στην επίδειξη αλληλεγγύης, αλλά δεν είναι μονόδρομος».

Στα 80 δισ. οι απώλειες της Γαλλίας από ελληνική έξοδο
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της σχολής διοίκησης IESEG στην πόλη Λιλ, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοίχιζε στους φορολογούμενους στη Γαλλία έως και 66,4 δισ. ευρώ και θα πρόσθετε 20 δισ. σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στις επισφάλειες των γαλλικών τραπεζών.
 
Ο Ερίκ Ντορ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της IESEG αναφέρει ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε σημαντικές ζημιές στα άλλα κράτη-μέλη της 17μελούς νομισματικής ένωσης. Αυτές θα οφείλονταν στα διμερή δάνεια, τον δανεισμό από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το χρέος της Ελλάδας που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις υποχρεώσεις που αφορούν το σύστημα Target2, το οποίο χρησιμοποιείται για να γίνονται διασυνοριακές πληρωμές στο Ευρωσύστημα.
 
Το μερίδιο της Γαλλίας στις ζημίες αυτές, που είναι λίγο μεγαλύτερο από το εν πέμπτον του συνολικού ποσού, θα έφθανε συνολικά τα 66,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Ντορ.
 
«Μια χρεοκοπία σπανίως αποβαίνει σε ολοκληρωτικές ζημιές για τους πιστωτές. Οι ζημιές θα είναι ένα κλάσμα αυτού του ανώτατου ορίου, αλλά πιθανώς θα είναι αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε κάθε περίπτωση», γράφει ο Ντορ.