Σίγουρος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης. Αναφερόμενος στα άμεσα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνησή του την επόμενη των εκλογών, μίλησε μεταξύ άλλων για: επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά του επιδόματος ανεργίας, επαναφορά της μετενέργειας, κατάργηση των χαρατσιών για τα μικρομεσαία εισοδήματα, τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.
 

Ads

«Την Κυριακή με την ψήφο του στο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το κεφάλαιο της νέας μεταπολίτευσης. Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου σχηματίζουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Κάνουμε όλοι και όλες μαζί μία νέα αρχή. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να δώσουμε τέλος στο σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο που απειλεί τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη», σημείωσε κατά την έναρξη της συνέντευξης ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Θα αντικαταστήσουμε το αναποτελεσματικό μνημόνιο της οικονομίας με ένα νέο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης».
 
Κάνοντας λόγο για ένα «ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα με υπουργικό συμβούλιο που θα συνεργάζεται απευθείας με τη διοίκηση», σχολίασε: «Αυτό σημαίνει ‘τέλος’ στη στρατιά των υψηλά αμοιβόμενων συμβούλων που εκπροσωπούν μάλλον ανάξια τη δημόσια διοίκηση. […] Οι αμοιβές όλων θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνούν την υπουργική αποζημίωση. Πλουτισμός με δημόσιο, κρατικό χρήμα, τέλος».
 
Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε επίσης περικοπές στις αποζημιώσεις του πρωθυπουργού και των μελών του υπουργικού συμβουλίου στο μισό και εκκίνηση της σύνταξης του περιουσιολογίου που θα ξεκινήσει, συμβολικά, από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
 
Υποσχέθηκε επίσης περικοπή προνομίων βουλευτών και περιορισμό της δυνατότητας απόσπασης στελεχών της δημόσιας διοίκησης σε βουλευτικά γραφεία.
 
Αναφερόμενος στα άμεσα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνησή του την επόμενη των εκλογών, εξήγγειλε:
 

  • Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
  • Επιδόματος ανεργίας 461, 5 και χορήγησή του για διπλάσιο χρόνο
  • Επαναφορά μετενέργειας
  • Κατάργηση ειδικών επιβαρύνσεων (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα και τους άνεργους
  • Μερική ή ολική διαγραφή χρεών των νοικοκυριών, ανάλογα με τη σημερινή τους κατάσταση.
  • Διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες
  • Ρύθμιση αγροτικών χρεών
  • Επανεξέταση όλων των σκανδάλων και κυρίως του σκανδάλου της Siemens

Ερωτηθείς για τα σενάρια που φέρεται να εξετάζει η Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι «θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους εταίρους και τους πιστωτές». Σε άλλο σημείο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε: «Δεν θα πάμε με τσαμπουκά στη διαπραγμάτευση, θα πάμε να τους πείσουμε».
 
Επιτέθηκε πάντως σε όσους «αναπαράγουν την κινδυνολογία περί επιστροφής στη δραχμή», λέγοντας ότι είναι οι ίδιοι που διακινούν κερδοσκοπικά παιγνίδια.
 
Κληθείς να τοποθετηθεί στην παλαιότερη δήλωσή του για 100.000 προσλήψεις στο Δημόσιο και κατά πόσον βλέπει πιθανό το σενάριο μίας 3ης εκλογικής αναμέτρησης, απάντησε πως «δεν πρόκειται να πούμε στον κόσμο παραμύθια ότι θα γεμίσουμε θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι να εξισορροπήσουμε δαπάνες και έσοδα σε ένα υψηλό ποσοστό επί του ΑΕΠ». Συμπλήρωσε πάντως ότι «δεν μπορούμε να ρίχνουμε όλα τα βάρη στους δημοσίους υπαλλήλους. Τους θέλουμε συμμάχους στην προσπάθειά μας για αλλαγή. Και όταν τους θέλουμε συμμάχους δεν μπορούμε από το πρωί ως το βράδυ να τους λοιδορούμε».
 
Όσον αφορά το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Στις 18 Ιουνίου πρέπει να έχουμε κυβέρνηση. Και θα έχει είτε κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά είτε κυβέρνηση με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία». Σχετικά με τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει για συνεργασία με το ΚΚΕ, ενώ ζήτησε από τη ΔΗΜΑΡ «καθαρές κουβέντες».

Σχετικά με τις διαφορετικές συνιστώσες που υπάρχουν μέσα στο κόμμα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι διαφορετικές απόψεις για μας αποτελούν πλούτο όταν μπορούν να γίνουν γόνιμες.

Ads

«Δεν πρόκειται να σας προδώσουμε ποτέ, θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα συμφέροντα του λαού και θα σας λέμε την αλήθεια», δεσμεύτηκε τέλος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις»

O εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επιτέθηκε εκ νέου στο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα επικίνδυνο και γραφικό. Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Τσίπρα στη συνέντευξη στην ερώτηση αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο αν οι εταίροι πουν όχι στις διεκδικήσεις που θα προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε: «Είναι πρωτοφανές, στις πιο κρίσιμες εκλογές για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ο κ. Τσίπρας να ισχυρίζεται πως έχει σχέδιο, αλλά δεν το λέει, γιατί ο αντίπαλος δεν πρέπει να γνωρίζει τις θέσεις μας.
 
Μέχρι τώρα είχε παρουσιάσει οικονομικό πρόγραμμα, χωρίς αριθμούς και κοστολόγηση. Σήμερα, μας λέει ότι θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, αλλά θέλει το ευρώ, χωρίς να αποκαλύπτει το σχέδιό του, για να μην το μάθουν οι αντίπαλοι. Εκτός από επικίνδυνος, γίνεται πλέον και γραφικός. Και προφανώς, εκτός από κρυφό, το σχέδιο το έχει υπολογίσει σε δραχμές».
 
Για λαϊκισμό κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με αφορμή τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου. Υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπας δίνει ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις σε ένα λαό που υποφέρει και «τάζει λαγούς με πετραχήλια στους πάντες για τα πάντα».
 
«Αντί να μας λέει ο κ. Τσίπρας ότι θα αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης, ας μας πει αν σε κάθε περίπτωση θα συμβάλλει στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα και την Ευρώπη», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, χαρακτήρισε αλαζονική την στάση του Αλέξη Τσίπρα στη διακαναλική που και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεκατίζει το ΚΚΕ, καθώς ένα μεγάλο μέρος της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει για μονομερή καταγγελία. Πρόσθεσε ότι το δίλημμα είναι αδιέξοδο ή λύση, σημειώνοντας «θα πάμε σε μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης ή στην προβλεπόμενη από τη σύμβαση αναθεώρηση της σύμβασης;».
 
Σε δηλώσεις της στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό και εξήγησε ότι το ΚΚΕ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα απογοητεύσει τους πολίτες.
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς θέλει μέσα στην κυβέρνηση για να μην μας έχει στα πόδια του», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, ενώ σημείωσε ότι «ποτέ δεν είχαμε εμπιστοσύνη στα απότομα ανεβάσματα». Τέλος, εκτίμησε ότι όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, δεν θα κρατήσει πολύ καιρό.
 
Αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι κατηγόρησαν τον Αλέξη Τσίπρα για «επαναλήψεις» και «γενικολογίες». Η συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ο διπολισμός κάθε άλλο παρά συμβάλλει στις απαιτήσεις και την κρισιμότητα των στιγμών.