Ads

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος (μπουκάλι στο χέρι) σε παλιά συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής κατά την οποία απευθύνονται ναζιστικοί χαιρετισμοί

Τηλεοπτικά συνεργεία του εξωτερικού έχουν «κατασκηνώσει» στην Αθήνα. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν τους απασχολεί τόσο αν η Ελλάδα θα σχηματίσει κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, όσο αν ο πιο χαρακτηριστικός εκφραστής του ναζισμού στη χώρα θα βρεθεί σε θέση η οποία θα του επιτρέπει να διαδραματίζει ρόλο στις ελληνικές υποθέσεις. Στο tvxs.gr: Τέσσερις απλοί, εντελώς διαφορετικοί, πολίτες εξηγούν γιατί έχουν αποφασίσει ή σκέφτονται να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή. Μία κορυφαία πηγή της ΓΑΔΑ επιβεβαιώνει την εγκληματική δράση μελών της οργάνωσης και μεταφέρει τα τελευταία νέα από το «μέτωπο». Ένας ακαδημαϊκός θίγει από συγκεκριμένη σκοπιά το ζήτημα νομιμότητας του αρνητικού πρωταγωνιστή αυτών των εκλογών.

 «Γιατί θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή»
 
Ο Χ είναι σερβιτόρος σε κατάστημα πολυεθνικής στην Αθήνα, ηλικίας περίπου 30 ετών. Ανεβάζει «στροφές» με το «καλημέρα» της συζήτησης. «Δύο φορές έχω ψηφίσει στη ζωή μου. Και τις δυο ΠΑΣΟΚ. Την τελευταία φορά είχα πιστέψει στο ‘Γιωργάκη’. Τώρα; Να μου κοπεί το χέρι αν ψηφίσω ξανά ΠΑΣΟΚ», δηλώνει, λίγο πριν προαναγγείλει την επιλογή του: «Χρυσή Αυγή. Για να μπει στη Βουλή και να χεστούν όλοι πάνω τους! Μπας και τους εμποδίσει κανείς να ξεπουλήσουν τη χώρα. Πρέπει να ταρακουνηθεί το σύστημα. Κανένας τους δεν με πείθει. Παντού μαυρίλα».
 
Η Χ είναι άνω των 70 ετών. Ζει «χαμηλά» στην Κυψέλη. Νοίκιαζε ένα διαμέρισμα σε έναν μετανάστη, ο οποίος ήταν απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του. Αποχωρώντας, ο ίδιος της σύστησε κάποιον πατριώτη του. Εκείνος δεν πλήρωνε το νοίκι. Η ίδια τον επισκέφτηκε στο σπίτι με τον εγγονό της. Μεταφέρει ότι συνάντησαν δεκάδες μετανάστες οι οποίοι κοιμούνταν στο σπίτι. Καταγγέλλει ότι απείλησαν εκείνη και το συγγενή της. Ο τελευταίος γνώριζε ένα μέλος της Χρυσής Αυγής, στο οποίο και απευθύνθηκε. «Του είπαν: δώσε μας μια – δυο βδομάδες. Μια μέρα τον βρήκαν και του έδωσαν του κλειδί. Πήγαμε και βρήκαμε το σπίτι άδειο και φρεσκοβαμμένο. Υπήρχε κι ένας φάκελος με τα λεφτά που μου χρωστούσε ο νοικάρης», διηγείται η Χ, για να καταλήξει: «Εσύ τι πιστεύεις ότι θα ψηφίσω;».
 
«Δεν τους θέλω για να κυβερνήσουν. Ένα 4-5% να πάρουν, για να μπουν στη Βουλή και ‘να τη λένε’ στους υπόλοιπους. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να δρομολογηθούν εξελίξεις. Χρειάζεται κάθαρση», αναφέρει από την πλευρά του ο Χ, ηλικίας σχεδόν 40 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος στη Θεσσαλονίκη. Δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Χρυσή Αυγή να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική: «Ας πούμε ότι θα ‘πιάσουν’ κάποια στιγμή ένα 15%. Οι υπόλοιποι δεν θα το αφήσουν έτσι, θα συνασπιστούν εναντίον τους. Το θέμα είναι να πάρουν τώρα ένα μήνυμα». Ο Χ θεωρεί τα μέλη της Χρυσής Αυγής «πιο έντιμους από τους επαγγελματίες πολιτικούς». Έχει ακούσει ότι υιοθετούν ναζιστικές απόψεις και ότι προβαίνουν σε ξυλοδαρμούς, αλλά εμφανίζεται επιφυλακτικός: «Κρατάω και ‘πισινές’, γιατί τα ΜΜΕ λένε συνήθως ό,τι θέλουν. Και εν πάση περιπτώσει, γιατί τους αποκλείουν; Να τους βγάλουν να γίνει συζήτηση. Άσε που κεφάλια σπάνε και από την άλλη πλευρά. Τέλος πάντων, όπως και να’ χει, το σύστημα δεν μ’ αφήνει να τους δω και στην τελική να τους αποδομήσω. Μη νομίζεις, μόνο το Μιχαλολιάκο ξέρω απ’ αυτούς». Αφού κατέθεσε τη γνώμη του, ο Χ σημείωσε: «Τελικά, πάντως, μάλλον Καμμένο θα ψηφίσω».
 
Όσο για τη Χ, εύπορη κάτοικος της Βουλιαγμένης ηλικίας 65 ετών, δεν διστάζει να δηλώσει: «Δεν μου αρέσουν οι μαύροι. Φοβάμαι μην μπουν στο σπίτι. Τόσα γίνονται κάθε μέρα». Τελικά, όμως, τις τελευταίες μέρες μάλλον την έπεισε ο Σαμαράς.
 
«Καμαρώνουν για τις πράξεις τους»
 
Ανώτατη πηγή της ΓΑΔΑ επιβεβαιώνει ότι μέλη της Χρυσής Αυγής προβαίνουν συστηματικά σε κακουργηματικές πράξεις: «Κατά τη διάρκεια αντίστοιχων συγκεντρώσεων σε διάφορα σημεία της Αθήνας, πλακώνουν στις κλοτσιές όποιον μετανάστη βρεθεί μπροστά τους. Πολλοί από αυτούς είναι μπράβοι της νύχτας, με αντίστοιχο παρουσιαστικό. Έναν τον συλλάβαμε, αφού τον αναγκάσαμε σε έλεγχο. Μετέφερε προπαγανδιστικό υλικό της Χρυσής Αυγής και είχε πάνω του ένα περίστροφο. Μια καφετέρια στον Άγιο Παντελεήμονα λειτουργεί ως ορμητήριο για τις διάφορες επιθέσεις. Γενικώς, τους βλέπουμε να απευθύνουν ναζιστικούς χαιρετισμούς, με αντίστοιχα εμβατήρια και σημαίες».
 
Η ίδια πηγή μεταφέρει χαρακτηριστικά ότι «προεκλογικά έχουν ‘μαλακώσει’, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγουν τα πολλά – πολλά». Σημειώνεται ότι σε βάρος της υποψήφιας βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Ά Αθηνών Θέμις Σκορδέλη εκκρεμεί δικαστήριο -εν μέσω αλλεπάλληλων αναβολών- με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε ομάδα η οποία μαχαίρωσε Αφγανό μετανάστη. Η ίδια είναι αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη για το «γιαούρτωμα» του τέως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου στον Άγιο Παντελεήμονα: «Σκεφτείτε τώρα να γίνουν βουλευτές η Σκορδέλη και ο Παναγιώταρος και να προστατεύονται από τη βουλευτική ασυλία. Θα υποχρεώνονται να λογοδοτούν μόνο για αυτόφωρο κακούργημα. Φανταστείτε τους να βρίσκονται σε επεισόδια στον Άγιο Παντελεήμονα και να επικαλούνται την ιδιότητα του βουλευτή. Απίστευτα πράγματα».
 
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η Αστυνομία δεν διατηρεί σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή: «Είναι μια ‘ρετσινιά’ την οποία προσπαθούμε να βγάλουμε από πάνω μας. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να είμαστε ακόμη πιο αυστηροί μαζί τους. Προβαίνουμε συστηματικά σε δεκάδες προσαγωγές. Μια φορά μάλιστα, έξω από το Σταθμό Λαρίσης, πριν από μία συγκέντρωση, τους είχαμε ανεβάσει για έλεγχο σε μια κλούβα. Την επόμενη μέρα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που φέρονταν ως τεκμήρια συνεργασίας αυτών των τύπων με την Αστυνομία. Αστειότητες».
 
«Οι αρχές να κάνουν τη δουλειά τους»
 
Αντίθετη άποψη εκφράζει, πάντως, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Θεωρίας, αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος διαμηνύει ότι «η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ότι πρακτικά στην Ελλάδα ο ρατσισμός δεν συγκαταλέγεται στα κίνητρα της βίας και στα κίνητρα αξιόποινης πράξης: «Δεν υπάρχει αντίστοιχη κουλτούρα των διωκτικών αρχών. Διότι κατ’ ουσίαν ένα μεγάλο μέρος τους συμμερίζεται το ίδιο το ρατσιστικό κίνημα».
 
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν τίθεται ζήτημα νομιμότητας της Χρυσής Αυγής, ιδίως ενόψει των επικείμενων εκλογών, δηλώνει:
 
«Υπάρχει μείζον ζήτημα οργανωμένων παράνομων, έκνομων, ενεργειών μελών της Χρυσής Αυγής υπό τη σκέπη του κόμματος. Ακόμη και αν δεν είναι το κόμμα το οποίο τους καθοδηγεί, όλα αυτά γίνονται υπό την ιδιότητα του μέλους του κόμματος (για παράδειγμα μια βιαιοπραγία εναντίον ενός άστεγου μετανάστη). Πρόκειται για οργανωμένη εγκληματική συμπεριφορά, η οποία εντάσσεται στον ιδεολογικό μανδύα και στον οργανωτικό ιστό αυτής της οργάνωσης.
 
Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε αυτόματα στο σκεπτικό της απαγόρευσης της λειτουργίας του κόμματος. Αλλά οδηγούμαστε στην επιτακτική ανάγκη η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Υπάρχει ζήτημα ελέγχου αυτής της συμπεριφοράς. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν πρέπει ή όχι να απαγορευτεί η Χρυσή Αυγή, από τη συμμετοχή της στις εκλογές ως κόμμα -διότι αυτό δημιουργεί πολλά ρίσκα και από πολιτική άποψη. Όμως, η αστυνομία πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια ελέγχου αξιόποινων πράξεων σε βάρος των μελών της οργάνωσης τα οποία εγκληματούν.»

 
Info
 

  • Η οργάνωση χρησιμοποιεί συνθήματα όπως: Χρυσή Αυγή: Μόνο για Έλληνες – Στρατό, στρατό, στη Βόρεια Ήπειρο – Τούρκοι, Μογγόλοι, δολοφόνοι – Κάθε ξένος εργάτης, ένας Έλληνας άνεργος – Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες
  • Σε συγκεντρώσεις τα μέλη της Χρυσής Αυγής υψώνουν πυρσούς και κρατούν σημαίες με έμβλημα τον μαίανδρο, ο οποίος παραπέμπει στη χιτλερική σβάστιγα.
  • Αντίστοιχες οργανώσεις έχουν απαγορευτεί σε άλλες χώρες.
  • Σε διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας καταγράφονται συστηματικά επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής με μαχαίρια και σιδερολοστούς, κυρίως σε βάρος μεταναστών.
  • Ο απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει δηλώσει ότι πρόκειται για μία εγκληματική οργάνωση, η οποία επιτίθεται και τραυματίζει ανθρώπους, συμπεραίνοντας πως η πολιτεία οφείλει να εξετάσει το θέμα.
  • Η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης Βασιλική Γεωργιάδου έχει κάνει λόγο για οργανώσεις οι οποίες «χρησιμοποιούν βία ως μέσο πολιτικής δράσης και υπονομεύουν τη δημοκρατία». Επιπλέον, «εκθειάζουν την εθνοφυλετικά ‘καθαρή’ κοινωνία και μια αυταρχική πολιτεία οργανωμένη κατά τα ιδεολογικά, πολιτικά και αισθητικά πρότυπα των ολοκληρωτικών καθεστώτων της δεκαετίας του 1930».
  • Ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος έχει πει πως ο εθνικισμός δεν αποτελεί ιδεολογία αλλά κοσμοθεωρία.

Ads