Τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς και την προστασία των δανειοληπτών παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος. 

Ads

 
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε το πλαίσιο και οι προϋποθέσεις για την αναστολή των πλειστηριασμών το 2014, που θα περιλαμβάνει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ από το 2015 θα εφαρμοστεί μόνιμο πλαίσιο διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων.
 
Το πλαφόν για την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ έχει ως προϋποθεση ότι το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 35.000 ευρώ. Επίσης η συνολική αξία της περιουσίας του δανειολήπτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 270.000 ευρώ.
 
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, δεν υπήρξε συμφωνία με την τρόικα, αλλά δεν υπήρξε και ρητή διαφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών.
 
Ειδικότερα τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται για να ενταχθεί η πρώτη κατοικία στο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας από τους πλειστηριασμούς είναι:

  • Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
  • Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) να είναι μέχρι 35.000 ευρώ.
  • Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

 
Σημειώνεται πως τα παραπάνω κριτήρια προσαυξάνονται κατά 10% για όσους έχουν τρία παιδιά και πάνω, αλλά και για όσους έχουν αναπηρία άνω του 67% ή βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%. Το ελάχιστο ποσό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλεται στην τράπεζα κάθε χρόνο είναι 10% του ετήσιου εισοδήματος του δανειολήπτη για καθαρά εισοδήματα έως και 15.000 ευρώ. Από 15.000 ευρώ και πάνω η δόση θα ανέρχεται στο 20%. 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι κλπ. θα πρέπει να καταβάλουν στην τράπεζα ποσό ίσο ή μεγαλύτερο του 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης. Για ανέργους με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. 

Ads

Χατζηδάκης: Σε ισχύ και ο νόμος Κατσέλη 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, παράλληλα παραμένουν σε ισχύ οι νόμοι 3869/2010 («νόμος Κατσέλη») και 4161/ 2013 για τη δικαστική προστασία όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, ενώ από το 2015 θα τεθεί σε εφαρμογή μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων με τη σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
 

Ακόμη σημείωσε πως παρά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν δεν υπήρξε συμφωνία με την τρόικα για το περιεχόμενο των μεταβατικών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν το 2014. «Εξηγήσαμε από την αρχή των διαπραγματεύσεων ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί γενική άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, όπως ζητούσε η τρόικα», τόνισε και συνέχισε:
 
«Παρά το γεγονός ότι το πλαίσιο προστασίας που ισχύει με τους νόμους 3869 και 4161 είναι το ισχυρότερο στην Ευρώπη, θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που επιβάλουν ένα δεύτερο πλέγμα προστασίας, όχι κατ’ ανάγκην μέσω των Δικαστηρίων, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση».
 
Από την άλλη πλευρά, τόνισε, δεν μπορεί να συνεχίζεται το καθεστώς προστασίας για όσους έχουν κατά τεκμήριο τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οι μεταβατικές ρυθμίσεις καλύπτουν το 90% των περιπτώσεων, όχι μόνο χαμηλά αλλά και μεσαία στρώματα.

«Το 90% προστατεύονται και στο 10% λέμε να πληρώσουν. Θα είναι ενδιαφέρον αν θα δούμε στην Ελλάδα την επανάσταση των πλουσίων και την Αριστερά του χαβιαριού», είπε και εκτίμησε πως «πρακτικά με το συνολικό πλαίσιο που ισχύει μπορεί να μην γίνει και κανένας πλειστηριασμός. Καθώς όσοι δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις και δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, μπορούν να προσφύγουν στους νόμους 3869 και 4161».

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει «κερκόπορτα» για το ξεσπίτωμα χιλιάδων

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για το ζήτημα των πλειστηριασμών εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι «πρώτη έβαλε το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών στις συζητήσεις με την τρόικα» και τώρα ανοίγει και επίσημα την «κερκόπορτα για το ξεσπίτωμα χιλιάδων πολιτών», με νομοσχέδιο «fast track».
 

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο δεν δημιουργεί πραγματική ασπίδα προστασίας γύρω από την πρώτη κατοικία. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η παράταση της προστασίας των δανειοληπτών είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και στήριξης των αδύναμων στρωμάτων, καθώς και προϋπόθεση για την ανόρθωση της οικονομίας.