Ο Σπύρος Λυκούδης (αριστερά) με το Φώτη Κουβέλη

Ads

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την αντιπολίτευση πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες», δηλώνει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ο βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, κληθείς να απαντήσει στην κριτική γύρω από τις συνθήκες συμμετοχής του κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν έλαβε εγγυήσεις από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παρά εστίασε στην ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα. Εξηγεί παράλληλα γιατί το κόμμα του δεν επέμεινε σε άλλη λύση για τη θέση του πρωθυπουργού και εκφράζει την άποψη ότι πιο κοντά στη σοσιαλδημοκρατία δεν μετακινείται η ΔΗΜΑΡ αλλά «το κόμμα το οποίο έλαβε στις γραμμές του το μεγαλύτερο μέρος του βαθέος ΠΑΣΟΚ».

 
Ποιες εγγυήσεις έλαβε η ΔΗΜΑΡ από τα δύο έτερα κόμματα προκειμένου να εισχωρήσει στην κυβέρνηση; Πού κρίθηκε η τελική απόφαση της συμμετοχής της;
 
Η ΔΗΜΑΡ δεν έλαβε καμία εγγύηση από κανέναν. Με συνέπεια απέναντι στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μετά τις εκλογές επιβεβαίωσε την πρόθεση να αναζητήσει λύσεις στα αδιέξοδα της χώρας -στο βαθμό που μπορεί, διότι θέλω να είμαι συγκρατημένος και σεμνός σε αυτά που λέω. Πριν από τις δεύτερες εκλογές, εμείς είχαμε πει πάρα πολύ καθαρά ότι ευχόμασταν και ελπίζαμε σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αν αυτή δεν υπήρχε, τότε θα κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να μην μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Δεν επρόκειτο να υιοθετήσουμε τη λογική των τρίτων εκλογών τον Αύγουστο. Δεν είναι αυτή η δική μας Αριστερά. Επομένως, θα πράτταμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας. Όπως και κάναμε μετά τις εκλογές.

Πάντως, αριθμητικά «έβγαινε» κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
 
Δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετείχε στην κυβέρνηση μόνο του και δεν θέλαμε να οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο. Σκεφτείτε -σε αυτή την περίπτωση- το διασυρμό μιας καταχρεωμένης χώρας η οποία δεν έχει πού να σταθεί και οδηγείται κάθε μήνα σε εκλογές.

Ads

Στην προηγούμενη προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης η συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απαραίτητη για τη ΔΗΜΑΡ. Μετά τις δεύτερες εκλογές, γιατί άλλαξε αυτό;
 
Καθόλου δεν άλλαξε. Μετά πάθους υποστηρίξαμε την άποψη ότι πρέπει να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την αντιπολίτευση πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες.

Εξετάσατε ποτέ το ενδεχόμενο να συνδράμετε τη δημιουργία κυβέρνησης απλώς με ψήφο ανοχής; 
 
Το εξετάσαμε και αυτό.
 
Γιατί το εγκαταλείψατε;
 
Υπερίσχυσε η άποψη της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ως καθαρότερης λύσης, στη λογική: «από τη στιγμή που δεν καταψηφίζεις μία κυβέρνηση, γιατί να μην τη στηρίζεις με ψήφο εμπιστοσύνης;». Υπήρχε βεβαίως και η άλλη άποψη.
 
Μία από τις προϋποθέσεις τις οποίες έθετε η ΔΗΜΑΡ ήταν η επιλογή φερέγγυων προσώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρχε θέμα με τον Αντώνη Σαμαρά; Αν υπήρχε, γιατί δεν τέθηκε;
 
Μιλήσαμε πράγματι για φερέγγυα πρόσωπα, τα οποία επιδιώξαμε και τελικώς υπήρξαν, με την έννοια ότι αποφεύχθηκαν προσωπικότητες τη συμμετοχή των οποίων δεν θα εγκρίναμε λόγω πολιτικού χαρακτήρα αφερεγγυότητας. Όσον αφορά στον πρωθυπουργό, εμείς θα επιθυμούσαμε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ωστόσο, δεν θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε κατηγορηματική ένσταση επ’ αυτού, από την ώρα που το πρώτο -σε δύναμη- κόμμα επέμεινε ότι θέλει να οριστεί πρωθυπουργός της χώρας ο επικεφαλής του, όπως είθισται και όπως θέλουν τα δημοκρατικά ήθη τα τελευταία 50 χρόνια. Αν ο ίδιος έκανε την υπέρβαση, θα βρισκόταν πιο κοντά στη δική μας επιθυμία. Από την ώρα όμως που επέμεινε να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσαμε να επιμείνουμε εμείς σε άλλη λύση.
 
Πέρα από τον πρωθυπουργό, σε γενικές γραμμές σας ικανοποιεί η σύνθεση της κυβέρνησης;
 
Θέλω να είμαι δημοκρατικός και δίκαιος. Δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ, όπως και το ΠΑΣΟΚ για τους δικούς του λόγους, δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση με κορυφαία πολιτικά της στελέχη, θα ήταν υπερβολικό και άδικο να ασκώ κριτική επί της σύνθεσης της κυβέρνησης. Προσωπικά, θα χαρακτήριζα το συγκεκριμένο σχήμα πιο «γαλάζιο» απ’ όσο θα έπρεπε. Ωστόσο, η στοιχειώδης εντιμότητα και δημοκρατικότητα, δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει με κορυφαία στελέχη της, επιβάλλει να μην ασκώ κριτική για τη σύνθεση της κυβέρνησης.
 
Γιατί λοιπόν δεν συμμετείχατε με κοινοβουλευτικά στελέχη σας;
 
Εμείς κρίναμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση ειδικών συνθηκών. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι η συμμετοχή μας με μη κορυφαία κομματικά στελέχη μας θα τη βοηθούσε περισσότερο. Σε αυτή τη φάση, το αντίθετο δεν θα συνέδραμε περισσότερο. Ακούστηκαν και διαφορετικές απόψεις, εκτός και εντός του χώρου μας. Ωστόσο, έτσι κρίναμε.  
 
Τι συνεπάγεται για τη ΔΗΜΑΡ η κατά κράτος επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρος της Αριστεράς; Γενικότερα, μετακινείται το κόμμα σας πιο κοντά στη σοσιαλδημοκρατία;
 
Πιο κοντά στη σοσιαλδημοκρατία μετακινείται το κόμμα το οποίο έλαβε στις γραμμές του το μεγαλύτερο μέρος του βαθέος ΠΑΣΟΚ. Όχι η ΔΗΜΑΡ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να μείνει πιστός στις διαχρονικές επιλογές του, αυτό θα είναι λεβεντιά και μαγκιά του. Και καλά θα κάνει να μείνει συνεπής. Σε κάθε περίπτωση, παρατηρούμε ότι σε αυτές τις εκλογές το πιο αναχρονιστικό, βαθύ και παρασιτικό ΠΑΣΟΚ της σοσιαλδημοκρατίας βρέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη ΔΗΜΑΡ.