Σοκαριστικές; Θλιβερές; Εξοργιστικές; Οι φωτογραφίες των μικρών παιδιών από την Ινδονησία που καπνίζουν σαν θεριακλήδες αποδεικνύουν ότι ο μικρός καπνιστής που έγινε viral πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Ads

Οι αδιανόητες φωτογραφίες  των μικρών καπνιστών προέρχονται από το album της Καναδής φωτορεπόρτερ Michelle Siu με τίτλο: «Marlboro Boys».  Μια σειρά  από πορτρέτα  παιδιών ηλικίας ακόμη και 4 ετών που είναι ήδη εθισμένα στο τσιγάρο.  

Η Michelle Siu έκανε πριν από δύο χρόνια μια έρευνα για τη σχέση των παιδιών της Νοτιοανατολικής Ασίας με το τσιγάρο μέσα από προσωπικές ιστορίες  μικρών καπνιστών. Αυτό που ανακάλυψε είναι πέρα από κάθε λογική: το 30% των παιδιών της Ινδονησίας καπνίζουν το πρώτο τους τσιγάρο πριν από τα 10 τους χρόνια ! Κι όμως, αυτό δεν είναι τόσο παράλογο στην Ινδονησία [τη χώρα που χάνει περίπου 300.000 ανθρώπους -ενήλικες αλλά και παιδιά- εξαιτίας του καπνίσματος].

 

Η Ινδονησία έχει μια πολύ ιδιαίτερη «κουλτούρα»  γύρω από το κάπνισμα. Είναι από τις λίγες χώρες που έχει και δικό της τύπο τσιγάρου: το Kretek. Ένα τσιγάρο που στο χαρμάνι του περιέχει εκτός από καπνό, κάποια μπαχαρικά και κακάο και τυλίγεται με ένα αποξηρασμένο κομμάτι από φλοιό καλαμποκιού. Το Kretek κυκλοφορεί πλέον και συσκευασμένο με την υπογραφή  πολύ γνωστού brand.  Το τσιγάρο είναι παντού. Σε τεράστιες διαφημιστικές αφίσες, στην τηλέοραση, στα χέρια των περισσότερων ανδρών [67% των ενηλίκων και 41% των αγοριών 13-15 ετών καπνίζουν συστηματικά].

Παρά τη δημοσιότητα που πήρε η καμπάνια των μικρών καπνιστών, τα πράγματα στην Ινδονησία δεν άλλαξαν θεαματικά. Υποτίθεται ότι το κάπνισμα απαγορεύεται στα Νοσοκομεία, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  [στα τρένα απαγορεύτηκε μόλις το 2012] κι ότι απαγορεύτηκε ακόμη και η Διαφήμιση τσιγάρων στα αεροδρόμια, τα δημόσια κτήρια, τις παραδοσιακές και σύγχρονες αγορές και σε όλες τις Συγκοινωνίες. [Οι διαφημιστικές γιγαντοαφίσες  «κατέβηκαν» το 2015].  Στην τηλεόραση όμως η διαφήμιση επιτρέπεται ακόμη, αν και με κάποιους περιορισμούς… Τις νυχτερινές ώρες από τις 9.30 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, οι καπνιστές είναι πάντα οι cool τύποι που ξέρουν να απολαμβάνουν τη ζωή. [Σημειωτέον ότι η Ινδονησία είναι μία από τις λίγες  χώρες που δεν είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν έχει υπογράψει για τον έλεγχο του καπνίσματος].

Ads

Παρά τις φωνές διαμαρτυρίας που ζητούν από τον Πρόεδρο της Ινδονησίας μια εκστρατεία ενημέρωσης για τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία παιδιών και ενηλίκων και απαγόρευση της διαφήμισης του τσιγάρου, η Ινδονησία παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην Ασία μετά την Κίνα. Οι εκπρόσωποι μεγάλων καπνοβιομηχανιών βλέπουν με αισιοδοξία  το μέλλον τους στην ινδονησιακή αγορά. Για τα Marlboro boys πάλι, το μέλλον φαίνεται μάλλον θολό, μέσα από το ντουμάνι.

image

Ο Dihan Muhamad, ο οποίος κάπνιζε δύο πακέτα την ημέρα [τώρα το ’χει κόψει], καπνίζει το πρώτο του τσιγάρο στις 7 το πρωί πριν πάει σχολείο.

image

Ο Dihan Muhamad πάλι, καπνίζει ενώ η μητέρα του θηλάζει τη μικρότερη αδερφή του.

image

Ο Illham Muhamad, ο οποίος καπνίζει από 5 ετών, δεν πάει σχολείο αν η γιαγιά του δεν του δώσει χρήματα να αγοράσει τσιγάρα.

image

Ο Ilham Hadi, ο οποίος καπνίζει από 4 ετών, στο δωμάτιό του…

image

Ο πεντάχρονος Adrian Azka Mubarok ενώ καπνίζει στο σπίτι του στο Garut.

image

Ο Cecep  ποζάρει  στον φακό με το τσιγάρο στο χέρι…

image

Ο Eman κάνει διάλειμμα για τσιγάρο…

image

Ο Andika Prasetyo ο οποίος καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα, ποζάρει με το τσιγάρο έξω από ένα internet café.