Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται η διαμόρφωση της προγραμματικής συμφωνίας η οποία θα πλαισιώνει την κυβέρνηση συνεργασίας, με βασικούς άξονες το «πάγωμα» των περικοπών και τη δέσμευση για περιορισμό μεν του Δημοσίου, αλλά χωρίς απολύσεις. Σύμπλευση διαπιστώνεται στο πρόσωπο του κ. Βασίλη Ράπανου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ads

«Όχι» απολύσεις στο Δημόσιο, αναμένεται να διαμηνύσει καταρχάς η νέα κυβέρνηση, η οποία θα εξαγγείλει τον περιορισμό του κράτους μέσω των συνταξιοδοτήσεων και το παράλληλο πάγωμα των προσλήψεων.
 
Όσον αφορά στους μισθούς και στις συντάξεις, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα δεσμευτούν για την αποφυγή περαιτέρω περικοπών – το ίδιο και για τις κατώτατες αμοιβές. Παράλληλα, θα εξαγγείλουν διαπραγμάτευση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
 
Επιπλέον, θα ανακοινώσουν μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ανακεφαλαίωση της Αγροτικής Τράπεζας με στόχο αναπτυξιακές δραστηριότητες στον τομέα της γεωργίας.
 
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πρόκειται επίσης να σταθούν σε πρωτοβουλίες αναφορικά με το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων (επέκταση του θεσμού), το νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά και το εκλογικό σύστημα (τροποποίηση του μπόνους εδρών).
 
Στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης φαίνεται ότι ο συμβιβασμός θα επιτευχθεί μέσα από ένα μείγμα εντατικοποίησης της αστυνόμευσης και αποφυγής λήψης μέτρων τα οποία θα καθιστούσαν αυστηρότερες τις ρυθμίσεις περί ιθαγένειας.
 
Για την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών, τα τρία κόμματα συμφωνούν στο πρόσωπο του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αντιστασιακού κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα, Βασίλη Ράπανου.