Σε τουλάχιστον 73 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πετρελαιαγωγό όπου κάτοικοι είχαν πάει να κλέψουν βενζίνη από ένα σημείο, όπου είχε σημειωθεί διαρροή, στο κεντρικό Μεξικό, ανέφεραν οι αρχές.

Ads

Η πυρκαγιά σημειώθηκε στην τοποθεσία Τλαουελίλπαν της Ιδάλγο, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικού, όπου μια διαρροή στον πετρελαιαγωγό είχε προσελκύσει κόσμο που πήγαινε να γεμίσει κουβάδες και κάνιστρα με καύσιμο.

Σύμφωνα με τις αρχές του Μεξικού, τουλάχιστον 74 ακόμη τραυματίστηκαν.

Δύο ώρες μετά τη διαρροή, «μάθαμε ότι είχε σημειωθεί μια έκρηξη» εξήγησε ο κυβερνήτης. «Οι φλόγες καταβρόχθισαν ό,τι βρισκόταν κοντά» στον πετρελαιαγωγό.

Ο γενικός εισαγγελέας Αλεχάντρο Γκερτς, που έχει αναλάβει την έρευνα, έκανε λόγο για ένα έγκλημα «εκ προθέσεως», καθώς «κάποιος διατρύπησε (τον πετρελαιαγωγό) και η πυρκαγιά που προκλήθηκε είναι συνέπεια αυτού του εγκλήματος».

Ads

«Είχα μόλις πάει για να δω τι είχε συμβεί, όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Έτρεξα να βοηθήσω τους ανθρώπους» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φερνάνδο Γκαρσία, ηλικίας 47 ετών.

«Έπρεπε να περάσω δίπλα από τις σορούς ανθρώπους που είχαν απανθρακωθεί».

Ο πρόεδρος της χώρας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του στρατού παρά την αποτυχία του να απομακρύνει τον κόσμο από το σημείο πριν από την έκρηξη.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται άνθρωποι να γεμίζουν κουβάδες από τον πετρελαιαγωγό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρουσία μελών των ενόπλων δυνάμεων, που παραμένουν άπραγοι. Ο Λόπες Ομπραδόρ, που δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταστολή εναντίον όσων κλέβουν καύσιμα, υπερασπίστηκε τους στρατιώτες που δέχονται επικρίσεις για το γεγονός ότι απέτυχαν να προλάβουν την τραγωδία.

«Δεν θα πολεμήσουμε τη φωτιά με φωτιά» είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είναι καλοί, τίμιοι και εάν έχουμε φθάσει σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις… είναι διότι νιώθουν εγκαταλελειμένοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός έπραξε σωστά που απέφυγε μια αντιπαράθεση λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που είχαν σπεύσει στο σημείο για να πάρουν δωρεάν βενζίνη από τον πετρελαιαγωγό.

O Ομπραντόρ δεσμεύτηκε νωρίτερα να εντείνει τις προσπάθειες για την πάταξη των κλοπών καυσίμων, μετά τη φονική έκρηξη, ενώ η πετρελαϊκή εταιρία Pemex ανακοίνωσε ότι μια άλλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια παράνομης λήψης πετρελαίου από πετρελαιαγωγό σε ερημική περιοχή της κεντρικής πολιτείας Κερετάρο και ότι δεν υπάρχουν θύματα ούτε κίνδυνος για τον πληθυσμό.

“Λυπάμαι πολύ για τη σοβαρή κατάσταση που βιώνει η Τλαουελίλπαν εξαιτίας της έκρηξης πετρελαιαγωγού”, αντίδρασε στο Twitter ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ. “Καλώ σύσσωμη την κυβέρνηση να βοηθήσει τους ανθρώπους στην περιοχή αυτή”.

“Ξέρουμε ότι γινόταν υπεξαίρεση καυσίμου και ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν ήδη επιληφθεί του θέματος”, δήλωσε ο κυβερνήτης της Ιδάλγο, Ομάρ Φαγιάντ, στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Foro.

Η τραγωδία αυτή σημειώνεται τη στιγμή που η κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ εφαρμόζει μια εθνική στρατηγική κατά της κλοπής των καυσίμων, ένα αδίκημα που προκάλεσε απώλεια σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017 στο μεξικανικό κράτος.

Περισσότερες από 10.000 μεταγγίσεις καυσίμων καταγράφηκαν εκείνη τη χρονιά στους αγωγούς της πετρελαϊκής εταιρείας Pemex, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ορισμένες εγκληματικές συμμορίες ή απλές οικογένειες διαπράττουν τακτικά κλοπές καυσίμων τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούν στη μαύρη αγορά, ειδικά στην πολιτεία Πουέμπλα, στο κεντρικό Μεξικό, η οποία αποτελεί εστία του φαινομένου γνωστού ως “Huachicol”.

Γύρω από την παράνομη αυτή πρακτική – η οποία, σε ότι αφορά στον απλό κόσμο εκκινεί από την απόλυτη ένδεια – έχει αναπτυχθεί μάλιστα μια τοπική κουλτούρα με δημοφιλή τραγούδια που εξυμνούν τους κλέφτες καυσίμων. Σε ορισμένες περιοχές, επίσημα πρακτορεία καυσίμων διανέμουν ακόμη και κλεμμένα καύσιμα.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση έκλεισε διάφορους αγωγούς που μεταφέρουν καύσιμα, σε μια προσπάθεια να σταματήσει αυτές τις κλοπές.

Η στρατηγική αυτή προκάλεσε έλλειψη των καυσίμων σε περίπου δέκα πολιτείες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, όπου σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές αναμονής μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης, ακόμη και όταν η κατάσταση άρχιζε να επανέρχεται στην κανονικότητα στην Πόλη του Μεξικού, χάρη στις παραδόσεις καυσίμων με φορτηγά.

Ο Ομπραντόρ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου, κάλεσε τους Μεξικανούς να επιδείξουν υπομονή απέναντι στη χαοτική αυτή κατάσταση.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι εγκληματίες έχουν συνεργούς στους κόλπους της εθνικής πετρελαϊκής επιχείρησης. Ο Ομπραντόρ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ασφάλειας της εταιρίας διενεργείται έρευνα για κλοπή καυσίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ