«Ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει γιατί ωριμάζει. Αυτό θα φανεί και στο είδος της αντιπολίτευσης την οποία θα ασκήσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή», διαμηνύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος απαντώντας σε αντίστοιχους υπαινιγμούς πολιτικών αντιπάλων του κάνει λόγο για «εκστρατεία συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, με κατηγορίες για κουκουλοφόρους, αντάρτικο πόλεων, επιστροφή στη δραχμή, λατρεία της βίας». Ο ίδιος χαρακτήρισε στο tvxs.gr ως «μία από τις προκλήσεις των επομένων εβδομάδων και ολίγων μηνών» τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ «σε μια πλατιά, ενιαία, πιο συνεκτική δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, με εφαλτήριο το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στις εκλογές και μας έδωσε το 27%».

Ads

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του αρνήθηκε τη συμμετοχή ακόμη και στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης την οποία πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει τη διαθεσιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλει «με προτάσεις στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης την οποία οφείλει να πράξει η νέα κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 28 Ιουνίου». Ο ίδιος επισήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ μετακινήθηκε από την άποψη πως δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «ταχύτερα και από τον κ. Βενιζέλο». Πρόσθεσε πάντως ότι το κόμμα του επιμένει στην προσπάθεια για σύγκλιση με ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ αποσκοπώντας σε κυβέρνηση Αριστεράς.

Ποια στρατηγική θα υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση; Θα παράσχει ενδεχομένως μία περίοδο χάριτος στη νέα κυβέρνηση όσον αφορά στην ένταση των αντιδράσεων;

Το είδος της αντιπολίτευσης την οποία θα ασκήσουμε έχει προδιαγραφεί ήδη από όσα έχουμε πει προεκλογικά. Εξηγήσαμε ότι στις 17 Ιουνίου ετίθετο το κεντρικό δίλημμα: «ή μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ». Η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα. Εμείς ζητήσαμε να συγκροτηθεί κυβέρνηση, από όσους καταρχήν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αυτήν τη σύμπραξη με κορμό το πρόγραμμα της ΝΔ, χωρίς χρονοτριβή. Θα ασκήσουμε την αντιπολίτευση την οποία προβλέπουν το Σύνταγμα και η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία με γνώμονα το πρόγραμμά μας. Θα είναι μια αντιπολίτευση του 27% και όχι του 4%, υπεύθυνη, ουσιαστική, αποτελεσματική, που σημαίνει ότι δεν θα περιοριζόμαστε απλώς να αξιολογούμε και να κριτικάρουμε μελλοντικές ενέργειες, αλλά θα πιέζουμε τη νέα κυβέρνηση βομβαρδίζοντας και με θετικές παρεμβάσεις και προτάσεις. Επίσης, δεν θα διστάσουμε αν υπάρξει κάτι θετικό να το αξιολογήσουμε εξίσου θετικά. Μάλιστα, αν η κυβέρνηση θέλει να επιχειρήσει έστω διαπραγμάτευση – όπως την έχουν προσδιορίσει προεκλογικά, την καλούμε να αξιοποιήσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το 27% το οποίο συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το ηχηρό αντιμνημονιακό «όχι». Νομίζω ότι θα αποτελεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο.

Ads

Ποια ή ποιες εξελίξεις θα καθιστούσαν συνεργάσιμη μια αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει, χωρίς να υποκαθιστά, την κυβέρνηση. Εμείς, αντί να σεναριολογούμε, δηλώνουμε έτοιμοι στο πλαίσιο του διακριτού θεσμικού μας ρόλου να συμβάλλουμε με προτάσεις στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης την οποία οφείλει να πράξει η νέα κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 28 Ιουνίου, κάτι που έκανε σαφές ο Αλέξης Τσίπρας στον Αντώνη Σαμαρά. Εδώ θέλω να αναγνωρίσω ότι ο αρχηγός της ΝΔ αντιμετωπίζει με απόλυτη κατανόηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση. Δυστυχώς, εμφανίζεται «Σαμαρικότερος» του Σαμαρά ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος προσπαθεί να μας καταστήσει «με το στανιό» συμμέτοχους σε μια κυβέρνηση με κορμό το πρόγραμμα της ΝΔ.

Πώς σχολιάζετε την κατηγορία την οποία διατυπώνει πράγματι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το ρόλο της αντιπολίτευσης επειδή διστάζει να αναλάβει ευθύνες και προτιμά «να περιμένει στη γωνία», όπως χαρακτηριστικά λέει, ώστε να επωφεληθεί εκλογικά;

Αρνούμαι να αντιληφθώ την εμμονή του κ. Βενιζέλου σε επιχειρήματα κακής ποιότητας φοιτητικού συνδικαλισμού τα οποία χρησιμοποίησε κατά κόρον πριν από τις εκλογές και που δεν επέτρεψαν τη νέα συρρίκνωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ. Αν ήθελε τόσο πολύ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα μπορούσε να στηρίξει την προσπάθειά μας να είμαστε πρώτη δύναμη σε αυτές τις εκλογές. Διότι πλέον είναι εξαιρετικά αντιφατικό να κατηγορεί κάποιος το ΣΥΡΙΖΑ ως ακραίο, επικίνδυνο, λαϊκιστή, αλαζόνα, οπαδό της δραχμής, υποστηρικτή του αντάρτικου πόλεων και να θέλει ταυτόχρονα «με το στανιό» να συγκυβερνήσει με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σύνδρομο, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χειρότερος, αλλά δεν μπορώ να κάνω χωρίς αυτόν», νομίζω ότι ανήκει σε άλλες επιστήμες, όχι στην πολιτική.

Προφανώς, εννοείται με την έννοια της απήχησης την οποία έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία.

Πιστεύω ότι η καλύτερη χρήση αυτής της μεγάλης απήχησης που όντως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία είναι ο ρόλος τον οποίο προβλέπει η δημοκρατία μας για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η έγνοια του κ. Βενιζέλου είναι να μην υπάρχει αντιπολίτευση σε μια «μνημονιακή» κυβέρνηση. Αυτό, με συγχωρείτε, αλλά πιστεύω να μην το συμμερίζονται ακόμη και οι απομείναντες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε ευθύς αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος να τοποθετήσει εαυτόν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχόταν καν τη δεύτερη διερευνητική εντολή. Το ερώτημα είναι τι άλλαξε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές κατά τις οποίες διαμηνύατε ότι θα κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας ώστε αφενός να κυβερνηθεί η χώρα, αφετέρου να υλοποιηθεί το όραμα της κυβερνώσας Αριστεράς.

Αυτό που άλλαξε είναι ότι σε αυτές τις εκλογές υπήρξε ένα σαφές κυβερνητικό δίλημμα το οποίο συσπείρωσε σχεδόν το 60% των Ελλήνων πολιτών: «ή κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ». Εμείς μετά τις εκλογές δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το να σταθούμε συνεπείς, με αξιόπιστο τρόπο, σε ό,τι είπαμε πριν από τις εκλογές. Άλλωστε, αυτή τη φορά, υπάρχει ακόμη ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη διαμόρφωση κυβέρνησης με πυρήνα τη ΝΔ και ήδη από το βράδυ της Κυριακής οι ηγέτες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εκδήλωσαν με σαφήνεια τη διαθεσιμότητά τους να αναζητήσουν συμμαχική κυβερνητική λύση. Σημειώνω εδώ ότι η ΔΗΜΑΡ μετακινήθηκε από την άποψη ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ταχύτερα και από τον κ. Βενιζέλο, που σημαίνει είτε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει πιο αργά πολιτικά αντανακλαστικά από τη ΔΗΜΑΡ επιμένοντας σε επικοινωνιακού χαρακτήρα μικροπολιτικές σκοπιμότητες, είτε ότι η ΔΗΜΑΡ το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακαλύπτει ότι έχει μεγαλύτερες αποστάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ του 27% απ’ ό,τι από το ΣΥΡΙΖΑ του 4,5% με τον οποίο είχαν εκλεγεί ηγετικά της στελέχη.

Έχετε εγκαταλείψει πλέον το εγχείρημα της σύγκλισης με το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ;

Κάθε άλλο. Πιστεύουμε ότι ένας από τους λόγους που συνέβαλαν στο ανοδικό ρεύμα που μας έφερε στο 27% είναι η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη συμμαχική πολιτική με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και η επίμονη προσπάθεια να διαμορφωθεί μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτήν την πολιτική, γιατί είναι μία πολιτική που ανταποκρίνεται σε μια ιστορική πρόκληση. Κι αν δεν καταφέραμε να είμαστε ο κορμός αυτής της κυβέρνησης, θα προσπαθήσουμε με ευθύνη, σοβαρότητα και συνέπεια να είμαστε ο πυρήνας της επόμενης κυβέρνησης.

Πολλοί θέτουν το θέμα των διαφορετικών «φωνών» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι για παράδειγμα τις διάφορες απόψεις οι οποίες εκφράζονταν προεκλογικώς για την οικονομία. Αντιλαμβάνεστε αυτή την πραγματικότητα ως πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε ότι ίσως θα σημειωθούν αλλαγές στη στρατηγική του κόμματος σε αυτό το επίπεδο;

Ασφαλώς, μία από τις προκλήσεις των επομένων εβδομάδων και ολίγων μηνών είναι να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλατιά, ενιαία, πιο συνεκτική δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, με εφαλτήριο το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στις εκλογές και μας έδωσε το 27%. Υπάρχει μία αυξημένη διαθεσιμότητα του κόσμου να συμμετάσχει σε αυτήν την ιδρυτική διαδικασία της παράταξης και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε γρήγορα και ουσιαστικά, με δημοκρατικές διαδικασίες, να δημιουργήσουμε αυτό το νέο πολιτικό υποκείμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει γιατί ωριμάζει. Και αυτό θα φανεί και στο είδος της αντιπολίτευσης την οποία θα ασκήσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, και στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο αλλά και στην ενίσχυση όλων των χαρακτηριστικών που καθιστούν το ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μια δύναμη υπεράσπισης των αδυνάτων απέναντι σε μια σκληρή μονόπλευρη λιτότητα αλλά και υπεράσπισης των αξιών της δημοκρατίας σε μια στιγμή που οι ναζιστές με το 7% επιβάλλουν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες ενός συστήματος αντιβίας. Όπως έλεγε ο αείμνηστος Ηλίας Ηλίου, θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα.

Στελέχη πολιτικών δυνάμεων όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μιλούν ανοιχτά για την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα σκηνικό έντασης στο δρόμο, με κινδύνους όχι απλώς για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής αλλά για τη γενικότερη σταθερότητα στη χώρα. Τι απαντάτε;

Αυτή η εκστρατεία συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, με κατηγορίες για κουκουλοφόρους, αντάρτικο πόλεων, επιστροφή στη δραχμή, λατρεία της βίας, κ.ο.κ. απέτυχε παταγωδώς, καθώς περίπου ένας στους τρεις Έλληνες στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστώ σε όσους χτυπούν μια καρικατούρα ΣΥΡΙΖΑ με αντιλήψεις που θυμίζουν τη δεκαετία του ’50 να εγκαταλείψουν αυτές τις ανόητες προσπάθειες. Εμείς είμαστε μια δύναμη δημοκρατίας που στηρίζεται στους μαζικούς και ειρηνικούς αγώνες, στα επιχειρήματα και στις ιδέες της. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να φροντίσει η νέα κυβέρνηση, αυτό είναι να λάβει μέτρα τα οποία θα μειώνουν το εκρηκτικό μείγμα έλλειψης δικαιοσύνης και προκλητικής ατιμωρησίας, η οποία παράγει ολοένα και περισσότερη βία.