«Καλώς ή κακώς, η αποδοκιμασία την οποία υπέστη το ΠΑΣΟΚ στις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις είχε προσωποποιηθεί», δηλώνει ο πρώην βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Λιντζέρης, αιτιολογώντας την επιλογή Βενιζέλου να μην συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει πως «όσοι επιδιώκουν διαχειριστικές ή προσωπικές τριβές δεν έχουν λάβει καν το μήνυμα των εκλογών». Ο ίδιος εκτιμά ότι η σύνθεση του νέου σχήματος «ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι καλύτερη».

Ads

 
Ποια είναι η γνώμη σας για την επιλογή να μη συμμετέχουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την κυβέρνηση;
 
Με βρίσκει σύμφωνο αυτή την απόφαση, με την έννοια ότι καλώς ή κακώς η αποδοκιμασία την οποία υπέστη το ΠΑΣΟΚ στις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις είχε προσωποποιηθεί. Είχε συνδεθεί και με πρόσωπα τα οποία άσκησαν συγκεκριμένες πολιτικές. Άρα, σε μια πρώτη ανάγνωση θεωρώ ότι αποτελεί θετικό βήμα το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στην ανάγκη στήριξης της κυβέρνησης, αλλά χωρίς να συμμετέχει με στελέχη του.
 
Δεν θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ αποστασιοποιείται από αυτήν την κυβέρνηση; Μήπως έτσι αποφεύγει να αναλάβει πραγματικές ευθύνες, μάλιστα, σε απόκλιση από την προεκλογική εξαγγελία του κ. Βενιζέλου περί κυβέρνησης «εθνικής συνευθύνης»;
 
Θα μπορούσε να είναι έτσι και με αυτά τα δεδομένα. Οι υπουργοί που συμμετέχουν με πρόταση του προέδρου του κόμματος, παρ’ ό,τι δεν είναι πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής, θα υλοποιήσουν μια συγκεκριμένη πολιτική η οποία θα εκπέμπεται από το ΠΑΣΟΚ και θα κριθούν βάσει των αποτελεσμάτων τους.
 
Είστε ικανοποιημένος με τη γενικότερη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος; Στέκονται στο ύψος των περιστάσεων τα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν;
 
Προσωπικά, είχα αρθρογραφήσει έγκαιρα για την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα απαρτίζεται από ό,τι πιο εκλεκτό διαθέτει η πολιτική, η οικονομία και η κοινωνία του τόπου, ασφαλώς με προϋπόθεση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι καλύτερη η σύνθεση. Αλλά σε αυτή τη φάση αυτό μπόρεσε να καταθέσει το πολιτικό σύστημα. Πάντως, κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει μία τάση υπέρβασης των κομματικών εσκαμμένων που αποτελούσαν καθεστώς τουλάχιστον στο μεταπολιτευτικό πολιτικό βίο.
 
Θα επιθυμούσατε στην κυβέρνηση περισσότερους τεχνοκράτες ή απλώς άλλα πολιτικά πρόσωπα;
 
Θα ήθελα, πράγμα για το οποίο θα παλέψω και ως πολίτης και ως στέλεχος, να επιτευχθεί ένας πολύ πιο ουσιαστικός προγραμματισμός δουλειάς ο οποίος θα φέρνει αποτελέσματα. Και θα ήθελα να εφαρμοστούν στην πράξη προβλέψεις του κειμένου διακήρυξης της κυβέρνησης, στη λογική ότι δεν θα υπάρχουν «φέουδα» και θα εγκαταλειφθεί ο γνωστός τρόπος αντιμετώπισης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης ο οποίος μας έχει πληγώσει όλους στο παρελθόν.
 
Ακούμε ότι η κ. Διαμαντοπούλου είναι έξω φρενών με την επιλογή του κ. Παπαθεοδώρου ως υφυπουργού Παιδείας, καθώς ο ίδιος θεωρείται πολέμιος του μεταρρυθμιστικού νόμου στην Εκπαίδευση. Ποια είναι η γνώμη σας;
 
Ως πρόεδρος της επιτροπής για τη μελέτη του Σωφρονιστικού Συστήματος στη χώρα, είχα συνεργαστεί πολύ καλά με τον κ. Παπαθεοδώρου και του εύχομαι καλή επιτυχία. Από εκεί και ύστερα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πολλά ζητήματα που αποτέλεσαν αιχμή στην προηγούμενη διακυβέρνηση πρέπει να επανεξεταστούν υπό το νέο πρίσμα.
 
Ανησυχείτε για την ένταση των εσωκομματικών αντιδράσεων αυτές τις ώρες ή θεωρείτε ότι είναι διαχειρίσιμες;
 
Εγώ περιμένω να υπάρξει το δάκτυλο στον τύπο των ήλων και να υπάρξουν πρωτοβουλίες και πολιτικές οι οποίες θα ξαναδώσουν στο ΠΑΣΟΚ τη διάσταση της μεγάλης κεντροαριστεράς. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, εγώ θα αναμένω. Κατά τα άλλα, νομίζω ότι όσοι επιδιώκουν διαχειριστικές ή προσωπικές τριβές δεν έχουν λάβει καν το μήνυμα των εκλογών.