Εντείνονται οι προετοιμασίες του Δήμου Βιάννου και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, ενόψει της επίσημης τελετής για την 74η επέτειο από το Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας. 

Tον μαύρο Σεπτέμβρη του 1943, τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής σκόρπισαν τον όλεθρο, βύθισαν στο πένθος, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα χωριά μας σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Γ’ Ράιχ στην Ευρώπη. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά, ο Λαός της μαρτυρικής Βιάννου συνεχίζει να τιμά την ιστορία του αναδεικνύοντας τη Θυσία της Βιάννου και αγωνιζόμενος, μαζί με τον ελληνικό Λαό, για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, Δικαιοσύνη κι Επανόρθωση.

Από τις 4 Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη του διάρκεια του τρέχοντος μηνός, για 2η συνεχή χρονιά, προβάλλεται στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ στην Αττική βίντεο για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Το βίντεο αυτό έχει τη σφραγίδα των Λευτέρη Χαρωνίτη (σκηνοθεσία) και Μιχάλη Γαλανάκη (μοντάζ) κι αποτελεί παραγωγή του Δήμου Βιάννου, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και του Συλλόγου Βιαννιτών στην Αττική «Ο Διαβάτης», υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Η προβολή του γίνεται με την ευγενική συνεργασία της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ ΑΕ. 

Oι εκδηλώσεις τιμής, μνήμης και διεκδίκησης ξεκίνησαν από τον Άγιο Βασίλειο στις 8 Σεπτεμβρίου, με εξαιρετικά επιτυχημένη μουσική εκδήλωση στη μνήμη του συνθέτη Στάθη Μάστορα, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα στις 14.9.1943. Συνεχίζονται δε με τελετές μνήμης και εκδηλώσεις στα χωριά του μαρτυρικού δήμου μας καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας και κορυφώνονται με την επίσημη τελετή μνήμης, την Κυριακή 17.9.2017 το πρωί, στο Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, στο Σελί Αμιρών.

Στην κεντρική εκδήλωση για το 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα αναγορευθεί Επίτιμος Δημότης Βιάννου καθώς και Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της Ένωσης Θυμάτων «ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, τόσο κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως Ανώτατος Πολιτειακός Άρχων, όσο και κατά το προηγούμενο διάστημα ως διαπρεπής Καθηγητής της Νομικής και Βουλευτής, έχει επιδείξει συνεπή και θετική στάση στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων». (..) «Θεωρούμε ότι η υποστήριξη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του παλλαϊκού αιτήματος της απόδοσης των γερμανικών οφειλών είναι κρίσιμης σημασίας, συνιστά ενθάρρυνση για πλέον έντονους αγώνες από μέρους του Λαού μας και όλων των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων και θα υποκινήσει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλογους θετικούς πολιτικούς και νομικούς χειρισμούς.» (…) «Προσδοκούμε δε ότι θα λειτουργήσει ως επιπλέον ηθικό κίνητρο για τη σταθερή και ολόψυχη υποστήριξή του στον ιερό αγώνα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και του συνόλου του Λαού μας μέχρι την οριστική του δικαίωση. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε αμετακίνητοι στο δίκαιο αγώνα μας.».

Επίσης στην επίσημη τελετή για την 74η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου θα δώσει το παρών, για μία ακόμη φορά, αντιπροσωπεία των Γερμανών συναγωνιστών μας της Ομάδας “AK Distomo” από το Αμβούργο, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και την υποστήριξή τους στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση.