Τη μυστική συνταγή της Τρόικας για την επιβολή της λιτότητας στους λαούς της Ευρώπης αποκαλύπτει το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του διάσημου γερμανού ερευνητικού δημοσιογράφου Χάραλντ Σούμαν, με τίτλο « Παντοδύναμη και Ανεξέλεγκτη: Η Τρόικα » που θα προβληθεί στις 21 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Την εκδήλωση διοργανώνει και συντονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Ads

Ο Χάραλντ Σούμαν είναι δημοσιογράφος στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel και έχει κρατήσει ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί την οικονομική κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ίδιος είχε αναλύσει το ρόλο της Γερμανίας σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη για την πολυσυζητημένη ταινία του Στέλιου Κούλογλου « Η Νονά » (2014).

Μετά το ντοκιμαντέρ «Η μυστική διάσωση των τραπεζών» (Staatsgeheimnis Bankenrettung) για το οποίο βραβεύθηκε με το ανώτατο βραβείο δημοσιογραφίας στη Γερμανία το 2014, ο Σούμαν ερευνά, επί ένα χρόνο, τα ίχνη της Τρόικα από τις αρχές της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό, ταξιδεύει στην Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιρλανδία, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα και επιχειρεί να ρίξει φως στον αμφιλεγόμενο και « σκοτεινό » ρόλο της Τρόικα. Προκειμένου να πάρουν τα δάνεια που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την κρίση, τα ευρωπαϊκά κράτη  πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις των τριών βασικών θεσμικών οργάνων, που απαρτίζουν την Τρόικα: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο Σούμαν διαπιστώνει ότι η Τρόικα επιβάλλει σε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις  ένα πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο εξαναγκάζονται να υλοποιήσουν με την υπογραφή ενός μνημονίου συμφωνίας. H ταπείνωση, o φόβος και η υποταγή αποτελούν συστατικά στοιχεία της συνταγής που χορηγεί η Τρόικα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα: « Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια χώρα, είναι να πέσει στα χέρια διεθνών γραφειοκρατών » τους οποίους αποκαλεί « τεχνοκράτες χωρίς πατρίδα ».

Ads

Τις πρακτικές αυτές αναλύουν στην ταινία, μεταξύ πολλών άλλων, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο βρετανός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος στην Κομισιόν, Φίλιπ Λεγκρέν, ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, ο ιρλανδός οικονομολόγος,Τζαίημς Στιούαρτ, η κ. Λούκα Κατσέλη και η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και πολλοί άνθρωποι που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση.

Την προβολή στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο θα ακολουθήσει συζήτηση, την οποία θα συντονίζει ο Στέλιος Κούλογου και θα  σχολιάσουν οι ευρωβουλευτές Φιλίπ Λαμπέρτς (Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) και Eλίζα Φερέιρα (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών), οι οποίοι συμμετέχουν και στο ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο με ελληνικούς υπότιτλους από το webtv του tvxs:
Στα ίχνη της τρόικας