Τιμητική εκδήλωση – αφιέρωμα στον Πατρινό συγγραφέα και φιλόλογο Κώστα Λογαρά, με τίτλο «Πάντα θέλω να ξαναγυρνάω εδώ…», διοργανώνει το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού, σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Αχαΐας και το βιβλιοπωλείο «38 μοίρες και 14 λεπτά», στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας.

Ads

Για το έργο και την προσωπικότητα του Κώστα Λογαρά, που αποκαλείται και “συγγραφέα της Πάτρας”, θα μιλήσουν οι Μαρία Στασινοπούλου, κριτικός λογοτεχνίας – συγγραφέας, Γιάννης Παπαθεοδώρου, επίκουρος καθηγητής νέας ελληνικής φιλολογίας πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος.

Ο συγγραφέας, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες – ποιητές, ανανεωτές της γλώσσας και στοχαστές της πόλης του, και της γενιάς του.
Με τη γραφίδα του, έχει αναδείξει τη δεκαετία του ΄50, την Πάτρα και τις διαδρομές της, τις λαϊκές γειτονιές, τους ήχους της και τους ψίθυρους, το φώς και το σκοτάδι,  το ήθος και το παρελθόν, τις ελπίδες και τις εφηβικές μνήμες.

Η γραφή του Λογαρά είναι ένα αυθεντικό αποτύπωμα της κοινωνίας της πόλης του. Η γλώσσα του, είναι ένα “ντόκ” για το πιστό αναγνωστικό κοινό του.

Ads

image

Τα Όστρακα

Ήταν μέλος της λογοτεχνικής ομάδας της Πάτρας Όστρακα, του περιοδικού Υδρία κι ένας από τους πρωταγωνιστές στα συμπόσια ποίησης στη δεκαετία του ΄80, στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Γράφει επιφυλλίδες στο protagon.gr, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, και γερμανικά.

Η διαδρομή

Έχει γράψει ποίηση, μυθιστόρημα, θεατρικά, λιμπρέτα, επιφυλλίδες και εκπαιδευτικά κείμενα.

Τα πρώτα έργα του στην ποίηση, είναι οι ¨Στιγμές¨, Όστρακα, 1972, ¨Ομηρία¨, Όστρακα, 1974, ¨Το σώμα¨, Όστρακα, 1982, ¨Ο άλλος Ιούλιος¨, Όστρακα, 1984.
Έχει εκδώσει δώδεκα διηγήματα, δοκίμια, λιμπρέτα : ¨Αμπάριζα¨, Όστρακα, 1982, ¨Ο ήλιος στον Υδροχόο¨, Οδυσσέας, 1984, ¨Ύποπτοι δρόμοι¨, Σιγαρέτα, 1986, ¨Σάββατα δίχως μύθο¨, Ρόπτρο, 1990, ¨Παλιές Αμαρτίες¨, Καστανιώτης, 1993 και 1996, ¨Η παράγκα του Καμπούρη¨, Πολύεδρο 1996, ¨Η πόλη να σαλπάρει στ’ ανοιχτά¨, τιμητική έκδοση του δήμου Πατρέων, 1996, ¨Στη χώρα του Νεντίμ μύριζε πεύκο¨, Μεταίχμιο, 2003.

Η γενέτειρα πόλη

Τα οδοιπορικά στη γενέτειρα πόλη, ¨Πάτρα, μια πόλη στη λογοτεχνία¨, επιλογή και σύνθεση κειμένων, Μεταίχμιο, 2001-2, 2007 και ιδιωτική έκδοση, Μέντωρ εκπαιδευτική, 2001, ¨Πάτρα: Μια πόλη στη φωτογραφία¨, επιλογή κειμένων, Μεταίχμιο, 2003.

Δύο μυθιστορήματα, ¨Να έρχεσαι όποτε θες¨, Μεταίχμιο, 2004, και ¨Ερημιά στο βλέμμα τους¨, Μεταίχμιο, 2008.

Το λιμπρέτο, ¨Σπίτια της μνήμης, σπίτια της σιωπής¨, Τέχνη και λόγος, 1988.

Το θεατρικό έργο, ¨Η τελευταία μάσκα – Fallimento¨, 2006.

Το εκπαιδευτικό βιβλίο, ¨Η τεχνική της γραφής¨, Μεταίχμιο, 2004

¨Πολύ πριν, λίγο μετά¨, κείμενα – επιφυλλίδες, Το δόντι, 2013

¨Ιστορίες του δρόμου¨, εκδόσεις Γαβριηλίδη, στη σειρά ελληνική πεζογραφία.

Η εκδήλωση θα κλείσει μουσικά με τους Σέργιο Σοϊλέ, φλάουτο και Βασίλη Τζιατζιά, ηλεκτροακουστική κιθάρα, και μέλη της πολυφωνικής χορωδίας Πάτρας.

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας βρίσκεται στη νέα Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 38 -40, υπεύθυνη επικοινωνίας Έλενα Παρτίδα τηλ. 2613 616100.

INFO

Πότε: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 8 μμ
Πού:  Νέο αρχαιολογικό μουσείο Πάτρας