Ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ένας από τους 200 αγωνιστές της Αντίσταστης που εκτελέστηκαν από τους Ναζί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής τη ματωμένη Πρωτομαγιά του ’44, είναι το κεντρικό πρόσωπο της θεατρικής-μουσικής παράστασης «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων» που παρουσιάζεται απόψε στις Βρυξέλλες από την ομάδα Πείρα(γ)μα. Η παράσταση αποτελεί μέρος του αφιερώματος, που διοργανώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, με τίτλο «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942».

Ads

Βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα για τη ζωή και το θάνατο του αντιστασιακού ήρωα, η παράσταση αφηγείται την πορεία του Σουκατζίδη μέσα από τους σταθμούς της συγκλονιστικής προσωπικής διαδρομής του (προσφυγιά, πολιτική δράση, εξορία, φυλάκιση, εκτέλεση), σκιαγραφώντας τη μεγάλη εικόνα μιας τραγικής και ηρωϊκής περιόδου της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Βασιλική Κασόλα, ενώ τους χαρακτήρες του ήρωα και της αρραβωνιαστικιάς του ερμηνεύουν ο Γιάννης Καρούνης και η Ειρήνη Μελά. Τραγουδά η Νατάσσα Τζαβέλλα-Παπαδοπούλου. Στις 6.30 μ.μ. στο θέατρο Collectivo Garcia Lorca Collectif  (Rue des Foulons 47-49, 1000 Βρυξέλλες).

Το αφιέρωμα «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942» συνεχίζεται αύριο, Τρίτη 28 Μαρτίου, στο Ευρωκοινοβούλιο με τα εγκαίνια της ομότιτλης φωτογραφικής έκθεσης, που περιλαμβάνει  φωτογραφίες και βίντεο  ντοκουμέντα  με θέμα το χειμώνα της μεγάλης πείνας, αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική ημερίδα  με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και Γερμανών ιστορικών και πολιτικών.  

Ads