Οι εκδόσεις Θεμέλιο σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το περιοδικό Τα Ιστορικά διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Αναφορά στον Σπύρο Ασδραχά» που διοργανώνεται με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του «Υπομνήσεις, ιστορικότροπα σημειώματα».

Ads

 
Τα μικρά κείμενα που συγκεντρώνονται στον τόμο, είναι πολυθεματικά. Υπομνήσεις, δηλαδή ανασύσταση πραγμάτων ή σωστότερα μιας θεματολογίας που ήδη ήταν γνωστή. Ιστορικότροπα, όχι ιστορικά σημειώματα. Δηλώνεται έτσι ένα είδος μετοχής σ’ ορισμένα από τα πλατιά πεδία της ιστοριογραφίας.

image
 
Κάποια από τα σημειώματα τα υπαγόρευσε η συγκυρία· δεν τη σχολιάζουν, απλώς είναι η αφορμή τους. Κάποια αποτελούν προσχέδια ευρύτερης μελέτης, ενώ ορισμένα από αυτά αντλούνται από τον τεκμηριωτικό πλούτο της ιδιαίτερης πατρίδας του συγγραφέα. Όλα αυτά τα κείμενα συγκεντρώνονται κάτω από τον τίτλο Υπομνήσεις. Ιστορικότροπα σημειώματα.

image
 
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 18.00 στη Στοά του Βιβλίου Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Αθήνα. Συμμετέχει πλήθος ομιλητών.
 
Ο Σπύρος Ι. Ασδραχάς γεννήθηκε το 1933· σπούδασε στη Λευκάδα (Δημοτικό και Γυμνάσιο), στην Αθήνα (Φιλοσοφική Σχολή) και στο Παρίσι (École Pratique des Hautes Études, VIe Section). Υπήρξε Διευθυντής Ερευνών στο ΚΝΕ/ΕΙΕ και Professeur associé του Πανεπιστημίου Paris I, Panthéon-Sorbonne. Είναι συνιδρυτής του περιοδικού Τα Ιστορικά, ιδρυτικό μέλος των ΑΣΚΙ και από το 2004 Πρόεδρος του Διοικητικού τους Συμβουλίου. Αυτοτελή του δημοσιεύματα: Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματα, 1957· Βιβλιογραφία Μονοφύλλων από το Αρχειοφυλακείον Λευκάδος (σε συνεργασία με τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο), 1966· Μηχανισμοί της αγροτικής οικονομίας στην Τουρκοκρατία, 1976· Η οικονομική δομή των Βαλκανικών χωρèν (εισαγωγή και επιλογή κειμένων), 1979· Ιστορική έρευνα και ιστορική παιδεία, 1982· Η ελληνική κοινωνία και οικονομία ιη΄-ιθ΄ αι., 1982· Γεώργιος Τυπάλδος, Ιστορία της Ιόνιας Ακαδημίας, 1982· Ζητήματα ιστορίας, 1983· Οικονομία και νοοτροπίες, 1988· Σχόλια, 1993· Ιστορικά απεικάσματα, 1995· Πατριδογραφήματα, 2003· Ελληνική Οικονομική Ιστορία ιε΄-ιθ΄ αιώνας (σε συνεργασία με άλλους), 2003· Βίωση και καταγραφή του οικονομικού, 2007.
 

Ads