«H Ευρώπη και η Γαλλία μετά το άλμα του Σύριζα» είναι ο γενικός τίτλος μιας έκτακτης μαραθώνιας εκπομπής, στον απόηχο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρoβληθεί ζωντανά το βράδυ της Πέμπτης (5/3) μέσω της γνωστής ενημερωτικής ηλεκτρονικής εφημερίδας Mediapart, του Εντί Πλενέλ, πρώην διευθυντή της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde».

Ads

Θα καταφέρει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει την ευρωπαϊκή αντζέντα; Το φαινόμενο Σύριζα θα δώσει την ευκαιρία και στους Podemos να κερδίσουν τις εκλογές στην Ισπανία; Ποιές θα είναι οι συνέπειες για τη γαλλική αριστερά; είναι μερικά από τα κεντρικά ερωτήματα που θα απασχολήσουν τους ομιλητές. Στην εκπομπή είναι καλεσμένος και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στέλιος Κούλογλου.

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει στις 20.30 ώρα Γαλλίας, το οποίο συντονίζουν ο Εντί Πλενέλ και η ομάδα σύνταξης του Mediapart και θα συζητηθούν τα εξής θέματα:

1. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Ads

Καλεσμένοι του πάνελ:
Γκαμπριέλ Κολλέτις, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Toulouse-1, o οποίος πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012.
Ολιβιέ Ντελόρμ, ιστορικός, συγγραφέας του βιβλίου «Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια» (Eκδόσεις Γκαλιμάρ,2013)
Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής του ΣYΡΙΖΑ.
Στεφάν Κολλινιόν, γερμανός οικονομολόγος, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Πίζας, μέλος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών SPD.

2. Ποιες είναι οι συνέπειες για την αριστερά στη Γαλλία;

Kαλεσμένοι:
Γιαννίκ Ζαντό, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία Κριστιάν Πώλ, βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας (PS) και ένας από τους κύριους οργανωτές των « Ανεξάρτητων»
Κλεμεντίν Ωτέν, Μέτωπο της Αριστεράς (Front de gauche)
Αλεξί Μπασλέ, βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας (PS) και υπεύθυνος του κινήματος «Σοσιαλιστική συνοχή» ( Cohérence socialiste )

Νωρίτερα στην εκπομπή 6μμ-7μμ, ο ιστορικός, Πιερ Σαβί, εξετάζει τις ρίζες του αντισιμητισμού.Στο δεύτερο μέρος, 7μμ-8μμ, η Κριστίν Μοσάρ της οργάνωσης «Ρομπέν των Δασών»εξετάζει το παράνομο δίκτυο διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο και οι Φελίξ Τρεγκέρ και ΄Ελσα Ρέι αναλύουν τους κοινούς στόχους που τίθενται μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και τα φαινόμενα ισλαμοφοβίας.