Ο πλανήτης μας αποτελεί μια φυσική πηγή ραδιοφωνικών κυμάτων που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή.  Θα μπορούσαμε να τα «ακούσουμε» αν αντί για αυτιά διαθέταμε κεραίες ραδιοφώνου…

Ads

 
Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού μιλάει για τους… ήχους από το διάστημα.
 
INFO
Παρασκευή 25 Απριλίου 2014 στις 19:00
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», αίθουσα Ιφιγένεια.
Πειραιώς 254, Ταύρος
Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 
Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος – Παράρτημα Σαλαμίνας υπό την καθοδήγηση μελών της, στον αίθριο χώρο του ΙΜΕ. Θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως οι πλανήτες Δίας και Άρης. Έναρξη 21:00.
 
Ήχοι από το διάστημα
 
«Ο πλανήτης μας αποτελεί μια φυσική πηγή ραδιοφωνικών κυμάτων που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή.  Θα μπορούσαμε να τα «ακούσουμε» αν αντί για αυτιά διαθέταμε κεραίες ραδιοφώνου…

Όταν όμως μετατρέπουμε τα ραδιοφωνικά κύματα σε ακουστικά μπορούμε και ακούμε ήχους. Τους ήχους αυτούς τους ονομάζουμε «τραγούδια της Γης» και θυμίζουν σφυρίγματα, τιτιβίσματα, ή κελαηδίσματα πουλιών και μας παραπέμπουν σε ένα συνδυασμό φυσικών και ηλεκτρονικών ήχων.
 
Στο μακρινό διάστημα, εκτός του ηλιακού μας συστήματος, συναντάμε τους ταχύτατα περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων, τους pulsars. Οι pulsars αποτελούν πολύ ισχυρές πηγές ραδιοφωνικών σημάτων, τα οποία με κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπονται σε ακουστικά, ώστε τελικά να ακούμε τους «ήχους» που παράγουν.
 
Ο Πυθαγόρας (6ος αι. π.Χ.) Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός και θεωρητικός της μουσικής, ήταν ο πρώτος που θέλησε να συνδυάσει την Αστρονομία με τη Μουσική και την Φιλοσοφία και μίλησε για την «μουσική των σφαιρών».
 
Ο Πλάτωνας, ως συνεχιστής της πυθαγόρειας φιλοσοφίας, θεωρούσε την Αστρονομία και τη Μουσική αδελφές επιστήμες.
 
Σήμερα, 2.500 χρόνια αργότερα οι σύγχρονοι αστρονόμοι καταγράφουν ήχους από το διάστημα. Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τους ήχους αυτούς μπορούμε να συνθέσουμε ηλεκτρονική μουσική.
 
Στο άκουσμά της παρουσιάζει πολλά κοινά με τη μουσική που έγραφαν οι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής από το 1950 και μετά. Θα ακουστούν συνθέσεις του Αντώνη Παλάσκα».