Τα ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν τους παλιννοστούντες Έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, σχεδόν 20 χρόνια μετά τη μαζική εγκατάστασή τους στη χώρα μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου με τίτλο «Γυναίκα, Πόντια, παλιννοστούσα από την πρώην ΕΣΣΔ: Τα πολλαπλά φορτία» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ads

Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στο Συνέδριο με τη συμβολή των συνέδρων, εισηγητριών (Κ. Κασιμάτη, Μ. Λαυρεντιάδου, Ε. Παπαδάτου, Ν. Καλαϊτσίδη, Σ. Ανδριτσοπούλου), εκπροσώπων φορέων του δημόσιου τομέα (Μ. Κόκκινος, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού), εκπροσώπων των Ποντιακών Συλλόγων και των ίδιων των Ποντίων γυναικών από την πρώην ΕΣΣΔ, περιστράφηκε γύρω από  το ερώτημα αν η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας/υπηκοότητας (που τείνει να καλύψει το σύνολο  της ομάδας)  αρκεί για να θεωρήσουμε ότι η κοινωνική ένταξη των μελών της  έχει ολοκληρωθεί.

Η απάντηση στην οποία κατέληξαν οι εργασίες του Συνεδρίου ενισχύουν τα εμπειρικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο Νόστος -έχει δημιουργηθεί από Ποντιακά σωματεία με στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την προστασία των δικαιωμάτων-  κατά την διετή υλοποίηση του ομότιτλου με το συνέδριο προγράμματος.

image
Η κυρία Εύα Παπαδάτου, Διευθύντρια Ευρώπης Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, η κυρία Σίσσυ Ανδριτσοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΝΟΣΤΟΥ και η κυρία Μάρη Λαυρεντιάδου, δρ Αστικής Γεωγραφίας

Ads

Σύμφωνα με αυτά,  οι συνθήκες αποκλεισμού που βιώνουν οι παλιννοστούσες έχουν δυστυχώς παγιωθεί: οι πολλαπλές ταυτότητες που φέρουν λειτουργούν συχνά αντιφατικά, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση του «φαύλου κύκλου» του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η αποκρυστάλλωσή του συνδέεται εμπειρικά και βιβλιογραφικά με την παγίδευση του ατόμου εκτός της διαδικασίας κοινωνικής ένταξης. Για τις παλιννοστούσες η συνθήκη αυτή γίνεται ακόμη βαρύτερη καθώς βρέθηκαν στο μεταίχμιο δύο κόσμων, του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και του καπιταλιστικού, όπου εμπλέκονται διαφορετικές εκφάνσεις της ταυτότητας του φύλου.

image
Ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος απευθύνει χαιρετισμό. Δίπλα, ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ, κ. Παναγιώτης Λεσγίδης και η κυρία Σίσσυ Ανδριτσοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΝΟΣΤΟΥ

Η εμπειρία μας δείχνει επίσης ότι η ομαλοποίηση του καθεστώτος παραμονής στη χώρα και η απόδοση της υπηκοότητας δεν αρκούν για την ολοκλήρωση της ένταξης. Έτσι, σήμερα οι παλιννοστούσες βρίσκονται πολλαπλά περιθωριοποιημένες: υπερ-εκπροσωπούνται π.χ. στα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης αλλά όχι στις αντίστοιχες θέσεις απασχόλησης, αποτελούν το 52% της συνολικής ομάδας στόχου αλλά υπο-εκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης στους συλλόγους εκπροσώπησης.

Το Συνέδριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου  «Γυναίκα, Πόντια, παλιννοστούσα από την πρώην ΕΣΣΔ: Τα πολλαπλά φορτία» από το ΝΟΣΤΟ στο πλαίσιο της κατηγορίας πράξης 3.2.4. «Υποστήριξη των Μ.Κ.Ο. (γυναικείων οργανώσεων») (α’ & β’ κύκλου), του Ε.Π. «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007-2013». Ο  Δικαιούχος είναι η  «Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ-ΥΠΕΣ).