Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των –μυστικών– διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω της Κομισιόν) και ΗΠΑ. Αλλά τι είναι το ΤΤΙΡ και τι γνωρίζουμε για αυτό; Ποιους τομείς θα επηρεάσει και τι επιπτώσεις θα έχει στην καθημερινή μας ζωή;

Ads

Το σίγουρο είναι πως το ΤΤΙΡ είναι ένα συναρπαστικό θέμα: δείχνει πώς ακριβώς λειτουργεί ο καπιταλισμός και πόση δύναμη έχει ακόμη η πολιτική.

Την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014, στις 19:00, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ακαδημίας 18, 1ος όροφος), το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, οργανώνουν δημόσια εκδήλωση με θέμα

Εσείς τι ξέρετε για το ΤΤΙΡ;
Η Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων και οι συνέπειές της

Ads

• Ulrike Herrmann, δημοσιογράφος (die tageszeitung), Βερολίνο
• Debbie Barker, διευθύντρια διεθνούς προγράμματος στο Center for Food Safety, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
• Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Συντονίζει η Ευρυδίκη Μπερσή, δημοσιογράφος

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό, με ταυτόχρονη μετάφραση.

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ ασχολείται εντατικά με το ΤΤΙΡ και την αντίσταση που οργανώνεται απέναντι σε αυτό, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει δύο βιβλιαράκια για το θέμα:

– John Hilary, Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδυσέων: Χάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας, διαθέσιμη, εκτός από τα ελληνικά (βλ. και δίπλα) σε σε έξι ακόμη γλώσσες.
− Ulrike Herrmann, Free Trade – Project of the Powerful: TTIP EU-USA Transatlantic Trade and Investment Partnership, προς το παρόν κυκλοφορεί μόνο στα γερμανικά και μεταφράζεται στα αγγλικά.